Jak a čím obložit krb?

10.01.2024

Stavba krbu je jedním z fascinujících projektů, které dokážou interiéru nejen dodat kouzlo, ale také poskytnout příjemné teplo a jedinečnou atmosféru. Jedním z klíčových prvků tohoto procesu je výběr vhodných materiálů pro obezdění krbu. Výběr je široký a zahrnuje různé styly a funkce, což vám umožňuje přizpůsobit vzhled krbu vašim individuálním estetickým a funkčním preferencím.

Samotná výstavba krbu není vše – aby celek vypadal esteticky, musí být řádně dokončen, tedy obezděn. Jak obložit krb, aby vypadal atraktivně? Jaké materiály zvolit, aby byly odolné vůči vyšším teplotám a zároveň poskytovaly estetickou úpravu a funkčnost? To vše se dozvíte z článku níže.

Jak a čím obložit krb?


V tomto článku:

1. Jak obložit krbovou vložku přírodním kamenem?

2. Obložení krbu kamenem – jak na to?

3. Vyplatí se obezdít krbovou vložku cihlou?

4. Jak na obezdění krbu cihlou?

5. Čím obložit krb? Dřevo jako zajímavý a přírodní materiál

6. Moderní opláštění – čím obložit krbovou vložku?



Jak obložit krbovou vložku přírodním kamenem?

Základním materiálem, který se často používá k obestavbě krbů, je kámen. Přírodní kámen, jako je žula, mramor nebo pískovec, dodává krbu pevnou, odolnou obezdívku a jedinečný charakter. Kámen je také výborný materiál pro akumulaci tepla, což znamená, že po po vyhasnutí v krbu může se dále uvolňovat teplo do místnosti – je to dobré řešení, když je krb doplňkovým, ale důležitým zdrojem tepla v domě.

Kámen navíc dodává krbu rustikální nebo klasický vzhled, díky čemu je populární volbou v tradičně uspořadaných interiérech. Kamenné, tradiční krbové opláštění vypada ve většině uspořádání výjimečně efektně.

Jak obložit krbovou vložku přírodním kamenem?

Obložení krbu kamenem – jak na to?

Než se pustíte do stavby krbu, je nutné řádně připravit podklad. Ujistěte se, že podlaha je rovná a stěny jsou stabilní a připravené nést zatížení krbu. V případě potřeby proveďte potřebné stavební práce. Zamyslete se také nad tím, jakého vzhledu krbu chcete dosáhnout a vytvořte si projekt opláštění. Můžete si vybrat klasický, rustikální vzhled surového kamene nebo modernější vzhled, který dosáhnete kombinací kamene s jinými materiály.

Vytvořte pevný základ pro krb. To může zahrnovat výstavbu základny a nosné konstrukce. Ujistěte se, že základna je stabilní a správně podpírá celou konstrukci. Krbovou vložku umístěte dle doporučení výrobce. Jedná se o důležitý krok, protože zajišťuje správné větrání a bezpečnost při používání krbu.

Kámen můžete nalepit na krbovou obezdívku pomocí lepidla nebo kamenné malty k pokládce a po spárování kamene. Ujistěte se, že každý kus kamene je umístěn rovnoměrně a dobře přilne k povrchu. Po pokládce kamene pokračujte ve spárování. Mezery mezi kameny vyplňte speciální spárovací hmotou přizpůsobenou barvě kamene a vlastním estetickým preferencím. Ujistěte se, že vybrané lepidlo či malta jsou žáruvzdorné, tedy jsou odolné vůči vysokým teplotám.

Dokončete práci přidáním dekorativních prvků, jako jsou římsy, pilastry nebo jiné ozdoby. Tyto dodatečné detaily mohou dát krbu charakter a zdůraznit jeho styl. Po dokončení stavby ošetřete povrch kamene vhodnými ochrannými přípravky. Pravidelné čištění a péče o váš krb jej udrží ve výborném stavu.

Obložení krbu kamenem – jak na to?

Vyplatí se obezdít krbovou vložku cihlou?

Alternativou kamene může být cihla, která má také mnoho výhod. S cihlou se snadno pracuje, což umožňuje vytvářet různé vzory a struktury. Jde také o poměrně ekonomické řešení, což z něj dělá atraktivní volbu pro ty, kteří si chtějí vytvořit krb jedinečného vzhledu bez velké finanční investice.

Krb můžete obložit cihlou nebo kamenem, dekorativní cihlou nebo kameninou neboli gresem. Jak obložit krbovou vložku cihlou? Dovednosti a zkušenosti budou důležité, takže pokud si nejste jisti svými schopnostmi, najměte si profesionály nebo použijte dekorativní cihly, které se snadněji instalují.

Vyplatí se obezdít krbovou vložku cihlou?

Jak na obezdění krbu cihlou?

Obkládání krbu cihlou je velmi podobné práci prováděné při obkládání krbové vložky kamenem. Cihlové a kamenné obestavby krbových vložek je potřeba provádět pečlivě a přesně, a používané materiály by měly být žáruvzdorné, tedy odolné vůči vysokým teplotám.

Jak na obezdění krbu cihlou?

Čím obložit krb? Dřevo jako zajímavý a přírodní materiál

Dřevo je dalším oblíbeným materiálem pro obestavbu krbu, zejména v moderních a minimalistických interiérech. Dřevo dodává teplo a útulnost a zároveň se dá skvěle sladit s ostatními designovými prvky. Může to být přírodní dřevo, lakované bílé pro moderní efekt, nebo tmavé dubové dřevo pro tradičnější vzhled.

Při výběru dřeva na dokončení krbu dbejte na výběr tvrdých druhů dřevin, které jsou odolné vůči vysokým teplotám a poškození. Nesmírně důležité bude také dřevo řádně chránit pomocí olejů nebo impregnačními přípravky.

Čím obložit krb? Dřevo jako zajímavý a přírodní materiál

Moderní opláštění – čím obložit krbovou vložku?

Kromě tradičních materiálů existují i moderní materiály, jako je kov a sklo. Kovové krbové opláštění se hodí do moderních, industriálních interiérů, právě protože jim dodává potřebnou syrovost a moderní charakter. Sklo může být použito k vytvoření poutavých, moderních opláštení, které vám umožní svobodně obdivovat hořící plameny.

Zpět