Jaké škůdce můžete na své zahradě najít a jak se jich zbavit?

04.06.2024

Zahradní škůdci jsou velkým problémem pro každého majitele zahrady. Objevují se na zahradě, ničí rostliny, brání jejich růstu a úrodu výrazně zmenšují. Boj s nimi se může zdát složitý a obtížný a někdy neúčinný a nesmyslný. Proto než se pustíte do likvidace nežádoucích hostů ze své zahrady, poznejte svého nepřítele.

V boji vám může pomoci správná identifikace škůdce. Znáte-li zvyky daného druhu, budete s ním snáze bojovat, často přírodními metodami, aniž byste zahradu vystavovali nepříznivým účinkům silných přípravků na ochranu rostlin. Podívejte se s námi na nejběžnější škůdce zahradních rostlin a zjistěte, jak s nimi účinně bojovat.

Postřikovače - Baumax


V tomto článku:

1. Škůdci okrasných rostlin v zahradě

2. Hmyz - drobní zahradní škůdci

3. Malí bezobratlí živočichové – slimáci, kteří ničí zahrady

4. Hlodavci a jiní savci, kteří poškozují zahradní rostliny

5. Jak škodliví mohou být ptáci na zahradě?

6. Jak nalákat užitečné živočichy k zabydlení se ve vaší zahradě?



Škůdci okrasných rostlin v zahradě

Škůdci okrasných a jiných rostlin v květináčích a na zahradě mohou být opravdu nepříjemným problémem. Velký je i počet druhů ohrožujících rostliny a identifikace konkrétního škůdce je někdy velmi obtížná. Mezi škůdce, kteří napadají různé rostliny, patří hmyz, plži, plazi a drobní savci. Ochrana rostlin před škůdci je úkolem každého zahradníka.

Choroby zahradních rostlin proto nejsou vše, co může exempláře vysazené na vaší zahradě postihnout. Škůdci zahradních rostlin jsou nebezpeční pro vaše pro rostliny, proto stojí za to rozpoznat škůdce, abychom věděli, jak s nimi bojovat.

Hmyz - drobní zahradní škůdci

Hmyz je jedním z nejběžnějších škůdců, kteří nejčastěji napadají rostliny. Boj proti nim chemikáliemi se může zdát účinný, ale zahrada není jen místem, kde se pohybují škůdci rostlin – silné chemické přípravky dokážou odpudit i užitečný a potřebný hmyz (včely, motýly nebo berušky). Je proto lepší škůdce rozpoznat a zaměřit se na boj s ním přírodními metodami.

Jací jsou nejběžnější hmyzí škůdci na rostlinách? Níže se můžete seznámit s druhy, jaké můžete na své zahradě najít.

Mšice - zahradní noční můra

Toto je zdaleka nejběžnější hmyz, který poškozuje vaše rostliny. Poznáte jej celkem snadno – jednotliví jedinci jsou malí a mají dle druhu různé barvy – zelenou (u tohoto hmyzu nejběžnější), žlutou, červenou nebo černou barvu. Velmi často parazitují na růžích, ale najdete je i na jiných okrasných keřích, stromech, ale i v zelenině a květinách.

Živí se sáním rostlinných šťáv, což způsobuje kroucení, vysychání a poškozování rostlin. Kromě toho, že vysávají z rostlin šťávy a oslabují tak zahradní rostliny, nebezpečné je i to, že mohou snadno přenášet houbové, bakteriální nebo plísňové choroby mezi různými exempláři na zahradě.

Pro boj přirozenými metodami je ideální využít jejich přirozených odpůrců, a to zavedením do zahrady: slunéček sedmitečných, zelených zlatooček nebo škvorů. Tento hmyz se živí mšicemi, čímž účinně snižuje populaci škůdců. Užitečný hmyz můžete do zahrady nalákat umístěním v prostoru zahrady hmyzího hotelu. Berušky také častěji navštěvují zahrady se žlutými květy. Užitečný hmyz pomůže v boji nejen proti mšicím, ale postará se i o další škůdce, proto se vyplatí postarat se o tyto užitečné hosty na vaší zahradě.

