Jak zútulnit interiér na zimu?

20.12.2023

Dny se začínají ochlazovat a zkracovat a my hledáme způsoby, jak si uchovat vzpomínky na teplé letní dny a zlatý podzim. Hledáme také způsoby, jak oteplit interiér, aby náš dům či byt byl v zimě útulnější. Chytré úpravy, vhodné dekorace a aranžmá dokážou v této věci skutečné zázraky.

Útulný obývací pokoj, ložnice nebo kuchyně jsou teplá, příjemná místa, kam můžeme uniknout před šedým chladným podzimním nebo zimním počasím venku. Takové změny lze provést bez ohledu na to, zda máme zájem o minimalistický, moderní interiér nebo spíše útulný pokoj v klasickém stylu.

Jak zútulnit interiér na zimu?


V tomto článku:

1. Zde vládnou ... textilie!

2. Výzdoba interieru v zimních a letních barvách

3. Útulný interiér v dobrém stylu - vhodné osvětlení

4. Hřejivé přírodní materiály, které se osvědčí všude

5. Doplňky a útulnost v interiéru

6. Teplé interiéry s relaxačními zóny



Zde vládnou ... textilie!

Nic nevypovídá o teple a pohodlí více jako tlustá, měkká deka. Proto jedním z nejjednodušších způsobů, jak zútulnit pokoj, je přidat teplé textilie. Mohou to být měkké přehozy, hřejivé deky, sametové a příjemné na dotek povlaky na polštáře a dekorační polštáře, měkké koberce nebo silné závěsy, které pomohou udržet teplo v místnosti.

Textilie jsou nepopiratelně hřejivými a útulnými doplňky. Je to také dostatečně široká skupina produktů, aby se do každé místnosti našlo něco vhodného. Deky a polštáře zútulní obývací pokoj, přehozy na postele nám zútulní vzhled ložnice stejně jako hřejivá přikrývka. Vhodné kuchyňské textilie kuchyň výrazně zpříjemní a stolní textilie se postarájí o každou jídelnu.

Zde vládnou ... textilie!

Výzdoba interieru v zimních a letních barvách

Interiér, který chceme v zimním období proměnit v útulnou a teplou oázu, by měl mít i odpovídající barvy. Útulnost interiéru podtrhnou zejména teplé barvy, jako je béžová, krémová, odstíny hnědé, červené, žluté a oranžové. Takové barvy udělají místnost mnohem útulnější a teplejší.

Ale šli byste raději do něčeho minimalistického? Útulné uspořádání místnosti lze vytvořit i pomocí klidnějších odstínů. Vyzdobit pokoj zimními barvami – modrou, bílou a šedou – může na první pohled působit chladně, ale vhodné doplňky a osvětlení takové elegantní aranžmá zahřejí.

Výzdoba interieru v zimních a letních barvách

Útulný interiér v dobrém stylu - vhodné osvětlení

Aranžmá a vzhled moderního ale i klasického interiéru by nebyl plně atraktivní bez vhodného interiérového osvětlení. Jemné osvětlení dokáže vytvořit kouzelnou atmosféru v podzimním či zimním interiéru. Nezapomeňte přidat také svíčky, dekorativni světýlka nebo světelné řetězy. Můžete také vybrat žárovky s teplejším světlem, které rozhodně pomůžou vytvořit více relaxační a uvolňující atmosféru.

Skutečně útulnou atmosféru vytvářejí světelné body, proto je dobré zvolit stolní lampy a stojací lampy. Nezapomeňte ani na magickou sílu ohně! Živý oheň totiž dává nejen světlo, ale i teplo, takže je to perfektní způsob, jak zařídit interiér na zimu. Pořiďte si krb nebo volně stojící kamna, a pokud máte byt v paneláku nebo domě, kam je nelze instalovat, pořiďte si funkční a atraktivní biokrb.

Útulný interiér v dobrém stylu - vhodné osvětlení

Hřejivé přírodní materiály, které se osvědčí všude

Přírodní dřevo je jedinečný materiál – vidíme jej, a hned je nám tepleji. Měkký, na dotek příjemný povrch je málokdy studený, což je případ například keramických obkladů. Nebojme se tedy využít dřevo pro aranžmá teplého a útulného pokoje na zimu, zvláště pokud se jedná o dokončení podlahy a dokonce i stěn!

Dřevěné designové prvky, dekorace a nábytek jsou také velmi oblíbené v podzimních a zimních aranžmá. Jaké další materiály můžeme k tomu použít? Do aranžmá můžeme vnést rovněž dekorace z bambusu, rákosu, proutí, které budou rozhodně působit atraktivně, a dodají místnosti útulný charakter.

Hřejivé přírodní materiály, které se osvědčí všude

Doplňky a útulnost v interiéru

Některé prvky vybavení do interiéru mohou zvláštním způsobem přidat na útulnosti. Rostliny v květináčích vnesou do aranžmá podzimního či zimniho aranžmá trochu života a dynamiky. Hrnkové a pokojové rostliny také pomáhají účinně udržovat vhodnou vlhkost vzduchu, což je důležité zejména v době, kdy topení vzduch v místnostech vysušuje.

Krásné košíky z proutí, dřeva nebo i papíru jsou skvělým způsobem, jak dodat místnosti útulný charakter. Kromě toho, takové doplňky pomáhají zorganizovat a uspořádat prostor.

Co by to bylo za útulné aranžmá pokoje na zimu, kdyby v něm nebylo krásných vůní? Vonné svíčky, aromalampy nebo mísy naplněné sušenou pomerančovou kůrou pomohou prostřednictvím vůně vytvořit v místnosti jedinečnou atmosféru. Aromaterapie má totiž obrovskou sílu a dokáže vytvořit jedinečnou náladu. Zimní vůně podtrhnou především útulnost interiéru, vybírejme proto levanduli, skořici nebo jalovec.

Doplňky a útulnost v interiéru

Teplé interiéry s relaxačními zóny

Podzim a zima jsou velmi líné období, a tak se budou hodit místa, kde se můžete po práci nebo zábavě zregenerovat. Co se bude pro začátek hodit? Určitě pohodlné křeslo a měkké polštáře, stejně jako dobré osvětlení. V relaxačním koutku můžete číst, poslouchat hudbu nebo si jen tak povídat se svými blízkými.

Zpět