Praktický průvodce: jaké obklady vybrat do malé kuchyně, aby ji opticky zvětšit?

05.08.2024

Sníte o kuchyni, která i přes malé rozměry vypadá prostorně a vzdušně? Nejste sami – mnoho lidí čelí výzvě uspořádání malých kuchyní. Naštěstí existují účinné metody, které dokážou zázraky, vaši kuchyni opticky zvětší a zpříjemní její používání. Opticky zvětšit kuchyň, zejména malou a špatně uspořádanou, se stává populárním trendem v interiérovém designu. Nejde jen o estetiku, ale také o funkčnost. Existuje mnoho řešení, která vám umožní dosáhnout tohoto cíle, a jedním z nich jsou správně vybrané keramické dlaždice. V tomto praktickém průvodci představíme tipy a rady, které vám pomohou vybrat obklady, které budou dokonale ladit do interiéru malé kuchyně.

Praktický průvodce: jaké obklady vybrat do malé kuchyně, aby ji opticky zvětšit?


V tomto článku:

1. Barvy jsou pro malou kuchyni důležité. Volte světlé barvy, pastelové odstíny a neutrální tóny

2. Jak opticky zvětšit interiér? Lesklé obklady v uspořádání malé kuchyně

3. Obklady se vzory čí dekory do malé kuchyně – ano či ne?

4. Malé nebo velkoformátové obklady a dlažby? Optické triky, které zvětší interiéry

5. Důležitý je působ uspořádání dlaždic. Jaký vybrat?

6. Jaké osvětlení zvolit do malé kuchyně? Hra se světlem

7. Méně znamená více. Volte minimalismus a udržujte ve věcech pořádek



Barvy jsou pro malou kuchyni důležité. Volte světlé barvy, pastelové odstíny a neutrální tóny

Světlé barvy v malé kuchyni, jako je bílá, béžová nebo jemné pastelové odstíny, fungují jako kouzelné zrcadlo, odrážející přirozené i umělé světlo. Bílá, která je jednou z nejoblíbenějších voleb, nejen opticky rozšiřuje prostor, ale dodává interiéru svěžest a eleganci. Béžové odstíny dokážou dodat kuchyni i útulnost a přitom zachovají efekt optického zvětšení. Za zvážení stojí i použití světlých pastelů, které kuchyni dodají jemnost a lehkost. Růžové, modré nebo mátové odstíny jsou nejen módní, ale také dodají interiéru příjemný vzhled. Světlé barvy obkladů v malé kuchyni se hodí k většině nábytku a doplňků a vytvářejí spolu harmonický celek.

Světlé barvy rozšiřují prostor a je vhodné je použít nejen na stěnách či podlahách, ale také na nábytku. Také světlá čela kuchyňského nábytku, zejména v kombinaci s pracovními deskami v podobném odstínu, opticky zvětší interiér.

Barvy jsou pro malou kuchyni důležité. Volte světlé barvy, pastelové odstíny a neutrální tóny

Jak opticky zvětšit interiér? Lesklé obklady v uspořádání malé kuchyně

Keramické dlaždice s lesklým povrchem mají schopnost odrážet světlo, díky čemu jsou ideální volbou do malých prostorů. V kuchyni, kde je přirozené světlo často omezené, lesklé obklady skvěle doplňují chybějící světlo. Díky tomu i v tmavších zakoutích kuchyně odražené světlo prosvětlí místnost.

Lesklé obklady jsou také vynikajícím řešením na stěnu v prostoru mezi pracovní deskou a horními skříňkami. V této oblasti jsou dlaždice často vystaveny nečistotám a vlhkosti a lesklý povrch usnadňuje jejich údržbu. Odrážející světlo, lesklé obklady dodávají kuchyni eleganci a moderní vzhled a zároveň ji opticky zvětšují. V případě podlahy lesklá dlažba dodáva prostoru lehkost, díky čemu kuchyň působí prostorněji. Navíc díky snadnému udržování v čistotě, lesklá dlažba je praktickou volbou v oblastech vystavených častému znečištění.

Stojí za zmínku, že lesklý povrch se dokonale hodí jak k moderním, minimalistickým kuchyním, tak k tradičním aranžmá. Může být pozadím pro klasický dřevěný nábytek nebo tvořit kontrast ke kuchyňské lince v moderním stylu.

Jak opticky zvětšit interiér? Lesklé obklady v uspořádání malé kuchyně

Obklady se vzory čí dekory do malé kuchyně – ano či ne?

Vzorované obklady a dlažby v malých kuchyních mohou být přínosné pouze tehdy, pokud jsou pečlivě vybrány. Důležite je vyhnout se mohutným vzorům na stěnách nebo podlaze, a rozhodnout se spíše pro jemnější motivy. Jemné geometrické vzory nebo jemné linie mohou přidat charakter, aniž by přitlačily celý prostor. Právě decentní, méně křiklavé vzory dokážou kuchyni opticky zvětšit.

Důležitou otázkou při pokládání vzorovaných dlaždic je jejich použití jen v části prostoru. Namísto pokrytí celé stěny nebo podlahy intenzivním vzorem se můžeme zaměřit na menší plochu a vytvořit tak jemný dekorativní akcent. Tento přístup vám umožní zavést zajímavý vzor, aniž byste přitlačili celou místnost.

