Jak zařídit ložnici v africkém stylu?

06.12.2023

Zařídit ložnici v africkém stylu je skvělý nápad pro ty, kteří chtějí do svého interiéru vnést teplo, barvy a exotickou atmosféru. Tento styl odráží bohatství africké kultury, přírody a tradice a zároveň vytváří útulné a relaxační prostředí pro spánek a odpočinek.

V článku níže si povíme, jak zařídit ložnici v africkém stylu s využitím inspirace přímo z černého kontinentu.

Jak zařídit ložnici v africkém stylu?


V tomto článku:

1. Barvy Afriky

2. Interiéry a nábytek v africkém stylu a atmosféře

3. Aranžmá v africkém stylu tvoří africké doplňky

4. Osvětlení inspirované africkým stylem

5. Umění a obrazy inspirované africkým stylem

6. Ložnice ve stylu safari a ložnice v koloniálním stylu

7. Ložnice v africkém stylu - souhrn



Barvy Afriky

Africký styl v interiéru je prosycen barvami, které odrážejí přírodu Afriky. Na stěnách ložnice můžete použít zemité barvy jako je červená, oranžová, hnědá, ale i odstíny terakoty a zelené. Můžete také přidat akcenty intenzivních barev, jako je žlutá nebo tyrkysová, abyste dodali trochu energie.

Interiér v africkém stylu by měl být světlý a útulný. Africké aranžmá má potěšit i jistou dávkou exotiky. V malých ložnicích je nejlepší zvolit bílé barvy na stěnách, dřevěné podlahy a nábytek do ložnice jednoduchých, ale elegantních tvarů.

Barvy v africkém stylu jsou živé a radostné. Ložnici v takových barvách doplňte především africkými doplňky.

Barvy Afriky

Interiéry a nábytek v africkém stylu a atmosféře

Nábytek v africkém stylu se vyznačuje především přírodními materiály, jako je dřevo, ratan nebo bambus. Vyberte si postel do ložnice z akátového nebo mahagonového dřeva v tmavým odstínu, která dodá ložnici exotický charakter. Přidejte také dřevěné noční stolky, ložnicové komody do ložnice a regály. Vyhněte se nábytku v příliš moderním designu, rozhodněte se pro takový, který byl vyroben nebo vypadá, jako by byl vyroben ručně.

Rozmanitost afrického stylu zahrnuje jak jednoduchý nábytek, tak dekorativnější modely nábytku. Minimalistickou verzi afrického stylu v interiéru dosáhnete použitím elegantního nábytku, ovšem jednoduchých tvarů bez větších dekorativních prvků. Naopak do interiéru, který má odkazovat na koloniální styl, použijte více dekorativní vybavení.

Teplé barvy afrického stylu mohou být vidět i na nábytku. Typický africký styl využívá tmavé exotické dřeviny, ale menší místnosti budou vypadat lépe, když je zařídíme nábytkem ve světlejších odstínech dřeva. V takových místnostech patřičnou africkou atmosféru dodají další prvky v africkém stylu, zejména doplňky a dekorace.

Interiéry a nábytek v africkém stylu a atmosféře

Aranžmá v africkém stylu tvoří africké doplňky

Africké vzory a textilie hrají klíčovou roli při zařizování ložnice v tomto stylu. Vybírejte povlečení, přehozy a polštáře s etnickými vzory, jako jsou batika, výšivky nebo geometrické vzory inspirované africkým uměním. Materiály, jako je len, bavlna a hedvábí, dodají ložnici luxusní vzhled a zároveň zdůrazní krásu a rozmanitost afrického stylu.

Detaily a doplňky jsou klíčové pro stylizaci ložnice v africkém duchu. Do interiéru můžete umístit africké masky, ručně vyráběné košíky, zrcadla s ručně zdobenými rámy a dřevěné figurky. Hrnkové rostliny, jako jsou kapradiny, dracény nebo banánovníky, vnesou do ložnice trochu divoké přírody. Dekorativní prvky v africkém stylu vypadají exoticky, ale snadno je najdete ve většině obchodů s nábytkem a dekoracemi, včetně našeho obchodu.

Samozřejmě skvělým nápadem je použít prvky z cest z černého kontinentu. Pokud máte takové suvenýry z cest, určitě je v ložnici vystavte. Stejně dobře budou vypadat i jakékoliv doplňky se zvířecím motivem. I nábytek v africkém stylu může být zdoben zvířecími motivy.

Aranžmá v africkém stylu tvoří africké doplňky

Osvětlení inspirované africkým stylem

Osvětlení do interiéru v africkém stylu by mělo být teplé a útulné. Lucerny, svícny nebo lampy z přírodních materiálů, jako je dřevo nebo ratan, dodají ložnici exotickou atmosféru. Použít můžete i závěsné svítidlo s orientálním designem, které vytvoří útulnou a příjemnou atmosféru v ložnici. Skvěle zde budou fungovat lampy se stínidly z přírodních materiálů, jako je rákos, bambus nebo sláma.

Typický africký styl v bytě nemůže zapomenout na osvětlení, přirozené i umělé. To je důležité zejména v ložnici. Je dobré investovat do jedné, dvou nebo tří závěsných lamp, které budou hlavním zdrojem světla. Doplňkové osvětlení zahrnuje stojací lampy, tradičně umístěné na nočních stolcích, velké stojací lampy a nástěnné lampy.

Osvětlení inspirované africkým stylem

Umění a obrazy inspirované africkým stylem

Umění hraje důležitou roli v aranžmá inspirovaném Afrikou. Na stěny si můžete pověsit obrazy africké krajiny, zvířat nebo abstraktní kompozice inspirované kulturou tohoto kontinentu. Ručně malované obrazy na plátně nebo ručně vyráběné v Africe dekorativní předměty dodají vaší ložnici autentický charakter.

Africké barvy a africké vzory mohou být na obrazech dokonale viditelné. V moderní verzi takové ložnice je dobré umístit grafiku, zatímco v tradičnějším aranžmá dobře poslouží fotografie a ručně malované obrazy.

Nezapomeňte umístit do ložnice koberec nebo koberečky – to jsou důležite prvky vybavení pro interiér v africkém stylu. Africké koberce jsou obvykle ručně tkané a bohaté na vzory. Vyberte si koberec v intenzivních barvách s abstraktními vzory, který se stane ústředním bodem aranžmá. Koberce dodatečně podtrhnou exotický charakter interiéru.

Umění a obrazy inspirované africkým stylem

Ložnice ve stylu safari a ložnice v koloniálním stylu

Africký styl není jednotný a může mít mnoho podob. Například ložnice ve stylu safari bude místem plným divokých motivů a života, kde jsou dokonale vidět zvířecí vzory či dekorace. Ložnice v koloniálním stylu je zase místem plným dekorativního, elegantního nábytku a dekorativních prvků.

Ložnice ve stylu safari a ložnice v koloniálním stylu

Ložnice v africkém stylu - souhrn

Abysme to shrnuli, uspořádání ložnice v africkém stylu je skvělý způsob, jak vytvořit jedinečný, teplý a exotický interiér. S přírodními materiály, barvami inspirovanými africkou přírodou a vhodným množstvím textilií a doplňků z tohoto regionu si můžete vytvořit místo k odpočinku, které vás vezme na cestu do Afriky pokaždé, když vstoupíte do své ložnice. Nezapomeňte být kreativní a nebojte se experimentovat s různými prvky a přizpůsobte africký styl v interiéru svému osobnímu vkusu a preferencím.

Zpět