Jak připravit zdi na malování?

08.07.2024

Příprava stěny na malování je klíčovým krokem, který ovlivňuje nejen estetiku, ale také odolnost a rovnoměrné pokrytí povrchu stěny barvou. Bez ohledu na to, zda plánujete osvěžit barvu v jedné místnosti nebo vymalovat celý byt, pro dosažení uspokojivých výsledků je nezbytná správná příprava povrchu.

Stěny na malování si snadno připravíte sami. Správně připravit zeď pro malování není těžké, ale vyžaduje určité dovedenosti a postupy, které vám představíme níže. Díky našemu průvodci se naučíte, jak připravit stěny na malování a jak připravit místnost tak, aby malování šlo hladce a vaše práce měla trvalý efekt.

Jak připravit zdi na malování?


V tomto článku:

1. Připravte místnost na práci 

2. Posouzení stavu zdi a vyrovnání povrchu

3. Čištění podkladu – čištění zdi před malováním

4. Příprava zdí na opětovné natírání

5. Penetrační nátěr - příprava povrchu pro malování

6. Malování stěn krok za krokem - neobvyklá povrchová úprava zdi a příprava podkladu



Připravte místnost na práci

Začněte uspořádáním prostoru v místnosti. Nábytek odsuňte od stěn a vyneste z místnosti, a pokud to není možné, přikryjte jej malířskou fólií proti nečistotám a prachu. Fólii umístěte také na podlahu - jak při přípravě stěny, tak při následném malování snadno může dojít k postříkání povrchu plovoucí podlahy, dřevěné podlahy či dlažby barvou, proto malířskou folii je potřeba položit ihned.

Odstraňte ze zdi také všechny nepotřebné prvky, jako jsou zásuvky, vypínače nebo soklové lišty. Díky tomu se vyhnete problémům s malovaním na těžko dostupných místech a minimalizujete riziko poškození těchto prvků během práce. Pokud budete malovat nejen stěny, ale i strop, můžete sundat stropní svítidlo a nahradit jej méně dekorativním pracovním světlem.

Připravte místnost na práci

Posouzení stavu zdi a vyrovnání povrchu

Dalším krokem při přípravě zdi na malování je posouzení stavu povrchu. Zkontrolujte, zda na něm nejsou promáčkliny, praskliny nebo škrábance. Pokud jsou zjištěny nějaké vady, bude nutné je před zahájením malování opravit. K odstranění defektů použijte speciální tmel či opravné malty a poté povrch vyrovnejte.

Tento krok je důležitý zejména v případě důkladné renovace stěn, které nebyly dlouho osvěžovány. V takových situacích je obvykle nutné vyčistit povrch a vyplnit případné mezery. I v případě, že kupujete byt v developerském standardu a připravujete se na jeho dokončení a vybavení, vyplatí se stěny pečlivě zkontrolovat.

Pokud jste poškození opravili, počkejte, až tmel zaschne. Dobu schnutí udává výrobce na informačním štítku – určitě si jej přečtěte, než začnete případné poškození nebo mezery vyplňovat.

Oprava stěn a jejich vyplnění poskytne dobře připravený povrch pro malování. Zde si počínejte zvláště pečlivě a opatrně, aby byl povrch pro malování dobře připraven.

Posouzení stavu zdi a vyrovnání povrchu

Čištění podkladu – čištění zdi před malováním

Po odstranění všech nepotřebných prvků a vyplnění případných mezer očistěte stěnu od nečistot a prachu. Celý povrch otřete vlhkým hadříkem nebo houbou a poté počkejte, dokud zeď zcela nevyschne. Ujistěte se, že byly odstraněny všechny nečistoty, protože ty mohou mít vliv na přilnavost barvy k povrchu.

Pokud jsou na zdi skvrny, například mastné skvrny nebo skvrny vznikle při dlouhodobém kontaktu s vodou, použijte speciální odstraňovače skvrn. Naneste je opatrně podle doporučení výrobce, dokud skvrna nezmizí a povrch se sjednotí.

Se zvláštní pozorností zacházejte s mastnými skvrnami. Mastné povrchy mají velmi malou přilnavost, takže pokud neodstraníte mastné skvrny, nanesená barva rychle opadne a celá práce půjde nazmar. Pokud máte problémy s odstraněním mastných skvrn, použijte vhodné přípravky speciálně určené k tomuto účelu.

Po čištění a odstranění skvrn počkejte, až stěna uschne. Čištění povrchu je důležité, protože po vymalování stěn může být vidět jakákoliv nečistota, která zároveň sníží přilnavost barvy.