Dalším zajímavým přístupem je výběr obkladů a dlažeb s jednotnou texturou, ale v neobvyklých tvarech, jako jsou trojúhelníky nebo šestiúhelníky. Tyto jemné tvary vnášejí do kuchyně originální design, aniž by pohlcovaly prostor.

Obklady se vzory čí dekory do malé kuchyně – ano či ne?

Malé nebo velkoformátové obklady a dlažby? Optické triky, které zvětší interiéry

Volba optimální velikosti dlaždic pro malé kuchyně je zásadní. Velkoformátová dlažba na podlaze způsobí, že kuchyně bude vypadat jako jeden prostor a eliminuje dojem roztříštěnosti. Navíc méně vodorovných a svislých čar ve formě viditelných spojů nebo pásů může opticky zvětšit prostor. Pokud jde o stěny, použití velkoformátových obkladů dodá místnosti elegantní a moderní vzhled. Vzory a textury obkladů dokážou vytvořit zajímavý kontrast a dodají interiéru individuální charakter.

Dalším inovativním nápadem je použití stejných dlaždic na podlaze a stěnách, což vytváří ucelený design a působí dojmem jednotného prostoru. Tento postup odstraňuje viditelné hranice mezi jednotlivými zónami kuchyně, což celek dodatečně opticky zvětšuje.

Důležitá je také snadnost udržování kuchyně v čistotě. Velké dlaždice jsou odděleny pouze několika mezerami vyplněnými spárovací hmotou, což usnadňuje udržování hygieny a prostor působí uspořádaněji.

Malé nebo velkoformátové obklady a dlažby? Optické triky, které zvětší interiéry

Důležitý je působ uspořádání dlaždic. Jaký vybrat?

Vodorovné pokládání dlaždic je jedním z nejúčinnějších optických triků. Tato jednoduchá, ale účinná technika může udělat místnost prostornější a příjemnější na pohled. Vizuální efekt spočívá v tom, že oko přirozeně sleduje horizontální linie, takže místnost působí širším dojmem. To je výhodné zejména v malých kuchyních, kde záleží na každém centimetru prostoru. Klíčovým problémem je výběr správných dlaždic pro tento účel. Pro vodorovné uspořádání dlaždic je nejlepší vybírat velkoformátové dlaždice anebo dlouhé obdélníkové dlaždice.

Vyplatí se odpovídajícím způsobem naplánovat schéma pokládky, abyste se vyhnuli monotónnosti. Například můžete položit dlaždice vodorovně na jednu stěnu a zbytek tak, aby se tradičně překrývaly. Tento přístup vám pomůže udržet harmonii a vyhnout se monotónnosti. Za zvážení stojí i směr přirozeného světla v kuchyni. Pokud jsou okna na delší stěně, vodorovně uspořadané dlaždice zdůrazní její šířku. Pokud však převládá světlo přicházející ze shora, vodorovní pokládání dlaždic může vytvořit zajímavý kontrast a opticky zpestřit prostor.

Důležitý je působ uspořádání dlaždic. Jaký vybrat?

Jaké osvětlení zvolit do malé kuchyně? Hra se světlem

Osvětlení hraje klíčovou roli v uspořádání malých kuchyní a má silný vliv na vnímání prostoru. K optickému zvětšení místnosti lze použít přirozené i umělé zdroje světla. Čím více přirozeného světla do kuchyně vstoupí, tím bude příjemnější a otevřenější. Pro další posílení tohoto efektu můžete umístit zrcadlo. Zrcadla jsou výbornou pomůckou pro optické zvětšení interiéru. Umístěním zrcadla před okno můžete zdvojnásobit množství přirozeného světla. Zrcadla navíc vytvoří iluzi hloubky, takže kuchyně bude vypadat otevřeněji.

Pokud je přirozené světlo omezené nebo místnost nemá okna, zde pomůže vhodné umělé osvětlení. Pro rovnoměrné osvětlení celé kuchyně je nejlepší použít stropní svítidla. Je však třeba připomenout, že pokud jsou příliš masivní, mohou přitlačit interiér. Pokud chcete osvětlit prostor mezi pracovní deskou a skříňkami, dobrým řešením bude LED osvětlení, které nejen osvětlí pracovní desku, ale zároveň prostor oživí.

Jaké osvětlení zvolit do malé kuchyně? Hra se světlem

Méně znamená více. Volte minimalismus a udržujte ve věcech pořádek

Minimalismus a pořádek jsou klíčová slova, pokud jde o optické zvětšení prostoru malé kuchyně. Kuchyňský nábytek do malého prostoru by měl mít jednoduché tvary a světlé barvy. Minimalistické provedení, bez zbytečných dekorací, dodají kuchyni moderní a lehký výraz. Vyplatí se omezit počet prvků viditelných na první pohled. Vhodné kuchyňské organizéry vám pomohou udržet si pořádek ve věcech. Otevřené police nebo přebytečné dekorace mohou prostor nepotřebně zaneřádit. Jako dekorace můžete zvolit minimalistické obrazy a zrcadla, které budou odrážet světlo. Důležité je také udržovat pořádek na stole a kuchyňské lince. Na pracovní desce by měly být pouze nezbytné předměty. Minimalistický přístup promění malou kuchyň ve funkční a estetický prostor.

Zpět