Steampunk styl v interiérech - vneste kouzlo do svého bytu!

21.08.2024

Steampunk, ačkoliv byl zpočátku spojován především se sci-fi literaturou, začal pronikat do různých oblastí umění i běžného života, včetně světa interiérového designu. Jedná se o jedinečný styl, který čerpá inspiraci z průmyslové estetiky 19. století, parní technologie a viktoriánského stylu a přináší do našich domovů nádech magie a nostalgie. Zavedení steampunkových prvků do interiérů je způsob, jak vytvořit jedinečné aranžmá, spojující modernost s historií, funkčností a fantazií.

Steampunk interiér je jedinečný, a měl by oslovit především lidi, kteří hledají unikátní a velmi neobvyklé aranžmá. Steampunk styl interiéru je úvodem do kouzelného, surového, ale útulného světa, z něhož budou milovníci industriálního, loftového a boho stylu jistě nadšeni.

Steampunk styl v interiérech - vneste kouzlo do svého bytu!


V tomto článku:

1. Interiér ve stylu steampunk - svět mědi, železa a kovů

2. Viktoriánský styl s industriálním nádechem

3. Steampunk nábytek - jeho vlastnosti?

4. Interiér ve stylu steampunk, aneb jaké barvy zvolit

5. Steampunk interiér a steampunk textil a doplňky

6. Steampunk styl bydlení – jedinečný způsob pohledu na svět



Interiér ve stylu steampunk - svět mědi, železa a kovů

Jedním z klíčových prvků steampunkových interiérů jsou kovové akcenty. Často se volí rustikální, mosazné nebo měděné doplňky, které dodávají místnostem charakteristický, industriální vzhled. Lampy, svícny, hodiny a nástěnné dekorace ve stylu steampunk jsou nejen praktické, ale představují také jedinečná umělecká díla, která do místností vnášejí specifickou atmosféru.

Jedinečný steampunk styl je plný surovosti, ale i jakési útulnosti. Steampunk prvky vybavení jsou nejčastěji vyrobeny z kovu a masivního dřeva, často se používá také sklo a beton. V tomto ohledu jsou steampunk interiéry podobné interiérům v industriálnímu stylu.

Interiér ve stylu steampunk - svět mědi, železa a kovů

Viktoriánský styl s industriálním nádechem

Mechanické prvky a hodiny jsou nedílnou součástí steampunkového designu. Ručičkové hodiny s přehlednými režimy, ozubené převody, kompasy - to vše lze použít k vytvoření originálních aranžmá. Lze dokonce umístit skutečné hodinové mechanismy jako nástěnnou dekoraci. Jedná se nejen o praktické řešení, ale také o mimořádně efektní dekoraci.

Viktoriánský styl s industriálním nádechem

Steampunk nábytek - jeho vlastnosti?

Výběr nábytku je klíčovým prvkem aranžmá ve stylu steampunk. Těžký dřevěný nábytek ve stylu steampunk s viditelnými kovovými prvky dokonale odráží charakter tohoto stylu. Staré, opotřebované dřevo, kované prvky, ozdobné nýty – to vše dodává interiéru jedinečnou atmosféru. Nábytek ve stylu steampunk má navíc často praktické úložné prostory, které dokonale odpovídají duchu této estetiky.

Autentičnost steampunk stylu zdůrazníme umístěním komod, stolků, skříní a psacích stolů, ale i toaletních stolků se zrcadly a sekretářů se spoustou zásuvek a poliček. V tomto ohledu vycházejí steampunkové inspirace z industriálních a vintage stylů. Steampunk nábytek je velmi podobný nábytku z těchto stylů.

Steampunk nábytek - jeho vlastnosti?

Interiér ve stylu steampunk, aneb jaké barvy zvolit

Barvy interiérů ve stylu steampunk jsou tlumené barvy, jako je hnědá, béžová, červená a odstíny mědi. Jde o barvy odkazující na charakteristické materiály a prvky z industriální éry, které se navzájem dokonale prolínají a vytvářejí harmonický celek.

Steampunkový styl je obvykle dosti temný, aranžmá jsou často stínované a vytvářejí atmosféru tajemna a magie. Steampunková estetika je velmi specifická, ale také zajímavá. Pro osvětlení aranžmá se vyplatí použít lampy Steampunk.

Interiér ve stylu steampunk, aneb jaké barvy zvolit

Steampunk interiér a steampunk textil a doplňky

Zavedení látek s bohatými texturami a vzory je také důležitým aspektem steampunkového designu. Těžké závěsy, barevné tapety s ornamenty a eklektické polštáře vytvářejí atmosféru, ve které má každý prvek svůj vlastní význam. Látky v odstínech starého zlata, vínové nebo sytě zelené dodávají interiéru eleganci a tajemnost.

Doplňky a dekorace hrají klíčovou roli při vytváření interierů ve stylu steampunk. Ručně vyráběné nástěnné dekorace, modely letadel, sošky mechanických zvířat nebo zrcadla v ozdobných rámech jsou jen některé z návrhů, které mohou ozdobit steampunk byt. Někteří příznivci tohoto stylu se také rozhodnou vytvořit si vlastní dekorace, které dodatečně personalizují aranžmá.

Steampunk interiér a steampunk textil a doplňky

Steampunk styl bydlení – jedinečný způsob pohledu na svět

Stojí za to zdůraznit, že steampunk v interiérech není jen stylizace, ale také určitý způsob pohledu na svět. Jde o spojení snů o minulosti a fascinace technikou, které vytvářejí prostor plný kontrastů a nečekaných souvislostí. Ačkoli to není styl pro každého, steampunk je fascinujícím a inspirativním řešením pro ty, kteří si cení originality, kouzla magie a chtějí do svého bytu či domu vnést jedinečnou atmosféru.

Zpět