Největší chyby při zařizování a dekorování bytu

31.01.2024

Dekorování vašeho bytu může být vzrušujícím procesem, který vám umožní vyjádřit vaši kreativitu a učinit jakýkoli interiér útulnějším a krásnějším. Někdy však děláme chyby, které mohou ovlivnit výsledný efekt dekorace. Pro dosažení harmonického vzhledu a vytvoření funkčního interiéru stojí za to se vyhnout těmto častým chybám.

V tomto článku si probereme největší chyby při dekorování bytu a jak se jim vyvarovat. Běžným chybám v dekorování interiéru se lze snadno vyhnout a díky tomu bude celá úprava atraktivní, příjemná a potěší jak členy domácnosti, tak návštěvy.

Největší chyby při zařizování a dekorování bytu


V tomto článku:

1. Příliš mnoho barev

2. Přílišné zaplnění prostoru nábytkem a doplňky

3. Podceňování role osvětlení v interiéru

4. Příliš malý nebo příliš velký nábytek

5. Nedbalost z hlediska funkčnosti

6. Nesprávné zavěšení obrazů a nástěnných dekorací

7. Nedostatek konzistence stylu



Příliš mnoho barev

Jednou z nejčastějších chyb je výběr příliš mnoha barev v jedné místnosti. To může vést k pocitu chaosu a nepořádku. Místo toho se doporučuje zvolit harmonickou paletu barev, která vytváří jednotný vzhled v celém interiéru. Chcete-li přidat hloubku a různorodost, můžete použít různé odstíny stejných barev. Je však dobré zvolit jednu nebo dvě dominantní barvy a na tomto základu uspořádat celou místnost.

Příliš mnoho barev je častou chybou při zařizování bytu. Dalším problémem je kombinace zcela nekompatibilních barev, např. červené barvy stěn s lahvově zelenou pohovkou. Takové chyby v designu interiéru způsobují, že pokoje místnosti působí chaotickým dojmem a jsou nepřijemné na pohled.

Na vhodné kombinování barev je třeba pamatovat nejen při dokončovacích pracích a zařizování interiéru, ale i později, když měníme dekorace nebo mírně upravujeme aranžmá. Nákupy nových prvků je třeba pečlivě zvážit – barvy nových dekorací nebo nového vybavení interiéru by se neměly příliš lišit od toho, co už v interiéru máme.

Barevný design interiéru může prolomit monotónnost, ale interiéry zařízené ve více barvách jsou mnohem obtížnější na uspořádání.

Při výběru barev je nesmírně důležité pečlivě naplánovat uspořádání bytu. Nedostatek plánu, unáhlené jednání a nepromyšlené rozhodnutí mohou vnést do místností chaos.

Příliš mnoho barev

Přílišné zaplnění prostoru nábytkem a doplňky

Příliš mnoho nábytku a dekorací může způsobit, že místnost bude přeplněná a celek bude působit stísněně. To jsou časté chyby při zařizování bytu. Je důležité najít rovnováhu mezi funkčností a estetikou. Rozhodující je optimální prostor pro pohyb a dostatečné množství úložného prostoru.

Přílišné zaplňování prostoru nábytkem a doplňky je rozhodně jednou z chyb, kterých bychom se měli vyvarovat. Takové chyby při dekoraci interiéru nejen vyvolávají dojem chaosu, ale také snižují funkčnost interiéru. V přeplněné místnosti je těžké se pohybovat. Příliš mnoho dekorací, vybavení a příliš mnoho doplňků jsou aranžérské chyby, které mohou snížit nejen estetiku, ale i funkčnost.

Nepromyšlené nákupy dekorací mohou vést k nespokojenosti s vysledým aranžmá. Než se pustíme do nákupů, zamysleme se nad tím, jaké dekorace skutečně ladí ke styluu našeho interiéru. Pokusme se vyhnout impulzivním nákupům. Častou chybou při zařizování interiéru jsou nepromyšlené nákupy. V důsledku takového jednání může být vážně narušen funkční design interiéru.

Nákup příliš mnoha dekorací a doplnků jsou jen jeden z problémů, ale chybou při dekorování je i umisťování neladících ke zbytku aranžmá předmětů. Zkusme proto nasměrovat pohledy návštěv k zajímavým prvkům, jako je například dekorativní váza na stole.

