Jak na praktické osvětlení balkónu?

30.07.2024

Osvětlení balkonu je nejen funkčním prvkem, ale také skvělou příležitostí k vytvoření příjemné a útulné atmosféry mimo náš domov. Správně naplánované osvětlení může výrazně zlepšit vzhled a funkčnost balkonu a vytvořit tak prostor, který je příjemný jak ve dne, tak ve večerních hodinách.

Bez ohledu na velikost balkonu se osvětlení může stát klíčovým prvkem, který mu dodá charakter a vyláká nás k pobytu venku. Je důležité dbát na estetiku i funkčnost a zároveň se vyvarovat příliš silnému osvětlení, které by mohlo narušit atmosféru večerního odpočinku.

V další části našeho průvodce Vám poskytneme praktické tipy pro výběr správných světelných zdrojů, stylů osvětlení a jejich instalaci pro vytvoření dokonalého osvětlení balkónu, které splní naše očekávání a přinese potěšení během každého okamžiku stráveného na tomto jedinečném místě.

Jak na praktické osvětlení balkónu?


V tomto článku:

1. Jak osvětlit prostor balkonu? - perfektní osvětlení balkónu

2. Typy venkovního osvětlení na balkon

3. Chytré tipy na osvětlení balkonu aneb na co ještě nezapomenout?



Jak osvětlit prostor balkonu? - perfektní osvětlení balkónu

Dobrý návrh balkonového osvětlení je takové rozmístění světelných bodů, díky kterým bude které osvětlení estetickým, funkčním a pomůže k příjemnému využití prostoru balkonu a terasy. Funkčním osvětlením na balkon jsou venkovní svítidla na terasu a balkon. Při plánování osvětlení balkonu dbejte na to, aby byl balkon esteticky osvětlen jak v noci, tak i ve dne.

Návrh balkonového osvětlení – osvětlení na balkon během dne

Během dne může osvětlení zdůraznit přirozenou krásu vegetace a aranžmá na balkoně. Vhodné celkové a bodové osvětlení vám umožní zvýraznit vaše oblíbené rostliny, dekorace nebo balkonový nábytek. Může být také užitečné například při čtení knihy, nebo při práci venku, kdy doplní přirozené světlo.

Praktické venkovní osvětlení balkonu po setmění

Právě však noční osvětlení dává balkonu zcela nový rozměr. Stropní svítidlo nebo lucerny zavěšené na stěnách vytvoří hřejivou a útulnou atmosféru, ideální pro odpočinek po dni plném zážitků. LED pásky nebo bodová světla mohou dodat kouzlo, zdůrazňující detaily a architekturu balkonu. Výběr správných barev světla vám umožní přizpůsobit atmosféru vaší náladě a preferencím.

Funkční a elegantní balkonové osvětlení

Efektivní osvětlení balkonu tedy znamená chytře naplánování a propojení světelných bodů. Aby bylo osvětlení balkonu dobré, měli byste pečlivě zvážit uspořádání lamp, jejich vzhled a účinnost osvětlení. Venkovní svítidla na balkon jsou velmi rozmanitou skupinou produktů, takže pro nás nebude tak těžké vybrat produkt vhodný pro vaše potřeby.

Jak osvětlit prostor balkonu? - perfektní osvětlení balkónu

Typy venkovního osvětlení na balkon

Osvětlení balkonu může výrazně zlepšit jeho atraktivitu a funkčnost, a to jak ve dne, tak ve večerních hodinách. V nabídce internetového obchodu BauMax najdete množství různých venkovních svítidel, proto se vyplatí vědět, jaké typy osvětlení můžeme zvolit. Při plánování osvětlení balkónu je dobré použít různé typy svítidel, vzájemně je kombinovat a hrát si s jejich vzhledem, svítivostí a barvou světla.

Vyberte si vhodný typ osvětlení na balkon

Existuje mnoho druhů svítidel, které lze na balkoně použít. Můžeme použít zahradní lampy, bodové osvětlení LED pásky nebo lucerny. Vyberme si ty, které nejlépe vyhovují našemu stylu a preferencím.

