Co je balijský styl bydlení a jak zařídit obývací pokoj v tomto stylu?

14.07.2024

Balijský styl, zrozený z inspirace ostrovem Bali, je jedním z nejpůvabnějších a nejvzrušujících trendů v interiérovém designu. Vyznačuje se bohatstvím barev, rafinovanými detaily a mystickým pocitem, který vyzařuje z exotického ostrova. Interiérový design v balijském stylu je skutečnou cestou do světa orientálních inspirací, kde se můžete ponořit do tradice, ruční práce a souznění s okolní přírodou.

Interiér ve stylu Bali je místnost plná svobody, života, tepla a radostných okamžiků. Stojí za to použít tyto dojmy a vytvořit balijské interiéry, zejména obývací pokoj ve stylu bali. Uspořádat balijský interiér není těžké, ale stojí za to pamatovat na základní prvky: barvy, nábytek a doplňky.

Co je balijský styl bydlení a jak zařídit obývací pokoj v tomto stylu?


V tomto článku:

1. Bydlení v balijském stylu - barvy do obývacího pokoje v balijském stylu

2. Nábytek a interiéry v balijském stylu, tedy vkusně vybavený interiér v balijském stylu

3. Bydlení v balijském stylu - vhodné doplňky do interiérů v balijském stylu

4. Zahrada a terasa v balijském stylu

5. Bytové aranžmá ve stylu Bali - moderní aranžmá plné svobody a umění


 

 


Bydlení v balijském stylu - barvy do obývacího pokoje v balijském stylu

Vlastností balijského stylu jsou intenzivní barvy, často odrážející bohatství přírody obklopující ostrov Bali. Zlaté odstíny písku, hluboké modré odstíny moře, svěží zelená džungle a teplé odstíny červené jsou základními barvami, které tvoří paletu barev pro balijský styl aranžmá. Tyto barvy lze použít jak na stěny, tak na doplňky pro vytvoření autentické atmosféry.

Pokud dáváte přednost tlumenějším aranžmá, doplňte své aranžmá v balijském stylu krémovými, hnědými a béžovými barvami, stejně jako univerzální bílou a šedou. Interiéry ve stylu Bali mohou být osvěžující a živé nebo útulné a klidné útočiště – volba je na vás.

Barvy do koupelny ve stylu Bali - Koupelna ve stylu Bali a výzdoba koupelny ve stylu Bali

Balijský styl interiéru by měl být barevně dobře sladěn s funkcí, kterou má místnost plnit. Zatímco kuchyně nebo obývací pokoj ve stylu Bali mohou být barevné a plné života, v ložnici je lepší použít tlumenou paletu barev, která podpoří relaxaci. K interiérům v balijském stylu patří také koupelny – a barvy v takové místnosti by měly být především modré, aby připomínály oblohu a moře.

Bydlení v balijském stylu - barvy do obývacího pokoje v balijském stylu

Nábytek a interiéry v balijském stylu, tedy vkusně vybavený interiér v balijském stylu

Nábytek v balijském stylu se často vyrábí z exotických dřevin, jako je teak, ratan nebo bambus. Vyznačuje se jemnými dekoracemi, ručně vyráběnými detaily a přírodní úpravou. Do obýváku ve stylu Bali se vyplatí zvolit lehký, vzdušný nábytek do obývacího pokoje, který dodá prostoru lehkost a prostornost. Nízké stoly do obývacího pokoje, pufy, polštáře a koberce s jemnými ornamenty dodají interiéru jemný nádech balijské kultury.

Exotickou atmosféru interiéru podtrhnou také pohovky nebo sedačky na vysokých nohách. Takové modely budou lehké. Vybírejte potah ze světlých příjemných na dotek látek.

Ložnice a interiér domu ve stylu Bali

Interiér bytu či domu v balijském stylu je místem plným exotiky, ale i útulnosti. Tropický styl balijského interiéru lze zavést nejen do obývacího pokoje – tento styl bude také dobrým nápadem pro uspořádání ložnice. Zde je dobré zvolit dřevěný nábytek. Balijská architektura je plná lehkosti, takže modely na vysokých nohách budou vypadat skvěle. K nábytku v balijském stylu patří také křesla, doporučovány jsou zejména modely z ratanového výpletu nebo proutěnými opěradly.

Nábytek ve stylu bali je sedací nábytek, kde můžete plně relaxovat a odpočívat. Sedací soupravy do obývacího pokoje najdou uplatnění nejen v obývacím pokoji, k tomuto nábytku patří také čalouněné židle do obývacího pokoje, pufy nebo rohové jidelní sety umístěné v kuchyni nebo rohové lavice do předsíně.

