Jak uspořádát obývací pokoj podle Feng Shui?

06.03.2024

Uspořádání obývacího pokoje v souladu se zásadami feng-šuej nám pomůže vnést do života harmonii, rovnováhu a pozitivní energii. Feng shui je starověká čínská filozofie, stejně jako umění zdobení a bydlení, které se zaměřuje na vytvoření prostoru, který podporuje pohodu a energetickou rovnováhu.

Implementace principů feng shui do obývacího pokoje se může ukázat jako ideální řešení pro ty, kteří se cítí stresovaní, unavení nebo sklíčení. Uspořádání obývacího pokoje v souladu s feng shui je odpovědí na naše problémy se špatnou náladou. Obývací pokoj podle feng shui se vyplatí zařídit, i když k této filozofii nejste přesvědčeni – taková aranžmá jsou totíž okouzlující a vhodná k relaxaci, takže se v obývacím pokoji lépe odpočívá.

Jak zařídit obývací pokoj podle feng shui? V první řadě se zaměřte na pořádek, minimalismus a vhodné barvy a doplňky feng shui. Je také dobré znát nejdůležitější zásady feng shui – i o nich si povíme v našem článku.

Jak uspořádát obývací pokoj podle Feng Shui?


V tomto článku:

1. Aranžmá obývacího pokoje podle Feng Shui, tedy řád a prostor

2. Význam barev podle Feng Shui a principy uspořádání obývacího pokoje

3. Yin i yang a pravidla zařizování obývacího pokoje podle feng shui 

4. Osvětlení obývacího pokoje podle Feng Shui

5. Principy harmonie v interiéru podle Feng Shui

6. Co takhle zařídit si domov podle Feng Shui?



Aranžmá obývacího pokoje podle Feng Shui, tedy řád a prostor

Feng shui klade důraz na prostornost a pořádek. Podle zásad feng shui by obývací pokoj měl být místností, ve které vládne funkční minimalismus a každý předmět má své místo a účel. Díky tomu aranžmá podle feng shui podporuje klid a relaxaci. Podle principů feng shui je snadné zařídit atraktivní a moderní obývací pokoje.

Zajistěte, aby byl v obývacím pokoji prostor a nábytek byl uspořádán tak, aby umožňoval volné proudění energie čchi a také aby byl zajistěn volný průchod a přístup ke každému prvku vybaveni. Obývací pokoj by neměl být přeplněn věcmi, takže pokud je obývací pokoj malý, nedávejte tam masivní nábytek. Vyhýbejte se nepřehledným a těsným prostorům, které mohou narušit harmonii.

Principy uspořádání podle feng shui vycházejí z vhodného uspořádání nábytku, ale také z výše zmíněného proudění energie čchi. Dobrý tok energie je nejdůležitějším principem feng shui a na tom je založena celá filozofie tohoto trendu. Podle feng shui má vše energii čchi a její dobré proudění zajišťuje klid a prosperitu. Neblokujme proto vstup a okna v obývacím pokoji nábytkem a neobklopujme pevně konferenční stolek křesly a pohovkami. Tok energie musí být plynulý a ve feng shui by měl být nábytek umístěn dostatečně daleko od sebe.

Důležité je také uspořádání nábytku vůči sobě. Vyváženost uspořádání zůstane zachována, pokud budeme mít ke každému kusu nábytku volný přístup a nebudeme se mezi nimi mačkat. Díky tomu můžete malý interiér zařídit velmi funkčně.

Aranžmá obývacího pokoje podle Feng Shui, tedy řád a prostor

Význam barev podle Feng Shui a principy uspořádání obývacího pokoje

Výběr barev je ve feng shui zásadní. Vhodné barvy dokážou uvolnit a uklidnit nebo naopak – povzbudit a oživit. Na čem nám v obývacím pokoji opravdu záleží? Máte-li naročnou práci, jste vystresovaní a unavení každodenními povinnostmi, pak bude nejlepší volbou použít barvy, které uklidňují, ale pokud je vaše práce monotonní, lepé je použít v interiéru živé barvy, které vás povzbudí.