Čištění podkladu – čištění zdi před malováním

Příprava zdí na opětovné natírání

V této fázi můžete také zvážit, co dělat s původní povrchovou úpravou. Pokud je původní vrstva odolná a neopadává, můžete ji nechat na stěně a jen si připravit povrch podle našeho návodu. Pokud se ale barva loupe a opadává, je lepší ji odstranit a povrch řádně připravit. V tomto případě to udělejte obzvlášť pečlivě, protože špatná příprava stěn může způsobit odloupnutí další vrstvy barvy.

Pokud je na zdi tapeta, je potřeba ji před malováním odstranit.

Po odstranění předchozích vrstev povrchové úpravy je třeba případné úbytky znovu opravit a stěny před malováním omýt.

Příprava zdí na opětovné natírání

Penetrační nátěr - příprava povrchu pro malování

Před malováním stěnu napenetrujte, zvláště pokud malujete zdi poprvé na nově napenetrovaný povrch nebo měníte barvu nátěru na intenzivnější. Základní nátěr umožní rovnoměrné pokrytí barvy a také prodlouží trvanlivost nátěru.

Jaký penetrační nátěr si vybrat? Výběr správného penetračního nátěru pro základní nátěr stěn je rozhodující pro trvanlivost a kvalitu nátěru. Penetrace se používá pro lepší přilnavost barvy k povrchu a zároveň jeho ochranu chrání před absorbováním nadměrného množství barvy. Jedná se tedy o nejdůležitější fázi přípravy stěn na malování. Na trhu je k dispozici několik typů základních nátěrů a jejich výběr závisí na typu povrchu, který budete malovat.

  1. Univerzální penetrace: Jedná se o nejběžněji používaný typ základního nátěru a je vhodný pro různé typy povrchů, jako je sádra, omítka, dřevo a beton. Univerzální penetrace zajišťuje dobrou přilnavost barvy a chrání povrch před absorbováním nadměrného množství barvy.

  2. Penetrace pod omítku: Pokud malujete stěny pokryté cementovou omítkou, vyplatí se použít základní nátěr určený pro tento typ povrchu. Tento typ penetrace posiluje přilnavost barvy k cementové omítce, což je zvláště důležité v případě povrchů vystavených povětrnostním vlivům.

  3. Základní nátěr na sádrokarton: Povrchy ze sádrokartonu vyžadují speciální typ základního nátěru, který je ochrání před nadměrnou absorpcí vlhkosti. Základní nátěr na sádrokarton také pomáhá dosáhnout rovnoměrné barvy nátěru.

  4. Protiplísňový základní nátěr: U stěn vystavených vlhkosti, zejména v koupelně nebo kuchyni, lze doporučit použití protiplísňového základního nátěru. Tento typ základního nátěru obsahuje složky, které zabraňují růstu plísní a hub.

Před zakoupením základního nátěru se vždy vyplatí zkontrolovat doporučení výrobce barvy, kterou hodláte použít. Některé barvy mohou mít vlastní doporučení pro základní nátěr a dokonce doporučené základní přípravky. Kromě toho je vždy důležité před aplikací barvy dodržovat doporučení týkající se doby schnutí základního nátěru.

Penetrační nátěr - příprava povrchu pro malování

Malování stěn krok za krokem - neobvyklá povrchová úprava zdi a příprava podkladu

U zdí se specifickou strukturou, např. strukturální omítka, může být nutné použít speciální malířské techniky a speciální přípravu povrchu pomocí vhodné stavební chemie. Pokud si nejste jisti, co v takových situacích dělat, určitě se poraďte s odborníkem.

Stručně řečeno příprava zdí pro malování vyžaduje trpělivost a péči. Pečlivé čištění, opravy úbytků, nanášení základních nátěrů a vhodná ochrana ostatních prvků místnosti jsou klíčové činnosti, které vám umožní dosáhnout trvalého a estetického efektu malby. Díky správné přípravě bude malování snazší a výsledky budou uspokojivé po mnoho let.

Pamatujte také, že krásné stěny nejsou jen o přípravě povrchu stěny, ale také o výběru správných interiérových barev a použití vhodných malířských technik a použití vhodně vybraného malířského příslušenství. Máte-li zájem o přípravu nových stěn na malování, osvěžení starých stěn nebo malování stěn na základní nátěr, určitě si prohlédněte naši nabídku a produkty nabízené v našem obchodě. ​

Zpět