Ložnice v americkém stylu

27.12.2023

Hledáte moderní způsob, jak vytvořit jedinečné uspořádání ložnice? Hledáte něco, co vás překvapí a zároveň bude funkční a pohodlné? Inspiruje Vás americký sen a chcete zařídit interiér v americkém stylu? Ložnice v americkém stylu bude proto pro vás perfektní volbou!

Ložnice v americkém stylu


V tomto článku:

1. Jak zařídit ložnici v americkém stylu?

2. Povrchová úprava stěn a podlah v americkém stylu

3. Postel – dominanta ložnice

4. Jaký nábytek se hodí do interiéru v typicky americkém stylu?

5. Návrh americké ložnice a doplňky do ložnice – jak vybrat ty správné dekorace?

6. Vhodné osvětlení – díky jakým svítidlům bude ložnice v americkém stylu vypadat atraktivně?

7. Jaké další prvky vybavení jsou vhodné pro interiér v typickému americkému stylu?

8. Čím se liší newyorský styl?

9. Čím se vyznačuje americký venkovský styl?

10. Co ještě stojí za to vědět o americkém stylu?



Jak zařídit ložnici v americkém stylu?

Americká ložnice je tzv. master bedroom, tedy hlavní ložnice, nejdůležitější, největší a nejkrásnější v celém domě. Hlavní roli zde bude hrát masivní postel. Ostatní prvky jsou sladěny s postelí a vyznačují se nenucenou elegancí, komfortem používání a skvělou funkčností.

Důležité jsou také barvy a doplňky. Podívejte se, jak vypadá americká ložnice a jak tento styl zavést do vašeho domova či bytu.

 

Povrchová úprava stěn a podlah v americkém stylu

V případě aranžmá v americkém stylu důležitá je povrchová úprava stěn a podlah. Je dobré zavést do interiéru neutrální barvy, jako je béžová, hnědá, krémová a šedá. V moderní a mimořádně módní verzi amerického stylu jsou na stěně za postelí umístěny velké fototapety nebo výrazné barevné akcenty a také tapety se zajímavým vzorem. Akcenty by měly být sytě tmavě modré, červené nebo dokonce černé.

V amerických ložnicích se pro povrchovou úpravu stěn používají jak barevné nátěry, tak tapety, ale také obložení stěn, zejména dřevěné.

V americkém stylu není nouze o útulnost, přece jen v každé ložnici by mělo být příjemně a teplo. Interiér snadno oteplíte výběrem dřevěných podlah nebo podlahové krytiny imitující dekor a barvu přírodního dřeva – laminátové a vinylové podlahy jsou pro tento účel jako stvořené. Méně běžně se používá kobercová krytina v béžových odstínech.
 

Postel – dominanta ložnice

Hlavní ložnice v každém americkém domě se může pochlubit masivní, velkou postelí. V americkém stylu aranžmá je velmi důležité, jakou postel zvolíte – vždyť je to nejdůležitější prvek vybavení ložnice.

Je dobré se rozhodnout pro velkou a pohodlnou postel s vysokým čelem. V mimořádně luxusních aranžmá v americkém stylu jsou do ložnic umisťovány postele s nebesy. Nejoblíbenější jsou kontinentální postele, které se svou výškou a velikostí skvěle hodí k americkému stylu bydlení. Ložnice jsou také vybaveny postelemi, které mají stylové dřevěné rámy.

Postele v americké ložnici by měly být hlavním prvkem vybavení a nejdůležitějším prvkem aranžmá, a dokonce i nejdůležitější ozdobou ložnice, takže ostatní prvky zařízení by měly mít jednodušší provedení a méně působivé velikosti.


Postel – dominanta ložnice

Jaký nábytek se hodí do interiéru v typicky americkém stylu?

Americký styl by měl být funkční a všechny prvky vybavení by měly být především pohodlné. Z tohoto důvodu vybírejte masivní nábytek s čistými liniemi a jednoduchou povrchovou úpravou. Noční stolky, komody, šatní skříně a toaletní stolky by k sobě měly ladit a neměly by svým vzhledem přitlačovat místnost.

Dobře zde poslouží jak dřevěný nábytek, tak ten vyrobený z nábytkové desky. V tradičním provedení interiéru v americkém stylu dominuje barva a dekor přírodního dřeva, zatímco moderní, minimalistické varianty tohoto stylu používají bílý nábytek.

