Musí křeslo ladit s pohovkou?

21.12.2022

Obývací pokoj je jednou z nejdůležitějších místností v každém domě a bytě, proto by tamní uspořádání mělo být poutavé, atraktivní a funkční. Při nákupu vybavení jste jistě mysleli na výběr vhodného čalouněného nábytku. Pohovka nebo sedací souprava? Křesla nebo rohová sedačka? Možností je mnoho a vybavení se často kupuje až po základním uspořádání interiéru. Pak nastává problém – musí ladit nově zakoupené nebo přidané křeslo barvou a typem čalounění s ostatními prvky vybavení? Je důležité držet se při výběru křesla stejného stylu, jaký má sedačka, nebo naopak vybrat jiný design, který zpestří aranžmá? Podívejte se s námi! Více se můžete o tomto dočíst v našem článku.

Obývací pokoj- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jak dobře vybrat křeslo k pohovce?

2. Křeslo, které ladí k pohovce, nebo naopak?

3.  Kde budou fungovat sedací sestavy v jednotném stylu?

4. V jakých uspořádáních se doporučuje kontrast?

5.  Lze dát křesla ušáky v pudrově růžové barvě k pohovce v jiném barevném provedení?

6. Jak sladit vzorovaná čalouněná křesla s ostatním sedacím nábytkem v obývacím pokoji?



Jak dobře vybrat křeslo k pohovce?

Křeslo je jedním z důležitých prvků vybavení obývacího pokoje, slouží nejen k odpočinku a relaxaci, ale také vhodně zvolené křeslo je ozdobou místnosti. Při uvažování o tom, jak správně vybrat křeslo k pohovce, stojí za to hledat inspirace mezi nejzajímavějšími styly a vybrat si z nich ty, které vám nejvíce vyhovují. Pěkně zařízený obývací pokoj bude mít svůj jedinečný charakter, proto je třeba do již navrženého interiéru přidávat nové prvky opatrně a s citem. Celek měl by být totiž nejen atraktivní, ale i funkční.

V některých stylech interiérového designu se dokonce doporučují různorodé nábytkové prvky, v případě jiných – je to nepřijatelné. K sedačce je dobré vybrat křeslo tak, aby celek pěkně zapadl do zvoleného stylu aranžmá interiéru. V některých případech byste měli křeslo k pohovce volit tak, aby oba kusy měly stejné čalounění a v jiných interiérech byl kladen důraz na větší nebo menší kontrast. V kontrastních kombinacích, prvky, jako jsou křeslo a sedačka, se mohou lišit barvou, strukturou čalounění nebo tvarem.

Křeslo, které ladí k pohovce, nebo naopak?

Výběr křesla do obývacího pokoje není snadný úkol. V křesle nejen odpočíváme a relaxujeme, ale také křeslo je prvkem, který zdobí a doplňuje celkové aranžmá. Důležitý je proto nejen tvar křesla, ale také materiál, ze kterého je vyrobeno, a také barva a textura čalounění. Těžké kožené křeslo bude vypadat hezky v klasických interiérech, kde převládají přírodní materiály, ale nebude fungovat v minimalistických, světlých aranžmá skandinávského nebo hygge stylu. Do takových místností vyberte si naopak lehké křeslo na dřevěných nohách. Takové modely se do klasických, vintage nebo rustikálních interiérů naopak nehodí. Vzhled křesla je proto nutné vybírat dle stylu aranžmá v daném prostoru.

Abyste si vybrali to správné křeslo k pohovce, měli byste věnovat pozornost stylu interiéru a řídit se jim. Klasické styly se spíše přiklánějí k nábytkovým sestavám, jako je sedačka a dva či více křesel, ve kterých vše k sobě dokonale ladí. Například křesla se světlým hladkým čalouněním vypadají stejně jako sedačka. Nemusíte zde přemýšlet, jaká křesla se k ní budou hodit. Chcete jednotný styl, volte hotové sestavy. Pro ty, kteří naopak mají rádi modernější stylizaci, zase nevadí kontrasty, a to i velmi výrazné, které se stávají dominantou interiéru a oživují prostor. Chcete spektakulární a poutavý efekt, můžete spojit červené křeslo s hořčicovou nebo zelenou pohovkou. Pro získání jedinečného aranžmá je také vhodné kombinovat různé tvary či vzory. Ovšem to je už možnost pro zkušenější aranžéry, jelikož spojením různých struktur a vzorů je snadné prostor přeplácat, či získat opačný od předpokládaného efektu.

Pamatujte však, že interiér má sloužit především vám. Pokud tedy vám přijde vhodné k dané pohovce přidat křeslo, či křesla i když jsou v rozporu s obecně uznávanými standardy pro daný styl interiérového designu, udělejte to. Tím, že jej zařídíte jen podle sebe, prostor obývacího pokoje bude o to více pak pro vás zajímavější i na používání příjemnější.

Pohovky- Baumax.cz

Kde budou fungovat sedací sestavy v jednotném stylu?

S jednotným nábytkem z jedné kolekce bude uspořádání téměř vždy vypadat dobře bez ohledu na styl, který byl v něm použit. Křeslo, které má stejné čalounění a barvu jako sedačka, krásně zapadne do prostoru klasického a moderního aranžmá.

