Ventilace v domě a bytě, jak jí zlepšit?

17.02.2023

Pokud si chcete užívat čistý a zdravý vzduch, musíte zajistit správné větrání. Dobře fungující větrání zajistí správnou kvalitu vzduchu, která následně zaručí dobré zdraví obyvatel a dobrý stav objektu. Chcete se dozvědět více o větrání a také, jak jej správně provádět? Přečtěte si níže uvedené tipy.

Ventilace je jednou ze základních instalací v každé budově, také v rodinných domech a panelových domech. Správně fungující ventilace zajišťuje dobré ovzduší pro obyvatele domu a bytu. Díky větrání uvnitř budovy vzniká dobré mikroklima, které následně ovlivňuje zdraví a pohodu členů domácnosti. Větrat by se proto mělo v závislosti na počtu osob žijících v bytě, či domě. Ventilace by měla být navržena tak, aby zajistila správné a volné proudění vzduchu, přiváděla čerstvý vzduch do místností a odváděla použitý vzduch.

Účinné větrání je důležité po celý rok, bez ohledu na počasí venku. Jeho úkolem je výměna vzduchu, proto by tedy neměla v zimě místnosti ochlazovat a v létě je naopak zahřívat. Je možné větrat třeba jen pomocí otevřených oken? Jak zlepšit ventilaci celého domu i jednotlivých místností za účelem zaručení kvalitního vzduchu a minimalizace tepelných ztrát? Jaké dodatečné systémy ventilace je vhodné použít, když je ventilace v bytě či v domě nedostatečná a doma je vlhkost? Podívejte se spolu s námi!

Pohovky- Baumax.cz


V tomto článku:

1. Jaké jsou typy ventilace?

2. Jaké jsou nejčastější problémy s ventilací?

3. Jaké jsou následky nedostatečného větrání v bytě nebo v domě?

4. Jak zlepšit větrání domácími metodami?

5. Proč je vhodné postarat se o správné větrání?



Jaké jsou typy ventilace?

Různé typy budov mají různé typy ventilace. Pro konkrétní typ ventilace se můžete rozhodnout i sami, a to jak při plánování stavby, tak i později při rekonstrukci. Jaké typy ventilace lze rozlišit? Podívejte se!

Infiltrace – přirozené větrání

Jde o nejjednodušší a nejlevnější, a tím i nejpoužívanější typ větrání. Jinak se tomu říká přirozené větrání. Pro proces výměny vzduchu využívá přirozeně se vyskytující tlakový rozdíl a ke správnému provozu nepotřebuje další zařízení, stroje a podpůrné systémy. Při použití přirozené ventilace se používají pouze obecně známé fyzikální zákony.

Výměnu vzduchu zajišťují rozdíly způsobené tlakovými rozdíly mezi vnějším a vnitřním prostředím. Během přirozeného větrání je do domu vháněn chladný a čerstvý vzduch vhodnými větracími otvory umístěnými ve venkovní stěně (stejně jako případnými netěsnostmi v oknech a dveřích). Mísí se s teplým vzduchem, který je již v místnostech, a poté vytlačen dalšími částmi studeného vzduchu je odváděn vhodnými ventilačními kanály a komíny.

Větrací mřížky a ventilační potrubí jsou konstrukčně jednoduché a obvykle nevyžadují žádný přídavný přívod a odvod vzduchu. Vzhledem k jednoduchosti ovládání a prakticky nulovým provozním nákladům se tento typ větrání používá nejčastěji v soukromých domech a panelových domech. Jsou vhodné nejen do koupelny a kuchyně, ale i do dalších místností. V koupelně a kuchyni je správná ventilace velmi důležitá, obzvlášť když chcete koupelnu používat pro sušení prádla, a v kuchyni kromě otevřených oken při vaření nepoužíváte digestoř. Pokud nechcete, aby se v místnostech tvořila vlhkost, je třeba větrat, ale i kromě přirozené ventilace by se mělo myslet i na tu mechanickou.

Pohovky- Baumax.cz

Mechanická ventilace

Přirozené větrání není vždy dostatečné nebo není možné jej instalovat. Ve zvláštních případech bude nutné instalovat mechanickou ventilaci, jinak známou jako nucené větrání. U tohoto typu větrání je proudění vzduchu vynuceno provozem přídavných zařízení, takových jako např. ventilátor.

Mechanickou ventilací lze dodatečně vybavit rekuperátorem a výměníkem tepla – jejich úkolem je zpětné získávání tepla z přiváděného z venku vzduchu, což se hodí zejména v zimě a může výrazně snížit náklady na vytápění. A co víc, díky tomu, že instalace má nucené proudění vzduchu, může být vybavena dalšími filtry znečištění a smogu a tím zlepšit kvalitu vzduchu odváděného a vháněného do místností. Nejefektivnější je centrální řízené větrání s rekuperací.