Obvykle se však v aranžmá podle feng shui používájí tlumené barvy, jako je béžová, hnědá nebo modrá, jelikož tyto barvy podporují relaxaci. V obývacím pokoji vyhýbejte se intenzivním, agresivním barvám, zejména červené, protože mohou vnášet přebytečnou energii. Pokud chcete váš obývací pokoj trochu oživit, použijte zelenou, která je svěží a zároveň velmi tlumená barva.

Při výběru barev stěn, čalounění moderních křesel nebo třeba doplňků se vyhněte zařivým odstínům a výrazným barvám, které mohou do aranžmá vnést chaos.

Význam barev podle Feng Shui a principy uspořádání obývacího pokoje

Yin i yang a pravidla zařizování obývacího pokoje podle feng shui

Feng shui doporučuje udržovat rovnováhu mezi energií jin (klidná, pozemská) a jang (dynamická, aktivní). Použijte udržitelné dekorativní prvky, jako jsou měkké polštáře a ostré linie nábytku, abyste vytvořili harmonii v obývacím pokoji. Feng shui uspořádání obývacího pokoje je výsledkem chytře sladěných kontrastů, které v interiéru vypadají krásně.

Pokud jsou stěny tmavší, měl by být nábytek podle feng shui světlý a naopak. Dekorací podle feng shui by nemělo být moc, a měly by být ve tlumených odstínech, ale zároveň být viditelné v obývacím pokoji.

Yin i yang a pravidla zařizování obývacího pokoje podle feng shui

Osvětlení obývacího pokoje podle Feng Shui

Správné osvětlení je klíčovým prvkem v feng shui interiéru. Zvolte přirozené, měkké světlo a vyhněte se nadměrnému osvětlení a příliš zářivým lampám. Také se ujistěte, že je místnost dostatečně osvětlena, což zlepší energii v obývacím pokoji.

V tomto případě bude důležité rozpoložení obývacího pokoje do světových stran. Obývací pokoje orientované na jih jsou dostatečně osvětleny přirozeným světlem, zatímco obývací pokoje orientované na sever budou tmavší – v tomto případě byste měli zajistit dostatečné množství umělého osvětlení. Dobrá energie v interiéru je také výsledkem vhodného osvětlení. Přirozené osvětlení je pro nás samozřejmě lepší.

Osvětlení obývacího pokoje podle Feng Shui

Principy harmonie v interiéru podle Feng Shui

Podle feng shui vhodné uspořádání nábytku je stejně důležité jako to, jaké prvky vybavení skutečně v pokoji umístíme. Pohovku a křesla ušáky můžete umístit ke konferenčnímu stolku, ale nezapomeňte ponechat dostatek prostoru pro svobodný průchod. Nejinak je tomu u dekorativních prvků – i zde je potřeba se postarat o prostor a minimalismus.

Jaké doplňky budou nejlepší? Do obývacího pokoje rozhodně umístěte rostliny v květináčích a další přírodní prvky, které do prostoru vnesou svěžest a pozitivní energii. Rostliny čistí vzduch a vytvářejí příjemné prostředí, což je v souladu s filozofií feng shui. Představují také pět prvků feng shui, tedy dřevo, kov, oheň, vodu a zemi. Je to perfektní doplněk do obývacího pokoje.

Zajímavostí je, že v uspořádání podle feng shui mají velký význam zrcadla. Dobře umístěná zrcadla odrážejí krásné výhledy a zvyšují tok energie čchi. Podle feng shui by zrcadla neměla být umístěna naproti dveřím, protože pak energie naopak z místnosti odchází.

Principy harmonie v interiéru podle Feng Shui

Co takhle zařídit si domov podle feng shui?

Podle feng shui můžete zařídit nejen interiér obývacího pokoje, ale i další místnosti v bytě či domě. Harmonie přírody, klid a pohoda jsou prvky, které můžete díky feng shui zavést i do své kuchyně, koupelny nebo třeba zahrady. Pamatujte, že důležité je jak uspořádání místností, tak minimalismus a volný prostor. Světlé barvy v místnosti, zrcadla, celková harmonie a vyhýbání se chaosu jsou nejdůležitějšímí zásady filozofie feng shui.

Zpět