Jak vyrobit nástěnný organizér? 4 jednoduché nápady!

24.09.2023

Kvůli pandemii donedávna mnoho společností umožňovalo svým zaměstnancům pracovat z pohodlí domova. Kancelář se pak stala součástí našich bytů. Také naše děti doma tráví spoustu času učením a koníčky. Vytvoření vhodného místa pro práci a studium je tedy nutností. Organizace takového prostoru doma je také zásadní.
Jedním z praktických řešení, jak mít vše pod kontrolou, je vytvořit si vlastní nástěnný organizér, který vám pomůže udržovat pořádek a roztřídit vaše osobní věci. V tomto článku probereme kroky potřebné k vytvoření takového organizéru. Máme na to čtyři překvapivé nápady! Podívejte se, jak si vyrobit DIY organizér a jak úžasný může být takový vlastnoručně vyrobený organizér.

Jak vyrobit nástěnný organizér? 4 jednoduché nápady!


V tomto článku:

1. Korkový nástěnný organizér

2. Jak vyrobit provázkový organizér na zeď?

3. DIY nástěnný organizér nad psací stůl – děrovaná deska s háčky 

4. Policové nástěnné organizéry - jak vyrobit nástěnný organizér nad psací stůl?


 


1. Korkový nástěnný organizér

Nástěnný organizér vyrobený z korkové tabule může být velmi jednoduchý na výrobu. Hotovou desku lze zakoupit v internetovém obchodě BauMax. K dispozici jsou různé velikosti, takže velikost takového organizéru můžeme přizpůsobit vlastním požadavkům. Díky korkové nástěnce se nám budou snadněji třídit poznámky, fotografie a informace. Dalším zajímavým nápadem je vytvoření myšlenkové mapy pomocí takové tabule – stačí spojit kartičky a fotografie barevnými provázky.
Korkové tabule lze také použít k uspořádání výtvarných a psacích potřeb. K tabuli stačí připevnit pomocí špendlíků malé a lehké nádoby (polystyrénové nebo plastové). Pastelky, tužky a fixy díky tomu budou mít své místo a budou snadněji dosažitelné. Nástěnný organizér na korkové tabuli je dobrý nápad jak pro organizaci pracoviště dospělých, tak pro uspořádání dětských věcí a poznámek.

Jak vyrobit provázkový organizér na zeď?

2. Jak vyrobit provázkový organizér na zeď?


Pokud přemýšlíte, jak vyrobit nástěnný organizér, určitě stojí za zvážení nápad na provázkový organizér. Jedná se o jednoduchý návrh, který vám umožní uspořádat poznámky a drobné předměty. Tento organizér je také snadný na výrobu, takový DIY nástěnný organizér nad pracovní stůl lze vyrobit během několika okamžiků!
Pořiďte si nebo svépomocí vyrobte dřevěný rám. Rám by měl mít rozměry, jaké chceme, aby měl náš svépomocí vyrobený nástěnný organizér. K tomu si pořiďte také pevný provázek. Může být černý, bílý, krémový nebo barevný – vše záleží na naší fantazii! Měl by však být opravdu pevný, aby se pod tíhou věcí, které chceme na nástěnce uspořádat, neprotrhl.
Každých pár centimetrů na rámu vzadu označte body. To jsou místa, kam budeme připevňovat provázek. Na tyto místa můžeme provázek přilepit nebo přibít malými hřebíky. Důležité je, aby natažený provázek vytvořil na rámu mřížku. Můžeme zvolit rovnoměrnou nebo nepravidelnou mřížku, vše záleží na nás. Pokud přibijeme hřebíky do zadní části rámu v pravidelných rozestupech a provázek kolem nich jenom omotáme, nikoli trvale připevníme, můžeme jeho uspořádání kdykoliv změnit a přizpůsobit konkrétním potřebám.
Poznámky, fotografie a kartičky můžeme připevnit na provázky pomocí obyčejných kancelářských spon. K výrobě provázkového organizéru či nástěnky toho moc nepotřebujete a tento prvek se může opravdu hodit. Navíc vypadá efektně, takže se stane další ozdobou vašeho studijního a pracovního prostoru. Stejně jako v případě korkové nástěnky můžeme pro psací potřeby vytvořit speciální držáky, v podobě lehkých plastových kelímků, které připevníme na provázky. Pamatujte však, že čím těžší předměty chceme v nich umístit, tím pevněji by měl být provázek natažen.
Nástěnný organizér v podobě korkové tabule s provázkem je jedním z nejjednodušších způsobů, jak uspořádat pohledy, fotografie, dopisy a jiné drobnosti.

DIY nástěnný organizér nad psací stůl – děrovaná deska s háčky 

3. DIY nástěnný organizér nad psací stůl – děrovaná deska s háčky 


Jednoduchým způsobem, jak uspořádat pracovní prostor, je vyrobit děrovanou desku. Lze ji pak zavěsit přímo nad psací stůl. Výroba děrované desky s háčky je jednoduchá.
Děrovaná tabule, vyrobená z nábytkové desky nebo přírodního dřeva, by měla mít příslušné otvory. Označte si na povrchu desky, kde mají být umístěny otvory. Zajímavě vypadají jak desky s nepravidelně umístěnými otvory, tak otvory uspořádanými symetricky. Otvory je nyní potřeba vyvrtat. Šířka otvorů závisí na tom, jakou velké úchytky chcete pro desku použít. Většinou mají otvory průměr 5 až 10 mm.
Po tom tabuli oprášíme, a můžeme hned použít! Vložte háčky do otvorů podle svého uvážení. Mohou posloužit pro zavěšení fotografií či poznámek, můžete na ně rovněž věšet různé předměty či příslušenství. Pokud zainvestujeme a pořídíme si nábytkové úchytky nebo držáky pro takové organizéry, můžeme vytvořit speciální pracovní organizér. 
Děrované desky usnadní uspořádání vašeho pracovního prostoru. Pokud vás zajímá, jak si vyrobit model, který navíc upoutá pozornost svým jedinečným vzhledem, můžete kolem takové desky dodatečně vytvořit efektní rám.

Policové nástěnné organizéry - jak vyrobit nástěnný organizér nad psací stůl?

4. Policové nástěnné organizéry - jak vyrobit nástěnný organizér nad psací stůl?

Pokud si chcete vyrobit nástěnný organizér, nemůžeme zapomenout na police. Police jsou jedinečné prvky, které pomáhají uspořádat osobní věci. Je to také dobrý způsob, jak uspořádat těžší předměty. Na policový organizér můžete uložit i těžké předměty, což bohužel korková nástěnka nebo provázková nástěnka nezvládne.
Vytvoření policového organizéru není moc obtížné. Můžeme si koupit hotové držáky na police a poličky si vyrobit sami, což dohromady vytvoří praktický policový organizér. V obchodě můžeme zakoupit i hotové police – nabídka hotových výrobků je opravdu obrovská!
Poličky, tabule a nástěnky vám určitě pomohou efektivně uspořádat prostor a uložit zápisky a jiné potřebné věci. Pokud by vás zajímalo, jak vyrobit DIY nástěnný organizér, máte již čtyři praktické tipy, jak takový prvek vyrobit! Určitě se vyplatí této možnosti využít a praktický organizér či nástěnku si vyrobit samému.

 

Zpět