V boji proti mšicím budou nápomocné i rostliny, které pro mšice vydávají dráždivý zápach. Do této skupiny patří levandule a plektrantus.

Když je populace mšic příliš velká, užitečný hmyz si s jejich množstvím ovšem nemusí poradit. Mšice jsou nebezpeční zahradní škůdci, a když se už hodně přemnoží, je lepší použít vhodné chemické přípravky.

Svilušky - škůdce zahradních a pokojových rostlin

Svilušky jsou drobní roztoči, a jsou obvykle těžko viditelné pouhým okem. Je snazší najít stopy jejich přítomnosti - ty se projevují v podobě tenkých, hustě tkaných pavučin, které proplétají rostliny, a kterými se svilušky pohybují při hledání potravy.

Vysáváním šťáv z rostlin způsobují jejich usychání a zhoršování zdravotního stavu. Bez významu není ani dopad na estetiku rostlin – když je okrasná rostlina omotaná nevzhlednou pavučinou, zhoršuje se její vzhled. Svilušky napadají pokojové a venkovní rostliny a velmi rychle se šíří z exempláře na exemplář.
Tito drobní roztoči mají rádi suché a teplé prostředí, takže zvýšení vlhkosti vzduchu může být účinným způsobem, jak s nimi bojovat. Při velmi rozvinuté populaci svilušek je ale lepší používat chemické přípravky. Pokud si všimnete svilušek na květinách v květináčích, nezapomeňte tyto exempláře izolovat od jiných rostlin.

Zavíječ zimostrázový neboli invazní druh škůdce

V případě zavíječe zimostrázového jsou nejnebezpečnější housenky. Jsou celkem snadno rozpoznatelné, jsou velké, světle zelené a mají černé pruhy. Začnou pojídáním nejstarších listů a během krátké doby jsou schopny výrazně poškodit celou rostlinu. Extrémně žraví jedinci jsou schopni poškodit i kůru keřů.

Boj proti nim znamená především prevencí. Účinné feromonové lapače slouží k přilákání samců a tím k zamezení rozmnožování druhu. Shluky vajíček můžete také odstranit otrháním listů, na kterých se nacházejí. Vejce je třeba zlikvidovat a nejlépe je spálit.

U vyvinutých housenek boj spočívá v ručním výběru jednotlivých jedinců nebo aplikaci postřiku.

Zavíječ zimostrázový neboli invazní druh škůdce

Malí bezobratlí živočichové – slimáci, kteří ničí zahrady

Plži, jinak šneci a slimáci, jsou vážným a nepříjemným škůdcem rostlin. Často je jejich velký výskyt spojen se zvýšením vlhkosti. Po dešti se vydávají hledat potravu a mohou výrazně poškodit okrasné rostliny a zeleninu v zahradách.

Existuje mnoho druhů slimáků, kteří se živí zahradními rostlinami. Patří sem jak plži s ulitami, tak plži, tedy druhy bez ulit. Mohou se živit listy, stonky, květy, pupeny nebo kořeny, takže jsou opravdu nebezpečným škůdcem.

Boj proti plžům spočívá především v ručním odchytu jednotlivých exemplářů. K likvidaci těchto rostlinných škůdců se používají také pasti. Slimáci také neradi navštěvují zahrady, kde byly vysazeny aksamitníky nebo měsíčky, protože vůně a chuť těchto rostlin jsou pro ně odpudivé.

Pokud se výše uvedené metody ukážou jako neúčinné, vyplatí se použít granule proti slimákům, které přitahují slimáky a rozkládají se v jejich žaludcích, čímž účinně snižují počet těchto škůdců.

Hlodavci a jiní savci, kteří poškozují zahradní rostliny

Hmyz a slimáci nejsou jedinou hrozbou pro zahradní rostliny. Velkým problémem může být v některých případech i přítomnost drobných savců, zejména hlodavců. Velká část těchto zvířat se živí kořeny nebo stonky rostlin a hlodavci jsou zvláštní noční můrou majitelů zeleninových a bylinkových zahrádek.