Do amerického stylu uspořádání se nebojte vnést dřevěný nábytek a prvky, které k sobě zdánlivě neladí. Vhodným výběrem prvků vybavení můžete vytvořit různé variace uspořádání v tomto stylu, od minimalistického a moderního až po tradiční a útulný.
 

Návrh americké ložnice a doplňky do ložnice – jak vybrat ty správné dekorace?

Doplňky dodají interiéru ten správný charakter. V americkém stylu budou dobře fungovat doplňky, které vnášejí do interiéru pocit útulnosti a tepla. Proto budou textilie tou nejlepší volbou. V amerických ložnicích se objevují silné kostkované závěsy, dekorační polštáře a přehozy. Textilie mohou mít výrazné barvy a vzory, zvláště když chcete svou ložnici trochu oživit.

Pokud chcete, aby i stěny byly navrženy v tomto designu, vyberte si ty správné doplňky. Vhodné budou obrázky v dřevěných rámech a fotografie. Skvělým nápadem může být nástěnná galerie rodinných fotografií.

 

Vhodné osvětlení – díky jakým svítidlům bude ložnice v americkém stylu vypadat atraktivně?

Pokud chcete dodat interiérům americký styl uspořádání, nezapomínejte na vhodné osvětlení. Výběrem vhodných svítidel snadno zdůrazníte jedinečnost takového uspořádání. V aranžmá v americkém stylu se obvykle používají klasické stolní a stojací lampy. Pokud stěny v takových interiérech potřebuji dosvětlit, použijte doplňkové osvětlení v podobě nástěnných lamp. Stropní svítidlo je potřebné, ale jeho role je mnohem menší než v jiných stylech uspořádání.

Stolní a stojací lampy by měly mít kovové podstavce a klasická stínidla z přírodních materiálů – bavlny nebo lnu. Ideálně pokud lampy mají světelné zdroje s teplou barvou světla.
 

Jaké další prvky vybavení jsou vhodné pro interiér v typickému americkému stylu?

Pokud je ložnice dostatečně velká na to, aby do ní bylo možné dodatečně umístit další prvky vybavení, stojí za zvážení přidat do uspořádání ložnice pohodlné křeslo a malý stolek s lampou na čtení. Takové vybavení vám umožní relaxovat s oblíbenou knihou. Koneckonců, interiér v americkém stylu se vyznačuje komfortem a funkčností a americká ložnice otevírá nové možnosti uspořádání.


Čím se liší newyorský styl?

Čím se liší newyorský styl?

Specifickou variací amerického stylu je newyorský styl. Interiéry navržené v tomto stylu se vyznačují nejen funkčnosti a komfortem, ale také elegancí a neobvyklým designem. V případě interiérů v newyorském stylu je důležitá povrchová úprava stěn, která by měla hrát dominantní roli. Proto by měly být stěna za postelí natřena tmavší barvou nebo obložená tapetou s výraznou texturou a vzory.

V newyorském stylu aranžmá navíc vládně minimalismus a elegance.

 

Čím se vyznačuje americký venkovský styl?

Zcela odlišný od newyorského stylu je americký venkovský styl. Tento styl amerických aranžmá odkazuje na bydlení rančerů, kralují zde tedy přírodní materiály. Povinný je zde dřevěný nábytek a bavlněné nebo lněné textilie. V interiérech v takovém venkovském stylu nechybí ani prvky, které jsou známé z našeho rustikálního a venkovského stylu: květiny ve vázách, proutěné koše a přírodní dekorace.

V takovém uspořádání je nejdůležitější funkčnost a útulnost. Americký venkovský styl by měl oslovit především ty, kteří hledají tradičnější řešení.

 

Co ještě stojí za to vědět o americkém stylu?

Pamatujte, že americký styl se může lišit v závislosti na tom, který z jeho odrůd vyberete a také individuálních preferencích. Je důležité přizpůsobit jej vlastnímu vkusu a potřebám a vytvořit tak útulné a funkční místo pro spánek a odpočinek. Dejte si tedy do ložnice to, co opravdu potřebujete a díky čemu se budete v interiéru cítit dobře.

Zpět