Nábytek a interiéry v balijském stylu, tedy vkusně vybavený interiér v balijském stylu

Bydlení v balijském stylu - vhodné doplňky do interiérů v balijském stylu

Textilie hraje v balijském aranžmá klíčovou roli. Měkké polštáře, vzdušné závěsy a jemné deky mohou mít tradiční batikové nebo ikatové vzory. Ručně vyráběné látky v intenzivních barvách s etnickými motivy zdůrazní autenticitu balijského stylu aranžmá a zároveň vytvoří útulný a teplý interiér. Bytovými textiliemi můžete ozdobit nábytek v balijském stylu, sedací soupravy, židle, rohové sedací soupravy či stoly, komody a vitríny.

Interiér v Bali stylu - ruční výrobky a doplňky

Umění hraje důležitou roli i v balijském stylu aranžmá. Tradiční sochy, masky, obrazy a balijské ruční výrobky se mohou stát jedinečnými dekorativními prvky v obývacím pokoji. Vyplatí se vybrat i rostliny v květináčích, které dodají interiéru svěžest a přirozené kouzlo. Balijská architektura je druh ruční práce, takže se nebojte aranžování svahů, podkroví, sloupů nebo výklenků - Bali styl dokáže zařídit taková neobvyklá místa a učinit váš byt v balijském stylu neobvyklým a velmi estetickým.

Osvětlení ve stylu Bali - vhodná svítidla do interiéru v balijském stylu

Osvětlení hraje důležitou roli v uspořádání obývacího pokoje v balijském stylu. Lucerny, svícny a dřevěné lustry dodají interiéru jemnou atmosféru odkazující na tradici balijských rituálů a obřadů. Osvětlení v balijském stylu by mělo být teplé a vytvářet útulnou atmosféru.

Obývací pokoj ve stylu Bali by měl být vybaven jedním hlavním, horním zdrojem světla. Obývací pokoj v tomto stylu navíc doplňte stojacími lampami a nástěnnými lampami. Díky vhodnému uspořádání interiérů v balijském stylu budou pokoje nejen estetické, ale i funkční.

Rostliny do interiéru v balijském stylu - Bali styl v koupelně, obývacím pokoji, kuchyni a ložnici

Interiér ve stylu Bali bez rostlin nebude tak estetický a ucelený. Vhodné barvy a nábytek v balijském stylu nejsou všechno – v balijském stylu aranžmá jsou rostliny nesmírně důležitým doplňkem. Stojí za to se rozhodnout pro nákup květin a hrnkových rostlin.

Díky rostlinám můžete zařídit interiér obývacího pokoje, ložnice, kuchyně i koupelny ve stylu Bali. Rostliny jsou jedinečnou dekorací Bali a květináče s etnickými vzory se mohou stát barevnými akcenty tohoto stylu u vás doma. Zemité barvy květináčů a zeleň exotických rostlin zdůrazňují přírodní barvy tohoto stylu a jsou dobrým způsobem, jak doplnit interiér v balijském stylu.

Bydlení v balijském stylu - vhodné doplňky do interiérů v balijském stylu

Zahrada a terasa v balijském stylu

Klímat exotického Bali lze přenést i do zahrad, balkonů a teras – zavedením vhodných akcentů, barev a exotických rostlin si i do těchto prostorů můžete vnést balijský styl a atmosféru.

Dekorace na balkon v Bali stylu

Balkónové dekorace v balijském stylu zahrnují především květináče s etnickými vzory, dřevěné rukodělné výrobky a dekorace z přírodních materiálů. Hlavními rysy balijského stylu jsou svoboda a přírodní prvky, takže styl zahradních interiérů by to měl odrážet prostřednictvím vhodných doplňků.

Na balkonech většinou není mnoho místa, ale balijský styl lze zde vnést pomocí vhodných textilií.

Terasový a balkonový nábytek v balijském stylu

Pokud zařizujete interiér v balijském stylu, je důležitý výběr vhodného nábytku. Nejinak je tomu v případě balkonu a teras. Je dobré volit nábytek z přírodních materiálů, které mají lehkou konstrukci a vzdušný design.

Zahrada a terasa v balijském stylu

Bytové aranžmá ve stylu Bali - moderní aranžmá plné svobody a umění

Zařídit si obývací pokoj v balijském stylu je cesta do světa exotických inspirací, harmonie s přírodou a balijskými tradicemi. Použitím intenzivních barev, přírodních materiálů, ručně vyráběných předmětů a balijského umění můžete vytvořit interiér plný tepla, elegance s nádechem exotiky, který oživí vaše bydlení.

Zpět