Mechanická instalace vyžaduje pro správné fungování další zařízení, obvykle elektrické. Jeho velkou výhodou je však provoz bez ohledu na povětrnostní podmínky a možnost přizpůsobit větrání potřebám obyvatel. Úpravou intenzity výměny vzduchu zajistíte sobě i své domácnosti plný komfort.

Hybridní ventilace

Jedná se o typ větrání, při kterém se podle potřeby střídavě používá mechanické větrání a přirozené větrání. Obvykle přirozená ventilace funguje jako hlavní typ instalace a mechanická ventilace je podpůrná.

Takový systém poskytuje velký komfort a umožňuje dosáhnout vysoké kvality vzduchu ve větraných místnostech. Mechanické větrání zvyšuje proudění vzduchu v případě potřeby, zatímco přirozené větrání a gravitační ventilační systém zajišťují čerstvý vzduch každý den.

Baumax.cz

Jaké jsou nejčastější problémy s ventilací?

Jako každá instalace může mít stejně i ventilační systém v bytě i v domě nějaké chyby a způsobovat problémy s jeho nesprávným provozem. Jiné problémy nastávají u mechanického a jiné v případě přirozeného větrání.

Problémy, které mohou nastat při použití přirozené ventilace

Podívejte se, jaké jsou nejobtížnější a nejčastější problémy při větrání s použitím přirozeného systému ventilace!

Vysoké proudění vzduchu a průvan v bytě a také ochlazování bytu – tento problém nastává primárně u přirozeného větrání. Příliš mnoho výstupů vzduchu, netěsnosti a potřeba větrání mohou způsobit velký průvan. Při vpuštění studeného vzduchu do domu, obzvlášť v zimě dochází k ochlazení a ztrátě energie.

Větrání v závislosti na počasí a atmosférických podmínkách –přirozené větrání využívá přirozeného tlakového rozdílu spojeného s rozdílem teplot. Pro správnou funkci by teplota vzduchu v místnosti měla být minimálně o 12 stupňů nižší než venku. V létě je proto účinnost takového větrání značně omezena.

Špatná instalace – Pro správné proudění vzduchu je nutná jednoduchá instalace a ventilační potrubí musí mít správný průměr a vhodným způsobem přesahovat nad střechou. Poruchy proudění vzduchu mohou způsobovat i příliš těsná okna, zakrývání větrací mřížky, prach na povrchu větrací mřížky. Je potřeba na to pamatovat.

Obrácený tah – při absenci míst přívodu vzduchu nebo nesprávné volbě vzduchotechnického potrubí a špatně provedené instalaci často dochází k obrácení tahu tj. změně tahu proudění vzduchu, kudy je vzduch přiváděn přes výfukové kanály. Otevření oken v tom případě obvykle pomáhá s tím, že je třeba počítat s hlukem, znečištěním, hmyzem a tepelnými ztráty (zejména v zimě).

Nedostatečná kontrola nad instalací – proudění čerstvého a použitého vzduchu přirozeně neumožňuje kontrolovat množství vyměňovaného vzduchu. Pro zachování průchodnosti ventilace je také nemožné instalovat filtry. Přívod čerstvého vzduchu do bytu a odvod použitého jsou tedy mimo kontrolu členů domácnosti.

Problémy, které vznikají v případě mechanického větrání s použitím příslušné instalace

Stejně jako u přirozené ventilace je třeba počítat s možnými problémy i u mechanické ventilace.

Provoz je závislý na přídavném zdroji energie – mechanické větrání vyžaduje zařízení, která vynucují proudění čerstvého vzduchu, proto nebude bez elektřiny větrání fungovat.

Vysoké náklady na zřízení instalace a její následný provoz – prakticky nulové náklady u přirozené ventilace v tomto ohledu nesporně vítězí. Instalace mechanické ventilace do potrubí je nákladná a je k ní potřeba i následný servis a nutná výměna zařízení a případných filtrů.

Problém s instalací ve stávající budově – mechanické větrání zabírá hodně místa. Větší množství vzduchotechnického potrubí, přístrojů, tlakových difuzorů, ventilátorů namontovaných na střechách a v místnostech a na obvodové zdi, a dalších prvků zabírá místo, takže jejich instalace ve stávající budově může být opravdu problematická.

Vybavení interiéru- Baumax.cz

Jaké jsou následky nedostatečného větrání v bytě nebo v domě?

Jak funguje přirozené, ale i mechanické větrání už víte, takže jistě víte, že jde o důležitou instalaci do bytu a domu. Co se však stane, když se s takovými instalacemi při projektování nepočítá, nebo když byly provedeny nesprávně? Podívejte se, jaké problémy vznikají nedostatečným větráním nebo jeho nesprávnou instalací.