V obývacím pokoji se sedací sestava, která se skládá z nábytkových kusů v jednotném provedení, stane atraktivním zařízením. Pokud se už po nákupu rozhodnete, že je pro vás takové aranžmá příliš nudné, nemusíte nutně křeslo či pohovku vyměňovat – stačí vhodné doplňky, polštáře či deky v atraktivních vzorech a barvách, aby se celkově změnil jeho vzhled. Pro tento úkol jsou vhodné kontrastní barvy, které aranžmá oživí a dodají mu nový vzhled.

Takové kombinace budou estetické, jak pro tlumené, tak intenzivní barvy čalounění. Pokud, že se cíleně rozhodnete pro čalouněný sedací nábytek ve stejném barevném provedení, neznamená to, že aranžmá nebude atraktivní. Naopak, kromě toho že snadno získáte i zajímavý vzhled interiéru obývacího pokoje, tak se navíc v takových případech nemusíte bát, že nevhodnou kombinací vznikne chaos či kýč. Jednotné, spolu sladěné nábytkové kusy vždy budou vypadat elegantně, a budou se hodit do malých i do velkých interiérů.

V jakých uspořádáních se doporučuje kontrast?

Pohovky a křesla nemusí mít vždy dokonale sladěný vzhled. Pokud hledáte zajímavou sestavu sedacího nábytku, která vynikne ve vašem obývacím pokoji při výběru vhodných kusů nábytku, si můžete sami vytvořit zajímavou sestavu. V takových kombinacích se velmi zřídka podaří dokonale sladit barvy čalounění tak, aby byly oba kusy jednotné.

Ve skandinávském stylu, japandi stylu a loftovém stylu se často používají jemné kontrasty, kdy vedle trochu jiných křesel stojí tlumená sedačka. Takovou sestavu je dobré poskládat z nábytkových kusů v bezpečné barvě - šedá sedačka i křesla v krémové barvě budou perfektní.

Jednodušší je také zvolit barvu křesla k pohovce v odstínech šedé, která může vypadat opravdu avantgardně.

Lze dát křesla ušáky v pudrově růžové barvě k pohovce v jiném barevném provedení?

Pokud vás naopak zajímá styl, ve kterém se toho hodně děje, vsaďte na výrazné kontrasty. Pop-artové a art deco interiéry potěší svou svobodou a překvapivými kombinacemi. Zde se křeslo a pohovka musí od sebe lišit! Je dobré, když nábytek nejen není ze stejné kolekce, ale liší se od sebe i vzorem, barvou a strukturou čalounění. V takovém obývacím pokoji není těžké vytvořit chaos, takže nábytek je potřeba vybírat se vkusem.

V takovém uspořádání bude fungovat nábytek z různých kolekcí. Povolené jsou bláznivé kombinace, kdy se k trochu tlumenější pohovce přidá křeslo ve velmi výrazné barvě.

Pokud se vám taková kombinace zdá příliš výrazná, vzdejte se výrazných kontrastů. K tomu si můžete pořídit například nábytek ve stejné barvě, ale jiného tvaru. Díky tomu bude rozdíl viditelný na první pohled, a zároveň zde budou společné prvky spojující všechny křesla a pohovky, které sjednotí celé vybavení. Může to být například pevné opěradlo, křeslo na vysokých dřevěných nohách nebo stejného designu.

Neméně zajímavě budou vypadat křesla ve stejném stylu, ale v jiné barvě. Není to nudné řešení a zároveň poskytuje jistou subtilnost a eleganci. K takovým aranžmá se skvěle hodí právě křeslo ušák.

Oba kusy musí stát v jedné místnosti, takže i když se chcete zaměřit na velmi výrazný kontrast, je dobré je zkombinovat s dekorativním prvkem. V této roli skvěle poslouží textilie ve stejné barvě – polštáře, deky nebo přehozy.

Pohovky- Baumax.cz

Jak sladit vzorovaná čalouněná křesla s ostatním sedacím nábytkem v obývacím pokoji?

Zvláště pozoruhodné, pokud jde o výběr křesla k pohovce, si zvláštní pozornost zaslouží křesla s atraktivními vzory. Takové vzorované křeslo se může stát skutečnou aranžérskou noční můrou, pokud není správně sladěno s ostatními kusy nábytku. Stojí za to vědět, že styly, které používají výrazné kontrasty, jsou velmi odvážné, a proto jen málo lidí je zvolí. Ve většině případů se volí decentnější řešení, kde může být vzorované křeslo náročné na uspořádání.

To však neznamená, že byste se takových produktů měli vzdát. Takové křeslo bude perfektní jako kus nábytku, který vnese trochu života do tlumeného minimalistického uspořádání. Může se stát centrálním prvkem vašeho obývacího pokoje, ale pamatujte, že ostatní vybavení by mělo být jemnější a tlumenější.

Nábytek v různých barvách dokáže potěšit a nemusíte se bát neobvyklých kombinací. Experimentujte a zkoušejte a nakonec určitě najdete ten správný styl a produkty pro vás. Při nákupu nábytku pamatujte, že nemusí být z jedné kolekce. Úžasně spolu může vypadat i nábytek, který není ze stejné série.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Interiéry ve vintage stylu — Návrat do minulosti v moderním provedení!


Jak vyčistit rohovou sedací soupravu a pohovku? Domácí způsoby a přípravky z obchodu


Ikony československého designu - nábytek z doby minulé, který si dnes podmaní vaše srdce!


 

Zpět