Nejkrásnější vzory a barvy obkladů a dlažeb v roce 2024

25.03.2024

Obklady a dlažby jsou ve světě designu a interiérového designu nesmírně důležitým prvkem ovlivňujícím jak funkčnost, tak estetiku interiéru. Nejmódnější vzory a barvy obkladů a dlažeb se často mění, trendů v interiérovém designu může být v dané sezóně mnoho, ale některé nadčasové keramické obklady a dlažby a jedinečné vzory zůstanou na vrcholu i po celý příští rok. Stojí za to zkontrolovat, zda elegantní keramické dlaždice budou tím nejlepším řešením, nebo je možná lepší zvolit něco víc extravagantního.

V roce 2024 jsme svědky fascinujícího vývoje trendů ve vzorech a barvách dlaždic, které dávají nový život různým místnostem. V tomto článku se podíváme na ty nejkrásnější vzory a barvy obkladů a dlažeb, které letos formují vzhled interiérů. Co bude trendy? Živé barvy nebo spíše přírodní odstíny? Vzory nebo jednobarevné keramické dlaždice? Podívejme se, jaké módní obklady a dlažby si můžete letos do svého domu a bytu pořídit.

Nejkrásnější vzory a barvy obkladů a dlažeb v roce 2024


V tomto článku:

1. Minimalismus v moderním provedení

2. Klasická a elegantní řešení pro různé interiéry

3. Geometrické a abstraktní vzory

4. Vintage, retro a rustikální styl – různé styly, stejné motivy

5. Kreativní využití barev - přirozené odstíny a jasné barvy

6. 3D efekt a reliéfy

7. Eko styl a udržitelné materiály, tedy příroda na prvním místě



Minimalismus v moderním provedení

Trendem v roce 2024 bude i nadále minimalismus, který ovšem získává moderní akcenty. Dominují obklady a dlažby s hladkými povrchy v neutralních barvách, které vytvářejí elegantní, poklidné interiéry. Bílé, šedé a béžové odstíny dlaždic jsou obohaceny o jemné geometrické vzory, které dodávají prostoru hloubku.

Trendy v oblasti obkladů a dlažeb v roce 2024 nebudou vyžadovat odstranění a výměnu současné povrchové úpravy. Pokud už máte interiéry zařízené v minimalistickém stylu, doplňte je vhodnými doplňky. Keramické dlaždice v minimalistickém stylu módní v roce 2023 budou i nadále módní v roce 2024.

Nové trendy v obkladech vyplatí se využít tam, kde dříve byly použity klasické vzory a barvy. Moderní elegantní keramické dlaždice v minimalistickém provedení jsou novým trendem, který s námi určitě zůstane ještě dlouho.

Mezi nejmódnější minimalistické vzory dlaždic patří jemné geometrické vzory a nejmódnější barvy dlaždic jsou světlé odstíny šedé, béžové, bílé a černé. Trendem mezi obklady a dlažby v minimalistickém provedení v roce 2024 budou také výrazné kontrasty.

Betonové obklady jsou zajímavou volbou jak na podlahy, tak i stěny. Obklady a dlažby v dekoru pohledového betonu dokonale podtrhne strohost a minimalismus aranžmá.

Minimalismus v moderním provedení

Klasická a elegantní řešení pro různé interiéry

Barevné trendy v roce 2024 v oblasti obkladů a dlažeb jdou proti minimalismu – jak tedy vidíte, pro rok 2024 je mnoho možností na výběr. Barevné trendy roku 2024 zahrnují jak pastelové barvy dlaždic, tak živější odstíny zelené, červené, modré a dokonce i žluté.

Klasická a elegantní řešení zahrnují módní dlažby a obklady jak pro vnitřní, tak i pro venkovní použití. V této kategorii dominují tlumenější barvy, stejně jako výrazné textury a květinové bohaté vzory. Dekory jsou možnosti, které se doporučují jako obklady stěn, zvláště v interiérech jako jsou kuchyně a koupelny.

Mezi klasickými obklady a dlažby dominuje také barva terakoty, zejména pokud jde o podlahy.

Klasická a elegantní řešení pro různé interiéry

Geometrické a abstraktní vzory

Geometrické a abstraktní vzory se opět vracejí do přízně. Jejich použití dodává interiérům charakter a dynamiku. Dlaždice zdobené liniemi, trojúhelníky nebo abstraktními dekory jsou perfektním řešením pro lidi, kteří hledají jedinečné a inovativní řešení. Mezi barvy najdeme zde jak tlumené odstíny, tak výrazné, kontrastní barevné kombinace.

Výrazné vzory jsou jedinečným řešením pro mnoho stylů aranžmá interiéru. Výrazné vzory jsou patrné zejména u velkoformátových obkladů a dlažeb. Obzvláště oblíbené jsou zde abstraktní vlny a nepravidelné vzory připomínající mramor.