Znečištěné ovzduší – pokud se výměna vzduchu naruší nebo přeruší, lze v krátké době očekávat výrazné zhoršení jeho kvality. Kromě vydechovaného oxidu uhelnatého mezi znečišťující látky patří smog, spaliny, spory plísní, alergeny a prach.

Nebezpečný oxid uhelnatý se může objevit v místnostech a prostorech, které nejsou správně větrané – vzniká nedokonalým spalováním a je extrémně nebezpečný. Oxid uhelnatý je v topné sezóně příčinou mnoha otrav, a dokonce i úmrtí.

Vlhké ovzduší – optimální úroveň vlhkosti v místnosti je 40–60 %. Tato úroveň vlhkosti zajistí pohodu obyvatel a zároveň se postará o dobrý stav povrchové úpravy, nábytku a vybavení. Špatné nebo žádné větrání má za následek příliš vlhký nebo příliš suchý vzduch.

Syndrom nemocných budov – nevhodné mikroklima má negativní dopad jak na stav budovy, tak na zdraví jejich obyvatel. Nezdravou budovu poznáte, že je v ní nedostatečná, nebo nadměrná vlhkost, plíseň, špatná teplota, což může způsobit značné zdravotní problémy. To vše může být příčinou různých zdravotních potíží, proto pokud v místnostech panuje vlhkost, vzduch je těžký, a teplota je nižší než má být, je to ve většině případů způsobeno špatným větráním, které je nutné řešit.

Jak zlepšit větrání domácími metodami?

Při správném fungování přirozeného nebo mechanického větrání bude zajištěna dobrá kvalita ovzduší a tím – dobrý stav budovy a pohoda obyvatel. Nebude vás trápit vlhkost, těžký vzduch, ani ztráta teploty. O stav ventilace se můžete postarat sami, a zlepšit její kvalitu domácími způsoby. Jak větrat, aby vzduch byl čerstvý, nevznikala vlhkost, a ani zbytečně neunikalo teplo? Je nutné dodržovat pár následovných činností:

Čištění větracích mřížek – příliš mnoho prachu a nečistot na větracích mřížkách v koupelně, kuchyni a dalších může blokovat proudění čerstvého a použitého vzduchu, proto je důležité větrací mřížky udržovat v čistotě. Většinu mřížek je možné snadno sundat. Před opětovnou instalací je umyjte v teplé vodě a důkladně osušte. Podobně můžete čistit větrací otvory namontované ve stěnách nebo okenní otvory, které zajišťují proudění venkovního vzduchu.

Ventilační zařízení – přirozené větrání není vždy dostačující, proto se vyplatí instalovat malá zařízení, která jeho provoz podpoří. Podpůrná zařízení obvykle nejsou velká a lze je nainstalovat bez větších problémů. Určitě bude dobré instalovat kuchyňskou digestoř, která sníží množství vodní páry, vlhkosti a nepříjemných pachů. Pamatujte však, že odsávače par nesmí být instalovány tam, kde jsou zařízení s otevřenou spalovací komorou nebo otevřeným ohništěm.

V případě oken nainstalovat dodatečný systém ventilace – v rodinných domech a v panelových domech, které jsou zateplené a mají nainstalovaná těsná okna, může nastat problém s nedostatečným větráním, proto jsou u oken instalovány přídavné výměníky vzduchu. Příliš těsné stěny (kvůli tepelné izolaci budovy) pak znovu získávají schopnost přivádět vzduch do budovy, co nejen zlepší kvalitu ovzduší, ale i zabrání tvorbě vlhkosti.

Vybavení interiéru- Baumax.cz

Proč je vhodné postarat se o správné větrání?

Nesprávně provedené větrání nebo jeho nedostatek způsobuje nepříjemný zápach, tvorbu vlhkosti a následovně hub a plísní. Přemíra vlhkosti zase způsobuje, že vlhkost se sráží na oknech a stěnách (zamlžená okna jsou mimo jiné problémem špatného větrání). Proto kromě otevíraní oken je třeba instalovat větrací mřížky v koupelně a kuchyni, a další ventilační systémy, které zajistí, že se vám bude doma dobře dýchat. Špatný vzduch se totiž promítá i do toho, jak se cítíme. Pokud členové domácnosti často pociťují malátnost, bolesti hlavy, svalů a kostí, nevolnosti, dýchací potíže, mají alergie a další zdravotní problémy, je to v mnoha případech výsledek špatné ventilace doma. Pokud nepomáhá větrání místnosti i jednou za hodinu, je nutné hledat příčiny, aby najít vhodné řešení tohoto problému. Je to nezbytné pro pohodu obyvatel, ale rovněž dobrý stav nemovitosti.

Co se týče nadstandardního řešení, tak můžete použít systém řízeného větrání s rekuperací vzduchu, které se používá třeba v nízkoenergetických domech, ale nejenom v nich.

 

Zpět