Jak zařídit malou zahradu v japonském stylu?

31.05.2024

Malá relaxační japonská zahrada je skutečným uměleckým dílem, které odráží harmonii, jednoduchost a klid přírody. Tato jedinečná forma zahradního aranžmá čerpá inspiraci z tradičních japonských zahrad, které jsou symbolem rovnováhy a harmonie. Japonská zahrada je víc než jen sbírka rostlin a dekorativních prvků – je to odraz přírody a její pomíjivé krásy.

V tomto článku se zaměříme na hlavní principy uspořádání zahrady v japonském stylu a na to, jak ve vašem prostoru vytvořit odpočinkové místo, ze kterého bude vyzařovat klid a harmonie. Probereme také charakteristické prvky aranžmá, jako jsou jezírka, kamenné dekorace, rostliny a mosty, které dodávají japonské zahradě její jedinečné kouzlo. Poradíme, jaké rostliny zvolit, jaké barvy v takové zahradě vévodí a jakými designovými technikami lze vytvořit dokonalé místo k relaxaci a meditaci. Projděte se s námi bránami japonské zahrady a objevte tento mystický a krásný prostor, kde se čas jakoby zpomaluje a mysl zklidňuje.

Jak zařídit malou zahradu v japonském stylu?


V tomto článku:

1. Jaké jsou nejdůležitější prvky japonské zahrady?

2. Jak založit japonskou zahradu na malém prostoru?

3. Jaké vybavení by měla obsahovat relaxační japonská zahrada?

4. Jaké rostliny vysázet v japonské zahradě?

5. Jak založit japonskou zahradu? - zajímavá řešení pro malé prostory



Jaké jsou nejdůležitější prvky japonské zahrady?

Japonská zahrada se skládá z několika klíčových prvků, které jí dodávají osobitý styl a atmosféru. Zde jsou nejdůležitější prvky japonské zahrady:

  1. Voda je jedním z nejdůležitějších prvků v japonské zahradě. Může to být malý bazén, potůček nebo i větší jezírko. Voda symbolizuje klid a mír, očištění a odpuštění. V zahradních jezírkách se často chovají okrasné ryby jako koi kapři

  2. Kameny jsou neodmyslitelným prvkem japonské zahrady, symbolizují planetu Zemi. Velké balvany, kamenné cesty, zídky nebo kamenné lucerny dodávají zahradě pocit odolnosti, stability a přirozený půvab. Kameny také symbolizují hory nebo ostrovy.

  3. Japonská zahrada se většinou udržuje v tlumených barvách se zaměřením především na zeleň. Sázejí se rostliny charakteristické pro japonské podnebí, jako jsou azalky, třešeň japonská, bambusy, japonské stromy (např. japonský javor) a okrasné trávy. Japonská zahrada se zaměřuje na jednoduchost, asymetrii a jemnost.

  4. Dřevěné mosty nebo kamenné cesty jsou běžným prvkem japonských zahrad. Přes zahradní jezírka nebo kamennou úpravu vedou cesty, které dávají strukturu a vedou návštěvníky zahradou. Mosty a cesty symbolizují přechod z jednoho stavu bytí do druhého.

  5. Japonská zahrada často obsahuje místo pro meditaci nebo odpočinek. Může to být kamenná lavička, altán nebo místo navržené speciálně k přemýšlení. Takové místo vám umožní soustředit se, rozjímat a relaxovat.

  6. Charakteristickým prvkem vybavení japonských zahrad jsou kamenné lucerny. Tyto zahradní dekorace v japonském stylu mají dekorativní i praktickou hodnotu. Tradičně se zahradní dekorace v podobě luceren používají k osvětlení cest. Kromě toho dodávají japonské zahradě specifický charakter.

  7. Často v japonských zahradách vznikají úpravy terénu napodobující horské krajiny, kterým se říká „tsukiyama“. Tyto miniaturní skalky a přírodní kompozice s kameny dodávají zahradě trojrozměrnost a hloubku a působí dojmem přírodní krajiny.

Tyto prvky tvoří základ japonské zahrady. V aranžmá je důležité zachovat harmonii, jednoduchost a klid a vytvořit tak prostor, který vede k relaxaci a rozjímání.

Jaké jsou nejdůležitější prvky japonské zahrady?

Jak založit japonskou zahradu na malém prostoru?

Založení japonské zahrady na malém prostoru vyžaduje vynalézavost a šikovné využití dostupného prostoru. Nejdůležitější je minimalismus – japonský styl se vyznačuje jednoduchostí a minimalismem, takže počet prvků nemůže být příliš velký, zahrada by měla být harmonická, prostor by neměl být přeplněný. Pokud chcete japonskou zahradu zařídit na malém prostoru, určitě omezte počet vybavení a dekoraci.

V malé japonské zahradě by měly být prvky charakteristické pro toto uspořádání. Vzhledem k malému prostoru se však vyplatí použít chytrá řešení. Na malé zahradě je těžké zřídit jezírko nebo dokonce rybníček. Voda by se tam však měla objevit v podobě fontány. Fontány, tedy vodní dekorace do zahrady v japonském stylu, lze zakoupit společně s dalšími kamennými dekoracemi. V případě velmi malých japonských zahrad se vyplatí zvolit nástěnnou fontánu. Minimalistické stylizace japonských zahrad často také využívají takzvané suché potoky, tedy speciálně upravené kameny, které napodobují skutečné potoky a nahrazují element vody v japonských zahradách.

