Jak si vyrobit dřevěný box na nářadí?

29.11.2023

Box na nářadí je užitečným prvkem vybavení v dílně, garáži nebo na zahradě. Díky němu máte nástroje uspořádané, co usnadňuje práci a udržuje ve vaší dílně pořádek. S boxem na nářadí je také mnohem snazší přemístit nářadí na jiné místo, koneckonců, poruchy a opravy doma se mohou stát v různých místnostech.

Můžete si samému sestavit vlastní box na nářadí a přizpůsobit jej svým potřebám a preferencím. V našem návodu navrhneme, jaké rozměry by takový box měl mít a z jakých materiálů může být vyroben. Níže najdete podrobné pokyny pro výrobu boxu na nářadí.

Jak si vyrobit dřevěný box na nářadí?


V tomto článku:

1. Výběr vhodných materiálů pro vaš box na nářadí

2. Jak vyrobit box na nářadí ze dřeva? - návrh

3. Box na nářadí - podrobné pokyny pro jeho vytvoření

4. DIY box na nářadí pro kutily - povrchová úprava

5. Dřevěný box na nářadí – design boxu na nářadí



Výběr vhodných materiálů pro vaš box na nářadí

Prvním krokem je výběr materiálů, které budete potřebovat k sestavení boxu na nářadí. Mezi oblíbené materiály pro jeho výrobu patří dřevo, překližka, nábytková deska nebo kov. Vyberte si materiál, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a je pro vás nejlépe dostupný, a také ten, se kterým se vám nejsnáze pracuje.

Překližka nebo přírodní dřevo se výjimečně snadno zpracovávají. Borovicové dřevo je levné, ale musíte počítat s tím, že se jedná o měkké dřevo, a proto je náchylnější k poškrábání a poškození. K výrobě našeho boxu jsme použili borovicovou desku. Deska byla předem ohoblovaná a obroušená. Na dno boxu byla použita deska o tloušťce 15 mm a na stěny deska o tloušťce 5 mm.

Výběr vhodných materiálů pro vaš box na nářadí

Jak vyrobit box na nářadí ze dřeva? - návrh

Zvažte design boxu. Rozhodněte se o jeho velikosti, tvaru a počtu přihrádek nebo polic uvnitř boxu. Návrh by měl zohledňovat typy nářadí, které plánujete v něm uložit, a dostupnost vhodných přihrádek, háčků nebo držáků.

V našem návrhu představujeme jednoduchý box o rozměrech 18 cm x 35 cm. Výše najdete potřebný projekt - použijte jej pokud máte potíže s vytvořením vlastního. K vytvoření námi navrhovaného boxu budete potřebovat následující materiály:

  • deska o rozměrech 35 cm x 18 cm, která bude tvořit dno boxu, měla by to být silnější deska o tloušťce 15 mm; tento prvek je potřeba nařezat v jednom kuse;

  • deska o rozměrech 22 cm x 18 cm, která bude tvořit boční stěny boxu; ve výšce cca 18 cm by se deska měla zúžovat a vytvořit tak tvar prkénka nebo domečku se střechou; tato část může být vyšší, pokud chcete vyrobit trochu vyšší box;

  • deska o rozměrech 34 cm x 18 cm, která bude tvořit stěny boxu;

  • a tyč o šířce 34 cm a tloušťce cca 2 - 2,5 cm, ze které bude vyrobeno mádlo.

Box uvnitř můžete dále rozdělit tak, že si připravíte další kusy materiálu odpovídající šířky a výšky až do 18 cm. Tyto prvky je nejlépe vyrobit z tenké desky nebo překližky.

Pokud chcete, můžete box vybavit i dalšími vymoženostmi, například držáky kabelů nebo uzavřenými nádoby na drobné součástky.

Jak vyrobit box na nářadí ze dřeva? - návrh

Box na nářadí - podrobné pokyny pro jeho vytvoření

Nyní připravte nástroje, které budete potřebovat k sestavení boxu. Budete potřebovat kladivo, šroubovák, šrouby, lepidlo na dřevo (pokud používáte dřevo), panty a přídavné úchytky (pokud je plánujete instalovat) a metr. Je také dobré mít brusný papír na obroušení okrajů boxu.

Nyní začněte sestavovat box. Jednotlivé prvky spojte dohromady pomocí šroubů nebo lepidla na dřevo. Nejprve spojte stěny dohromady a připevněte je ke dnu. Poté umístěte tyč mezi boční stěny a připevněte jí šrouby nebo hřebíky.

Pokud plánujete vytvořit vnitřní přihrádky nebo police, přidejte je dovnitř boxu, abyste měli své nářadí správně uspořádané. Přidejte také úchytky pro snadné přenášení a případně zámky nebo kolečka, pokud to váš projekt vyžaduje.

Box na nářadí - podrobné pokyny pro jeho vytvoření

DIY box na nářadí pro kutily - povrchová úprava

Váš box je téměř hotový, ale měli byste také zajistit, aby byl nejen funkční , ale i estetický a odolný. Pokud jako my používáte pro svůj projekt dřevo, můžete box na nářadí natřít barvou nebo použít speciální lak na dřevo, aby prodloužit jeho životnost a vylepšit jeho vzhled.

Jakmile je box na nářadí hotový, můžete do něj začít ukládat potřebné nářadí. Umístěte své nástroje do boxu tak, aby byly uspořádané a snadno přístupné.

 

Dřevěný box na nářadí – design boxu na nářadí

Pamatujte, že design boxu na nářadí lze přizpůsobit vašim individuálním potřebám. Můžete přidat další prvky, jako jsou držáky nástrojů, police na chemikálie nebo magnety pro uchycení malých kovových nástrojů. Box na nářadí vám nejen usnadní práci, ale také pomůže udržet pořádek v dílně nebo garáži, což je důležité jak pro bezpečnost, tak pro efektivitu práce.

Vyrobit si skříňku na nářadí svépomocí není tak těžké, že? Dřevěný box na nářadí, který si sami vyrobíte, bude nejen dokonale vyhovovat vašim potřebám, ale stane se také prvkem, díky kterému budete moci předvést své kutilské dovednosti.

Zpět