  • Centrální osvětlení: Nainstalujme centrální osvětlení, které zajistí dostatečné osvětlení balkónu, zejména ve večerních hodinách. Může to být stropní svítidlo nebo nástěnné svítidlo. Je dobré, když jsou svítidla nejen funkční, ale i estetické – získáme díky tomu elegantní osvětlení balkónu.

  • Bodové osvětlení: Přidejte bodové osvětlení, které zvýrazní důležité prvky na balkóně, jako jsou rostliny, ozdoby nebo nábytek. Můžete použít venkovní bodové reflektory nebo směrová svítidla. Bodových svítidel by nemělo být příliš, je lepší vybrat pár zajímavých prvků než takto osvětlovat celý prostor balkónu. Bodové osvětlení balkónu má hlavně zdůraznit zajímavé prvky.

  • LED pásky: LED pásky jsou skvělým způsobem, jak vytvořit pěkné klimatické osvětlení. Lze je snadno namontovat na zábradlí balkónu nebo po jeho stranách. Pro vytvoření útulné atmosféry vybírejme LED pásky v teplé nebo neutrální barvě. Takové venkovní osvětlení balkonu může být velmi jemné a klimatické.

  • Lucerny: Venkovní lucerny dodávají kouzlo a romantiku. Můžeme je zavěsit na balustrády nebo na strop balkonu. Obzvláště dobře poslouží jako efektní osvětlení balkónů v některých stylech aranžmá: japonském, exotickém, marockém a dalších.

  • Nástěnné osvětlení: Pokud nemáte dostatek místa na stěně, zvažte instalaci nástěnných svítidel, která osvětlí prostor kolem balkónu. Chcete-li balkon osvětlit efektivně, vyplatí se zvolit venkovní nástěnná svítidla. Pomocí nástěnných svítidel můžete osvětlit i malý balkon, bez nutnosti instalace centrálního stropního osvětlení.

Typy venkovního osvětlení na balkon

Chytré tipy na osvětlení balkonu aneb na co ještě nezapomenout?

Výběr svítidel a jejich rozmístění je hlavním úkolem při návrhu venkovního osvětlení na balkóně. Pokud chcete osvětlit balkon správným způsobem, stojí za to zvolit další příslušenství a věnovat pozornost několika dalším aspektům.

  • Automatizace osvětlení: Pro větší komfort můžeme investovat do osvětlení, které funguje automaticky. Používejte pohybová či soumraková čidla, která zapnou osvětlení, jen když je potřeba. Použití pohybových či soumrakových čidel pro osvětlení na balkoně nejen ušetří náklady za elektřinu, ale díky nim také efektivně využijete potenciál osvětlení.

  • Zdroje energie: Je dobře mít na balkoně zdroj energie. Pokud nemáte snadný přístup k zásuvkám, zvažte instalaci energeticky úsporných solárních lamp nebo baterií nabíjených během dne. Solární osvětlení balkónu vám umožní ušetřit peníze a užít si krásné osvětlení zároveň s minimálními náklady. Solární lampy na balkoně budou také způsobem, jak si posvítit, když není možné instalovat osvětlení napojené na elektrickou síť.

  • Bezpečnost: Pamatujme na bezpečnost. Ujistěte se, že jakékoli osvětlení, které instalujete, je řádně chráněno před povětrnostními vlivy, jako je déšť. Osvětlení balkonu by mělo být především bezpečné, abychom si mohli s potěšením užívat klimatické atmosféry, jakou dávají svíticí lampy během večerních posezení. Proto dbejte na bezpečnost instalace.

  • Ovládání jasu: Pokud je to možné, nainstalujte osvětlení s nastavitelnou teplotou barvy a jasu. To vám umožní přizpůsobit intenzitu světla různým situacím a náladám a také přizpůsobit osvětlení stylu balkonu.

Ujistěte se, že jste zvolili energeticky úsporné světelné zdroje s dlouhou životností, které pomohou šetřit energii a prodlouží životnost vašeho osvětlení. Pamatujme také na to, že osvětlení na balkoně by mělo být přizpůsobeno vašim potřebám a preferencím a vytvářet tak příjemnou atmosféru, ve které budeme chtít trávit čas.

Zpět