Nejběžnějšími hlodavci, které můžete potkat na zahradě, a které mohou rostliny poškodit, jsou hraboši a krtci.

Hraboš - hrozba pro trávníky a rostliny

Hraboši jsou malí savci, kteří jsou často mylně považovány za myši. Stejně jako myši a další hlodavci jsou noční zvířata, takže při procházce po zahradě je ve dne extrémně obtížné si jich všimnout. Je však snadné rozpoznat stopy jejich přítomnosti. Hraboši si pod zemí hloubí dlouhé chodby a síť chodeb může být poměrně rozsáhlá. Přítomnost chodeb způsobuje propadání trávníku. Hraboše lze navíc poznat podle okusování zeleniny a kořenů rostlin.

Boj s hraboši není náročný. Přírodním způsobem, jak se tohoto škůdce ze zahrady zbavit, je především výsadba rostlin, které hraboše odpuzují. Bylinky jako máta jsou skvělé. Česnek se také vyplatí vysadit, zejména jako olemování kolem záhonů s další zeleninou. Dalšími rostlinami budou: černý rybíz a pryšec.

Pokud nepomáhají přírodní metody, je dobré pořídit si profesionální odpuzovače.

Krtek

Problematické návštěvy krtka může potrápit zejména majitele rozsáhlých trávníků. Krtek se zavrtává do země a způsobuje propadání půdy. Jeho přítomnost naznačují především velké krtince, tedy malé kopečky ze země, viditelné pouhým okem.

Krtek ovšem i přes škody, které na zahradě nadělá, může být skvělým pomocníkem. Je přirozeným nepřítelem zahradních škůdců, tedy škůdců, kteří jsou zodpovědní za poškozování kořenů a stonků rostlin.

V naturalistických zahradách a volnějších dispozicích nebude přítomnost krtků tak zřetelná. Pokud však máte upravený trávník, pohled na krtince zkazí celý efekt.

Vzhledem k tomu, že je krtek pod přísnou ochranou, není možné jej usmrtit jedy ani pastmi. Můžete použít rostliny, které jsou těmto zvířatům nepříjemné: česnek, levanduli nebo mátu (podobné rostliny jako v případě hraboše). Pokud tyto metody nefungují, použijte profesionální odpuzovače krtků.

Krtek

Jak škodliví mohou být ptáci na zahradě?

Škůdci ničí rostliny okusováním kořenů, požíráním listů nebo ničením pupenů. Mezi škůdce můžeme zapojit i ty, kteří napadají ovocné stromy. Do této skupiny patří ptáci, zejména špačci a kosi, kteří při plodování višní a třešní mohou zodpovídat za menší sklizeň.

Ptáci jsou zpravidla pomocníky v boji proti hmyzím škůdcům. Pokud jsou vám však špačci a kosi na obtíž, použijte plašiče, a to jak ty zvukové, tak lesklé větrníky nebo kousky alobalu. Jedná se o jednoduché, ale účinné způsoby, jak vyhnat ptáky.

Jak nalákat užitečné živočichy k zabydlení se ve vaší zahradě?

Boj proti škůdcům často znamená nalákat jejich přirozené nepřátele, aby se nastěhovali do zahrady. Moderní, dobře udržované a řešené zahrady s tím mohou mít problém – zvířata se lépe cítí v naturalistickém prostředí, proto je dobré na zahradě ponechat kousek neposekaného trávníku nebo založit záhon plný květin.

Užitečný hmyz, který bude bojovat s mšicemi nebo sviluškami, lze na zahradu přilákat pomocí hmyzího hotelu. Zajímavé typy takových domečků mohou vypadat opravdu nevšedně, díky čemu budou atraktivním prvkem zahradního aranžmá.

Hubení zahradních škůdců nemusí být boj s větrnými mlýny. Přírodní metody a ekologická řešení jsou v boji stejně účinná jako profesionální prostředky a jejich výhodou je menší dopad na přírodní prostředí a zahradní ekosystém.

Zpět