Jak zařídit studiový byt?

28.02.2024

Zařízení studio ateliéru může být výzvou, ale zároveň je to fascinující designový úkol, který vám umožní uplatnit vaši kreativitu a představivost. Byty tohoto typu se vyznačují jedním otevřeným pokojem s kuchyní, ložnicí a obývací částí, proto je důležité najít rovnováhu mezi funkčností a estetikou.

V tomto článku probereme několik klíčových aspektů, které stojí za to zvážit při zařizování ateliéru. Velký ateliér lze uspořádat trochu jinak než malý. Mnohé z těchto ateliérů slouží také jako studiové byty. Jak je tedy správně uspořádat, aby byl prostor atraktivní a funkční? Chytré nápady a správná výbava se budou určitě hodit!

Jak zařídit studiový byt?


V tomto článku:

1. Návrh studiového bytu, tedy začínáme od základu

2. Dobře zařízený studiový byt je multifunkční

3. Vhodné barvy stěn, doplňků a osvětlení – jak zařídit studiový byt?

4. Chytrá řešení pro uspořádání studiového bytu

5. Ventilace a akustika – na co pamatovat při zařizování ateliérových nemovitostí?



Návrh studiového bytu, tedy začínáme od základu

Prvním krokem při zařizování studiového bytu je pečlivě naplánovat prostor. Zvažte, které oblasti jsou pro vás nejdůležitější a jak je chcete využít. Nábytek a dekorace můžete použít k vymezení zón, například umístěním pohovky do středu a kuchyně do jednoho rohu. Vhodné uspořádání nábytku může také pomoci rozdělit prostor na obývací část, kuchyň, ložnici a případně pracovní prostor.

Je dobré si na papír nakreslit plánek bytu a jednotlivé zóny označit barvami. Malý ateliér má trochu jiná pravidla než velký – možná se budete muset vzdát jídelny ve prospěch barového pultu v kuchyni, nebo ložnice ve prospěch rozkládací sedačky, pokud je tam opravdu málo místa.

Výběr bytu typu studio může být pro někoho náročný, ale zařídit jej nemusí být tak složité. Ve skutečnosti je ideální byt typu studio kombinací dobrého naplánování otevřeného prostoru, chytrých řešení a vhodného vybavení.

Funkcí studiového bytu je vytvořit multifunkční, otevřený a zajímavý prostor. Chcete-li dobře uspořádat jeho interiér, stojí za to použít vhodná řešení. Před navrhováním se nezapomeňte podívat na inspirace na internetu - porovnání studiových ateliérů vám pomůže vybrat to správné uspořádání pro vás.

Návrh studiového bytu, tedy začínáme od základu

Dobře zařízený studiový byt je multifunkční

Jaké tedy bude vhodné vybavení? Do studiového ateliéru je důležité vybrat nábytek, který je multifunkční. Příkladem jsou rozkládací pohovky, které lze použít jako přistýlku pro hosty, konzolový stolek, který lze použít jako psací stůl, nebo postel s vestavěným úložným prostorem na ložní prádlo. To vám umožní maximálně využít dostupný prostor.

Proto se vyplatí využít prostor funkčním nábytkem. V této otázce zvláště stojí za to postarat se o kuchyň, protože dobře naplánovaná kuchyně ve studiovém bytě je jedinečnou výzdobou interiéru. K uspořádání tohoto prostoru můžete použít kuchyňské sestavy. Hotové nábytkové sestavy umožňují rychlé uspořádání prostoru. Budou dobře fungovat v případě, když máte k dispozici malou, tak i velkou garsonku – vzhledem k rozmanitosti nabídky z hlediska velikosti a designu si snadno vyberete něco vhodného pro vás.

Je dobré zvážit i nábytek na míru. Bude sice dražší, ale bude jej lze snadno přizpůsobit se dostupnému prostoru a vašim požadavkům. To je užitečné zejména při navrhování kuchyně. Alternativou k nábytku na míru bude jistě modulové kuchyně, které vám umožní si sestavit kuchyňskou linku pomocí dostupných prvků – modulů.

V případě kuchyně do studiového bytu se vyplatí využít i rohové kuchyně. Z definice je studiový byt otevřený prostor, takže vhodné uspořádání bude žádoucí. Zařídit nevyužité rohy v místnostech bývá složité a rohové kuchyně vám s tím úkolem rozhodně pomohou.

Vybavení takového studia by mělo být vysoce funkční. Prostor ateliéru je jedna velká, multifunkční místnost, takže se sem multifunkční nábytek perfektně hodí.

Dobře zařízený studiový byt je multifunkční

Vhodné barvy stěn, doplňků a osvětlení – jak zařídit studiový byt?

Volba barev má obrovský vliv na optické zvětšení prostoru. Světlé neutrální barvy způsobí, že prostor bude vypadat větší a prostornější. To je důležité zejména v případě malých studiových bytů. Vhodné osvětlení navíc může výrazně ovlivnit atmosféru v bytě. Centrální stropní svítidlo, bodová světla nad pracovním koutem a noční lampičky u postele mohou vytvořit útulnou a praktickou atmosféru. V závislosti na stylu interiéru si můžete vybrat teplé nebo neutrální barvy světel.

Garsonka nemusí být bez charakteru. Přidejte svůj osobní styl výběrem dekorací, které odrážejí vaše zájmy a preference. Obrazy, plakáty, rostliny v květináčích, koberce a textilie jsou perfektními nástroji pro personalizaci vašeho bytového prostoru. Vyberte si své oblíbené barvy a vzory, usnadníte si tím uspořádat ateliér jako soukromý prostor.

Vhodné barvy stěn, doplňků a osvětlení – jak zařídit studiový byt?

Chytrá řešení pro uspořádání studiového bytu

Skladování je klíčové ve studiových bytech, kde je omezený prostor. Výběrem nábytku s vestavěným úložným prostorem nebo přídavnými policemi a skříňkami můžete mít pořádek a efektivně zorganizovat své věci.

Otevřený prostor a rozsáhlé možnosti uspořádání jsou nespornými přednostmi studiových bytů. Jejich interiér je zajímavým prostorem pro uspořádání. Místnost můžete rozdělit podle funkcí, pomocí regálů a skříněk. To je dobrý a zajímavý způsob, jak zařídit studiový byt.

Chytrá řešení pro uspořádání studiového bytu

Ventilace a akustika – na co pamatovat při zařizování ateliérových nemovitostí?

Velký, otevřený prostor nabízí zajímavé možnosti uspořádání, ale také některé problémy, zejména pokud jde o ventilaci a akustiku. Na tyto dva aspekty je dobré dbát, protože vhodné uspořádání studiového bytu může pomoci zlepšit větrání a akustiku.

Pro navození příjemné atmosféry v ateliéru je důležité zajistit dostatečné proudění vzduchu. Dobře větraná místnost bude pohodlnější a také pomůže udržet čerstvý vzduch. Zajistěte správné umístění a čistotu ventilačních mřížek a dostatečné proudění vzduchu. Studiové byty mohou mít velký problém s větráním, tento aspekt se vyplatí před koupí či pronájmem bytu předem ověřit.

Kvůli chybějícímu fyzickému rozdělení prostoru může být hluk ve studiových bytech rovněž problémem. Umístění do bytu koberců, záclon, rostlin v květináčích a dalších odhlučňujících prvků vybavení může pomoci snížit zvuky a zlepšit akustický komfort. Fyzické rozdělení prostoru na zóny pomocí prvků, jako jsou police, skříňky či paravány, mohou také pomoci snížit hluk. To je zvláště důležité, když interiér studiového bytu sdílí několik lidí.

Zpět