Pokud vybereme keramické dlaždice v nadčasovém designu, ale chceme získat zajímavý efekt, můžeme je naaranžovat do geometrických vzorů. K tomuto účelu se pak používají velkoformátové keramické obklady a dlažby nebo klasické obklady a dlažby – podle výsledku a vzoru, kterého chceme dosáhnout. K vytváření vzorů se obvykle používají dlaždice v tlumených barvách. Výjimkou jsou patchworkové dlaždice, u kterých můžeme použít velmi rozmanité vzory dlaždic k vytvoření ještě sofistikovanějších kompozic. Takové kompozice jsou v roce 2024 extrémně módní.

Šedé odstíny dlaždic, stejně jako bílá a černá, mohou mít navíc metalický odstín a lesk. Metalické obklady a dlažby jsou ideální pro moderní aranžmá.

Geometrické a abstraktní vzory

Vintage, retro a rustikální styl – různé styly, stejné motivy

V roce 2024 pozorujeme návrat do minulosti, ovšem v moderním provedení. Dlaždice v retro stylu, jako jsou patchwork obklady a dlažby nebo mozaika s charakteristickými vzory, jsou perfektní nabídkou pro milovníky klasických aranžmá s nádechem modernosti. Převládají zde pastelové odstíny a jemné, nostalgické vzory.

Nadčasové keramické obklady lze aranžovat i do geometrických vzorů. Používají se pak k tomu velkoformátové keramické obklady a dlažby nebo klasické obklady – podle vzoru, kterého chceme dosáhnout. K pokládce v podobě geometrických vzorů se obvykle používají dlaždice v tlumených odstínech. Výjimkou jsou patchworkové vzory, u kterých můžete použít velmi rozmanité vzorované dlaždice a vytvořit tak ještě atraktivnější a jedinečné aranžmá. I tydle kompozice v roce 2024 budou velmí populární.

V těchto stylech se používají stejně tak i kamenné obklady a porcelanová kamenina - gres. Pokud jde o retro styl velmi populární je také teraco. Používají se i dlaždice imitace přírodního dřeva, ale převládají zde pastelové barvy.

Vintage, retro a rustikální styl – různé styly, stejné motivy

Kreativní využití barev - přirozené odstíny a jasné barvy

V oblasti barev pro obklady a dlažby je rok 2024 časem exploze kreativity. Interiéry zdobí intenzivní, syté barvy, jako je lahvově zelená, sytě fialová, šalvějová nebo teplé odstíny červené. Barevné kombinace jsou odvážné a umožňují vytvářet dynamické, energické prostory.

Trend jednobarevných dlaždic umožňuje vnést mnoho barev v jednom uspořádání. Obvykle se trend monocolor dlaždic uplatňuje v eklektických a avantgardních interiérech, kde velké množství barev na jedné straně oživí a na druhou upoutá pozornost.

Do této skupiny patří i obklady imitace mramoru, zejména pokud jsou v neobvyklých barvách. Elegantní vzhled mramoru a jedinečné barvy vytvoří neobvyklou kombinaci, ideální pro avantgardní interiéry.

Kreativní využití barev - přirozené odstíny a jasné barvy

3D efekt a reliéfy

Dlaždice s 3D efektem a reliéfní obklady a dlažby patří k dalším trendům, který v roce 2024 získává na oblibě. Reliéfní dlaždice dodávají stěnám a podlahám jedinečný charakter a vytvářejí hru světla a stínu. Vzory inspirované přírodou, jako je kámen nebo dřevo, dodávají místnostem přirozené kouzlo.

Výrazné textury a výrazné vzory jsou zde dokonale vidět. Do této skupiny patří obklady a dlažby imitace kamene, obklady a dlažby imitace dřeva a obklady a dlažby imitace mramoru a teraco.

S pomocí takových obkladů a dlažeb můžete zařídit jak interiéry v rustikálním, retro a vintage stylu,ale také klasické interiéry a moderní interiéry. Výrazně zde bude patrný i trend optické iluze.

V této kategorii dominují geometrické obklady, ale výrobci keramických obkladů a dlažeb prezentují i více organická řešení. Díky takovým dlaždicím můžete dokonce vytvořit imitaci tapety na zdi.

3D efekt a reliéfy

Eko styl a udržitelné materiály, tedy příroda na prvním místě

V duchu rostoucího ekologického povědomí získávají na oblibě obklady a dlažby vyrobené z udržitelných materiálů. Oblíbené jsou zde vzory inspirované přírodou, obklady a dlažby imitace dřeva nebo kamene, spojující estetiku a šetrnost k životnímu prostředí. Do interiéru se používá keramika a terakota, do exteriéru porcelanová kamenina – gres. Možností je spousta. Používají se zde také přírodní cihly a elegantní mramor, a v ekodesignech dominují dlaždice v biofilním designu.

Obklady a dlažby imitace kamene, dřeva ale i betonu se používají v klasických i moderních aranžmá. Odstíny a dekory přírodního dřeva oteplují a oživují interiér a dlaždice imitace kamene dodávají aranžmá jedinečné odstíny šedé.

Zpět