Čím a jak řezat vysoké stromy?

04.10.2024

Řezání vysokých stromů je zdánlivě komplikovaný úkol, který vyžaduje vhodnou přípravu, dovednosti a nástroje. Často řez je nutný jak z estetických, tak i bezpečnostních důvodů. Pro mnoho lidí je péče o vysoké stromy výzvou, ale se správnými nástroji a znalostmi se s tímto úkolem vypořádáte sami.

Znalosti a dovednosti při prořezávání vysokých stromů se budou hodit zejména při provádění jarního a podzimního ošetření. Prořezávání stromů také není tak náročné a nebezpečné jako samotné kácení vysokého stromu. Jak na snadné prořezávání vysokých stromů? Jaké nástroje a jakou techniku použít? Podívejte se!

Čím a jak řezat vysoké stromy?


V tomto článku:

1. Nářadí a zařízení neboli snadné prořezávání vysokých stromů

2. Jak řezat vysoké stromy?

3. Proč je potřeba prořezávat stromy?

4. Jak řezat stromy? Souhrn



Nářadí a zařízení neboli snadné prořezávání vysokých stromů

Než začnete řezat vysoké stromy, musíte se řádně připravit a pořídit si potřebné k tomu nástroje a vybavení. Čím vyšší je strom, tím obtížnější bude pro vás dosáhnout nejvyšších větví.

Hlavní zahradní nařadí pro řezání stromů je rozhodně motorová řetězová pila. V případě vysokých stromů stojí za zvážení použití teleskopické motorové pily, která umožní přístup k vysokým větvím. Ke stříhání vysokých stromů navíc můžete použít menší nářadí na prořezávání: zahradní nůžky, nůžky na větve, sekery a ruční pilky na větve, zejména tzv. šavlová pila. Na tvarování některých stromů se budou hodit i plotostřihy.

Užitečné budou nejen nářadí, ale i doplňkové vybavení. Prořezávání stromů je práce, která se často musí dělat v určité výšce, takže žebřík přijde vhod.

Pokud je potřeba provádět řezy ve velké výšce, může být nutné objednat vhodnou pracovní plošinu s košem. V tomto případě se vyplatí ověřit, zda by nebylo levnější a lepší najmout si vhodnou firmu, která má vybavení a dovednosti pro rychlé, přesné a efektivní provádění prací ve výškách.

Nářadí a zařízení neboli snadné prořezávání vysokých stromů

Jak řezat vysoké stromy?

Řez vysokých stromů je úkol, který vyžaduje znalosti a zkušenosti. Ne všechno se dá naučit najednou, ale základní znalosti o péči o vzrostlé stromy na pozemku se jistě budou hodit.

Řez stromů se obvykle provádí dvakrát ročně. Jarní řez stromů má stimulovat růst a účelem podzimního řezu je připravit rostliny na správné tvarování v příští sezóně. Řez stromů lze samozřejmě provádět i jindy, pokud je třeba např. odstranit staré, suché nebo nemocné větve. V období sucha a mrazu však stromy raději nikdy neprořezávejte.

Než začnete řez, stojí za to se zorientovat v situaci. Nejprve pečlivě strom prohlédněte a zhodnoťte. Nemocné, uschlé nebo poškozené větve by měly být odříznuty, aby strom dále neoslabovaly. Chcete-li rostliny esteticky tvarovat, je potřeba posoudit, které větve je třeba oříznout, abyste získali požadovaný vzhled. Pokud se má řez provadět z bezpečnostních důvodů, posuďte, které větve se například zachycují na elektrickém vedení nebo budově, a které tedy lze odříznout.

Nyní je tedy čas řezat. Připravte si vhodné nástroje a další vybavení. Při řezání buďte opatrní a pečliví, vždy dbejte na svou vlastní bezpečnost a bezpečnost ostatních. Nejprve odstraňte odumřelé a nemocné větve a nakonec strom esteticky vytvarujte.

Řezání velmi vysokých stromů, zejména těch, které rostou na těžko dostupných místech, by mělo být svěřeno odborníkům. Specializované arboristické firmy disponují nejen odpovídajícím nářadím, ale také znalostmi a zkušenostmi s prací se stromy. Takže to bude pro vás mnohem bezpečnější.

Jakmile dokončíte řezání stromu, odstraňte všechny větve a listí a řádně je zlikvidujte. Pokud máte pozemek, můžete si na listí vytvořit vhodný kompostér a větve nařezat a usušit na palivové dříví.

Po prořezání stromu se vyplatí o rostlinu pravidelně pečovat, aby se předešlo dalším problémům souvisejícím s růstem větví nebo chorobami.

Jak řezat vysoké stromy?

Proč je potřeba prořezávat stromy?

Existuje mnoho důvodů, proč je třeba řezat vysoké stromy. Vysoké stromy mohou představovat nebezpečí, zejména v případě silného větru, bouřky nebo poškození struktury. Pokácení stromu, který je starý, slabý nebo poškozený, může toto nebezpečí odstranit. Stromy také vyžadují pravidelnou péči, včetně odstraňování nemocných, poškozených nebo odumřelých větví. Prořezávání pomůže udržet strom v dobré kondici.

Důležitá je také estetika. Vysoké stromy kolem vašeho domu nebo zahrady mohou vyžadovat prořezávání, aby si zachovaly svůj atraktivní vzhled. Řezání stromů může být také nutné k uvolnění výhledů nebo zlepšení přístupu slunečního světla.

Proč je potřeba prořezávat stromy?

Jak řezat stromy? Souhrn

Řezání vysokých stromů je náročný úkol, který vyžaduje vhodnou přípravu, dovednosti a nástroje. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, proto u velkých a těžko dostupných stromů je lepší využít služeb profesionálních arboristů. Nižší větve nebo nižší stromy lze ořezat svépomocí.

Zpět