Přílišné zaplnění prostoru nábytkem a doplňky

Podceňování role osvětlení v interiéru

Osvětlení má velký význam pro atmosféru v místnosti. Častou chybou je, že nevěnujeme dostatečnou pozornost různým typům interiérového osvětlení, jako je hlavní osvětlení, osvětlení pracovní plochy a dekorativní osvětlení. Vyplatí se zajistit rozmanitost světelných zdrojů a přizpůsobit je funkcím dané zony.

Každý pokoj by měl mít stropní svítidlo, které bude hlavním zdrojem světla v interiéru. Častou chybou při zařizování bytu je použití tohoto světelného zdroje jako jediného prvku osvětlení do interiéru. Pak je stropní svítidlo velmi silné a osvětluje celou místnost příliš intenzivně. Je lepší zvolit žárovku nebo lampu s měkkým světlem, a pokud potřebujeme výkonnější osvětlení pro práci, měli bychom zvolit směrové osvětlení, kterého dosáhneme pomocí bodových svítidel, podlahových, stojacích lamp nebo závěsných lamp. Dodatečně se postarejme o atmosférické dekorativní osvětlení, které dodá interiéru uúulný charakter.

Osvětlení v místnostech není jen o lampách, nezapomínejme také na využití přirozeného světla. Pokud jsou místnosti malé, je lepší nezakrývat okna žaluziemi a těžkými závěsy. Přirozené světlo by mělo být plně využito. Věšení těžkých silných závěsů a rolet či žaluzií jsou časté chyby při zařizování bytu.

Podceňování role osvětlení v interiéru

Příliš malý nebo příliš velký nábytek

Výběr nábytku nesprávné velikosti může narušit proporce v místnosti. Příliš velký nábytek může zmenšit prostor, zatímco použití příliš malého nábytku může způsobit, že prostor bude vypadat prázdný a nevyužitý. Důležité je sladit nábytek s velikostí místnosti.

Tyto aranžerské chyby v uspořádání není snadné odhalit. Při nákupu nábytku v obchodě s nábytkem nebo online je často obtížné určit přesné rozměry a posoudit vhodné zaplnění prostoru. Pomoci mohou programy pro navrhování interiéru s vizualizací. Na našem webu také můžete najít bezplatný online program pro návrh interiéru. S jeho pomocí bude snazší správně uspořádat všechny prvky vybavení v místnosti.

Příliš malý nebo příliš velký nábytek

Nedbalost z hlediska funkčnosti

Uspořádání by nemělo být jen otázkou estetiky. Musíme také vzit v úvahu funkčnost. Dbejme na to, aby dekorace a nábytek odpovídaly našim potřebám a životnímu stylu. Některé dekorace jsou možná krásné, ale pro každodenní použití nepraktické.

Nefunkčnost a nákup nepraktického vybavení jsou časté chyby při zařizování bytu. Takové jednání vede k tomu, že některé položky v uspořádání bytu se stávají zcela zbytečnými, takže se dokupují další více funkční prvky vybavení. To zase vede k přeplácanosti a nepořádku v bytě a o této chybě, se kterou se často setkáváme v domácnostech jsme již psali výše.

Nedbalost z hlediska funkčnosti

Nesprávné zavěšení obrazů a nástěnných dekorací

Pověsit obrazy a dekorace na stěny je umění. Nejčastější chybou je, že tyto prvky jsou často zavěšeny příliš vysoko, příliš nízko nebo na nesprávných místech. Pamatujte na vhodnou výšku a rovnováhu mezi dekorativními prvky umístěnými na stěně.

Nesprávné zavěšení obrazů a nástěnných dekorací

Nedostatek konzistence stylu

Další chybou v uspořádání a dekorování interiéru je míchání různých dekorativních stylů bez zachování jednotnosti. Důležité je vybrat si jeden hlavní aranžerský styl nebo více vzájemně se doplňujících stylů a toho se důsledně držet v celém bytě. Díky tomu vznikne estetický design interiéru. Jednotné uspořádání bude také lahodit oku.

Měli bychom se toho absolutně vyvarovat? Míchání stylů může způsobit chaos, ale některé styly interiérového designu jsou velmi podobné a mohou koexistovat. Důležité však je, aby celek působil esteticky a lahodil oku. Minimalistické stylizace proto nelze nalézt v těch klasických, bohatě zařízených pokojích.

Těchto chyb je třeba se vyvarovat zejména při zařizování multifunkčních místností, například kuchyně spojené s obývacím pokojem. I když tyto místnosti mají různé funkce, v takových případech by měly být vždy uspořádány ve stejném stylu.

Zpět