Pravá japonská zahrada se neobejde bez kamenných dekorací a luceren. Kamenné zahradní lucerny na malé ploše by měly být nejen dekorativním, ale i funkčním prvkem, díky tomu lze ušetřený prostor využít na něco jiného. Prostor osvětlený pomocí kamenných lamp se stane okouzlujícím a atmosférickým, jemné bodové osvětlení navíc dodá aranžmá jedinečný charakter, zdůrazní klíčové prvky a umožní využívat zahradu i po setmění.

Jaké vybavení by měla obsahovat relaxační japonská zahrada?

Malá relaxační zahrada v japonském stylu je místem stvořeným především k odpočinku a zamyšlení. Vhodně uspořádaný prostor a funkční vybavení prostor zpříjemní a umožní odpočinek a zklidnění.

V pravé japonské zahradě se často umisťují lavičky. Charakteristické, kamenné nebo dřevěné lavice bez opěradla umožňují sedět a meditovat, spojit se s přírodou a rozjímat nad její krásou. Pokud si chcete zařídit japonskou relaxační zahradu, určitě si pořiďte zahradní lavičky.

Na zahradu můžete umístit i malý stolek a židle. Je dobré, když je nábytek vyroben z přírodních materiálů, jako je kámen nebo dřevo. Vzdejte se však velkých sedacích souprav na zahradu, které dokážou zaneřádit prostor a zcela nezapadají do harmonického a minimalistického japonského stylu.

Nejpopulárnější japonské zahrady jsou často vybaveny altány nebo zahradními pavilony. Je to dobré místo pro umístění zahradního nábytku, co vám umožní relaxovat i za nepříznivého počasí.

Jaké rostliny vysázet v japonské zahradě?

Japonská zahrada je obvykle udržovaná v tlumených barvách a zaměřuje se na rostliny s jemně krásným vzhledem. Zde uvádíme seznam nejlepších rostlin pro japonskou zahradu:

  1. Javor japonský - (Acer palmatum): Jedná se o jeden z nejvýraznějších stromů v japonských zahradách. Má krásné listy různých tvarů v odstínech červené, oranžové a žluté. Na trhu jsou dostupné i zakrslé odrůdy, které se skvěle hodí do menších zahrad.

  2. Azalka (Rhododendron): Azalky jsou oblíbené v japonských zahradách pro své krásné květy, které se objevují na jaře. Vybírejte odrůdy s jemnými květy, jako jsou azalky japonské.

  3. Třešeň japonská, Třešeň sakura: Třešňové květy, symbol Japonska a ztělesnění krásy, jsou jedinečným prvkem japonské zahrady.

  4. Bambus: Bambus je důležitým prvkem japonské estetiky. Vybírejte druhy, které se nešíří příliš rychle, abyste se vyhnuli problémům s invazivním růstem, nebo sázejte tyto exempláře v nádobách a venkovních květináčích.

  5. Okrasné trávy: Trávy, jako je miscanthus, dochan psárkovitý a kostřava, dodávají japonské zahradě jemnost a texturu. Jejich stébla šlehaná větrem dodávají zahradě dynamický prvek.

Pamatujte, že japonské zahrady jsou jednoduché a minimalistické, takže stojí za to omezit počet rostlin a vybrat ty, které nejlépe odrážejí klidnou povahu zahrady. Při výběru rostlin, kterým se bude ve vaší zahradě dařit, je také důležité vzít v úvahu klimatické a půdní podmínky vašeho regionu.

Zajímavým nápadem je také zasadit rostliny do květináčů a dát je na sezónu na zahradu. Tímto způsobem můžete v našich klimatických podmínkách vytvořit japonské bonsaje i v malých zahradách.

Jaké rostliny vysázet v japonské zahradě?

Jak založit japonskou zahradu? - zajímavá řešení pro malé prostory

Styly japonských zahrad se mohou lišit stejně jako proudy v japonské filozofii. Zajímavá řešení a neobvyklé použití oblíbeného nábytku a dekorací mohou vytvořit něco jedinečného. V současnosti i nejpopulárnější japonské zahrady používají zajímavá a moderní řešení, tak aby se návštěvníci mohli v nich cítit co nejlíp.

Zajímavými způsoby, jak uspořádat zahradní prostor v japonském stylu, budou jistě:

  1. Nástěnné a závěsné květináče: Pokud máte omezený prostor, zvažte použití vertikálních prostor. Na stěny můžete zavěsit nádoby s rostlinami nebo na dřevěné systémy umístit závěsné květináče. To vám umožní využít těžko přístupný prostor.

  2. Vrstvy a výšky: Vytvořte dojem většího prostoru vytvářením vrstev a výškových rozdílů. Použijte kameny, které vytvářejí malé pahorky nebo miniatury horské krajiny. Zavěste květináče nebo vytvořte záhonky v různých výškách.

  3. Omezení barev: V malé japonské zahradě se vyplatí omezit paletu barev, aby nedošlo k vizuálnímu přeplácání. Vyberte rostliny s jemnými odstíny zelené a také s několika barevnými akcenty, například bílými nebo jemnými růžovými květy.

  4. Optické prodloužení: Aby zahrada vypadala větší, můžete použít několik optických triků. Například umístěním zrcadel na zeď nebo na strategická místa vytvoříte iluzi většího prostoru.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu v aranžování japonské zahrady je využít dostupný prostor kreativním způsobem. S těmito tipy se vám určitě podaří vytvořit okouzlující japonskou zahradu i na malém prostoru.

Zpět