Z čeho vyrobit plné zábradlí na schody?

29.04.2024

Schodiště je architektonický prvek, který propojuje jednotlivé podlaží a umožňuje volnou komunikaci mezi nimi. Pro větší bezpečnost a také pro zvýšení estetiky jsou ke schodišti umístěny balustrády a zábradlí.

Zábradlí je navrženo tak, aby pomáhalo při chůzi po schodech nahoru a dolů a bylo také významným dekorativním prvkem. Zábradlí může být prolamované nebo plné. Jaký je nejlepší materiál pro výrobu plného typu zábradlí? Podívejte se spolu s námi!

Z čeho vyrobit plné zábradlí na schody?


V tomto článku:

1. Co je plné zábradlí schodiště?

2. Z čeho je nejlépe vyrobit plné zábradlí?

3. Schodiště se zábradlím s výplní bez otvorů - kombinace materiálů



Co je plné zábradlí schodiště?

Zajímavým prvkem schodiště je krásné zábradlí. Plné zábradlí je typ zábradlí, které nemá otvory a tvoří povrch nepropustný pro světlo. Plné zábradlí může být vyrobeno z různých materiálů, díky čemu lze tento prvek snadno přizpůsobit různým typům aranžmá.

Plná zábradlí najdeme jak v klasickém, tak i moderním provedení. Stejně často se objevují jak u interierových, tak i exterierových schodů. Vypadají obzvláště atraktivně, když máte točité schodiště, ale i v případě rovných schodů budou při vhodně zvoleném materiálu výplně vypadat esteticky.

Co je plné zábradlí schodiště?

Z čeho je nejlépe vyrobit plné zábradlí?

Plné zábradlí lze vyrobit z různých materiálů. Různé styly aranžmá využívají různé materiály, a proto se schodištové zábradlí snadno přizpůsobí danému stylu interiéru.

Podívejte se, jak může materiál ovlivnit typ a vzhled zábradlí.

Betonové zábradlí

Moderní typy zábradlí často vznikají společně se samotnými betonovými schody. Tato varianta se skvěle hodí především do minimalistických interiérů. Plné zábradlí nebude vzhledově rozdílné od samotného schodiště, protože bude vyrobeno ze stejného materiálu a bude vypadat jednotně. Betonové zábradlí lze natřít nebo omítnout a natřít vhodnou barvou.

Betonové zábradlí je jedním z nejodolnějších řešení, pokud jde o zábradlí. Ovšem vzhledem k tomu, že beton se obtížně profiluje, přidávají se k betonovým zábradlím nerezová nebo dřevěná madla.

Dřevěné zábradlí

Ze dřeva lze vyrobit nejen prolamované ale i plné zábradlí. Dřevo je estetický a odolný materiál, který se objevuje v klasických i moderních aranžmá. Taková zábradlí ze dřeva jsou ideální variantou pro dřevěné schodiště.

Dřevo, zejména lakované nebo mořené, když si zachovává svůj přírodní dekor a barvu, vnáší do aranžmá teplo a útulnost. Takové prvky dokážou oživit minimalistické moderní uspořádání nebo zdůraznit jedinečný charakter klasických interiérů.

Vzhledem k tomu, že dřevo lze natřít barvou nebo lazurou prakticky v jakémkoliv odstínu, schodiště s plným dřevěným zábradlím se snadněji přizpůsobí interiérům v různých stylech interiérového designu.

Skleněné zábradlí

Plná zábradlí jsou obvykle neprůhledná a jejich účelem je zabránit pronikání světla skrz něj. Někdy však, pokud z bezpečnostních důvodů chceme nainstalovat plné zábradlí, ale zároveň nechceme zamezit průniku světla do prostoru schodiště, v tomto případě je vhodné se rozhodnout pro zábradlí z tvrzeného skla.

Pevné a odolné tvrzené sklo vytvoří povrch, který oddělí schodiště např. od větru a deště a zároveň propustí světlo a umožní prostor schodů pozorovat. To je skvělá volba zejména pro venkovní schodiště v moderním stylu.

Zábradlí z tvrzeného skla je připevněno ke schodišti pomocí ocelových kotvících prvků. Přídavná nerezová madla pomáhají v používání schodiště, podobně jako v případě betonového zábradlí.

Ocelové zábradlí

Ocelové schody si získávají stále větší oblibu, zejména v moderních uspořádáních. Zábradlí může být také vyrobeno z oceli, i když častěji jej najdeme v prolamovaném než v plném provedení.

Ocelové zábradlí plné bude skvělým řešením pro prostory v industriálním stylu.

Z čeho je nejlépe vyrobit plné zábradlí?

Schodiště se zábradlím s výplní bez otvorů - kombinace materiálů

Plné zábradlí nemusí být vyrobeno z jednoho materiálu. V případě zábradlí se často používají kombinace různých materiálů, což zvyšuje jak estetiku, tak funkčnost. K betonovému zábradlí se často přidávají ocelová nebo dřevěná madla, skleněné zábradlí je nutné namontovat na ocelový rám.

Pamatujte, že zábradlí s plnou výplní je obvykle dražší než prolamované zábradlí. Může se však ukázat jako mimořádně estetický a funkční prvek, proto stojí za zvážení pořízení takového typu zábradlí.

Zpět