Co je to zelená výstavba?

28.07.2024

Myšlenka zelené výstavby byla vytvořena odpovědi na rostoucí výzvy související s urbanizací, zhoršováním životního prostředí a rostoucí spotřebou energie. První kroky k udržitelné výstavbě proběhly v 60. letech 20. století, kdy se objevily první nápady na efektivní využívání přírodních zdrojů. V 90. letech tyto myšlenky nabyly na síle a organizace začaly vytvářet normy a certifikace udržitelných budov, které podporovaly vhodné stavební postupy. Dnes se zelené výstavby staly globálním hnutím, které se vyvinulo v reakci na stále složitější klimatické a environmentální výzvy.

Co je to zelená výstavba?


V tomto článku:

1. Udržitelná výstavba aneb na čem je založena ekologická výstavba?

2. Pasivní dům: ekologická řešení a udržitelnost životního prostředí

3. Ekologické materiály šetrné k životnímu prostředí jsou prioritou pasivní architektury

4. Promyšlená architektura pasivních domů, chytré technologie a přizpůsobení se měnícím se podmínkám prostředí

5. Zdraví a pohoda obyvatel jsou prvořadé

6. Co je certifikace budov v souladu s principy udržitelné výstavby?



Udržitelná výstavba aneb na čem je založena ekologická výstavba?

Zelená výstavba je přístup k navrhování a výstavbě budov, který klade důraz na minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí. Nejde jen o využívání ekologických materiálů, ale také o strategické plánování zaměřené na efektivním využívání zdrojů, ochranu zdraví obyvatel a integraci s okolním prostředím.

Udržitelná výstavba aneb na čem je založena ekologická výstavba?

Pasivní dům: ekologická řešení a udržitelnost životního prostředí

Energetická účinnost je klíčovým prvkem udržitelné výstavby, který umožňuje nejen finanční úspory, ale především úspory energie, utvářející vliv budov na životní prostředí. Využití moderních technologií a absorpce sluneční energie díky fotovoltaickým panelům nebo systémům tepelných čerpadel umožňuje snížit spotřebu energie a emise skleníkových plynů. Obnovitelné zdroje energie (OZE) jsou udržitelné řešení, které zároveň zvyšuje komfort obyvatel.

V klimatu, kde změna klimatu ovlivňuje dostupnost vody, se efektivní hospodaření s vodou a zabezpečení vodních zdrojů stávají prioritou. Sektor zeleného stavebnictví se proto často zaměřuje na speciální systémy a kolektory sbírající dešťovou vodu, efektivní technologie zavlažování zahrad a systémy, které pomáhají snižovat spotřebu vody v kuchyni nebo koupelně.

Pasivní dům: ekologická řešení a udržitelnost životního prostředí

Ekologické materiály šetrné k životnímu prostředí jsou prioritou pasivní architektury

Ekologická výstavba využívá především ekologické stavební materiály, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Dřevo pocházející z lesů certifikovaných FSC (Forest Stewardship Council) je dokonalým příkladem. Výrobní procesy tohoto dřeva jsou prováděny v souladu s principy udržitelného lesního hospodářství, což znamená, že těžba je vyvážena procesem obnovy lesa.

V ekologickém stavitelství se stále více uplatňují cihly z recyklovaných materiálů. Toto řešení nejen snižuje množství odpadu, ale také snižuje potřebu nových surovin. Recyklace cihel z demolovaných budov jim dává druhý život a přispívá ke snížení spotřeby energie potřebné k výrobě nových materiálů. Podobná situace je i u recyklace hliníku. Tento typ materiálu je vyroben z recyklovaných surovin, což snižuje spotřebu energie a přírodních zdrojů. Je odolný a snadno se udržuje, což z něj činí vynikající řešení pro proces výstavby ekologických domů.

Tepelná izolace je klíčová i v ekologickém stavění. Stále častěji se používají materiály šetrné k životnímu prostředí, jako je minerální nebo celulózová vlna. Tepelná izolace nejen účinně chrání před tepelnými ztrátami, ale také minimalizuje negativní dopady na životní prostředí.

Ekologické materiály šetrné k životnímu prostředí jsou prioritou pasivní architektury

Promyšlená architektura pasivních domů, chytré technologie a přizpůsobení se měnícím se podmínkám prostředí

Architektura zelených obytných budov je založena na porozumění a sdíleném vztahu mezi budovou a jejím přírodním okolím. Pasivní domy jsou navrženy s ohledem na optimální orientaci ke slunci. Orientace okenních otvorů s ohledem na světové strany umožňují maximální využití přirozeného osvětlení a slunečního tepla. Pevná izolace na podlahách, stěnách a střechách eliminuje tepelné ztráty bez nutnosti nadměrného používání topných nebo chladicích systémů. V pasivní architektuře jsou ventilační systémy integrovány tak, aby se kvalita vzduchu nezhoršila a teplo dále cirkulovalo.

Chytré technologie v pasivních domech umožňují adaptaci na změnu klimatu. Automatické systémy řízení teploty, zvlhčování a osvětlení reagují na změny počasí a přizpůsobují se bez nadměrné spotřeby energie. Přizpůsobení se měnícím se podmínkám je klíčovou vlastností moderních budov, které aspirují na udržitelnou harmonii s okolním prostředím. Moderní technologie umožňují průběžnou kontrolu a sledování spotřeby energie a dalších zdrojů v domácnosti a umožňují je dálkově ovládat podle potřeby.

Promyšlená architektura pasivních domů, chytré technologie a přizpůsobení se měnícím se podmínkám prostředí

Zdraví a pohoda obyvatel jsou prvořadé

Současná architektura se snaží vytvářet prostory, které nejen lahodí oku, ale především podporují zdraví obyvatel. Optimální využití přirozeného světla, ergonomické prostorové dispozice a přítomnost zeleně se stávají klíčovými prvky projektů podporujících nejen estetiku, ale především pohodu obyvatel. Chytré klimatizační systémy se přizpůsobují individuálním potřebám a zvyšují komfort bydlení. Udržitelné návrhy, které zohledňují fyzické a duševní zdraví, se stávají základem moderní architektury a vytvářejí harmonický prostor, ve kterém se pohoda stává nedílnou součástí každodenního života obyvatel.

Zdraví a pohoda obyvatel jsou prvořadé

Co je certifikace budov v souladu s principy udržitelné výstavby?

Certifikáce udržitelnosti budov je klíčovým nástrojem při prosazování odpovědných postupů při navrhování, výstavbě a užívání budov, které minimalizují negativní dopady na životní prostředí a podporují zdraví a pohodlí obyvatel. Jedná se o oficiální potvrzení o splnění specifických standardů udržitelného rozvoje, udělované nezávislými certifikačními organizacemi.

Certifikáce BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) je systém hodnocení udržitelné výstavby, který zohledňuje sociální, ekonomické a ekologické aspekty. Posuzuje energetickou účinnost, spotřebu vody, nakládání s odpady, rozmanitost ekosystémů a také vliv na zdraví a pohodlí uživatelů. Certifikácde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) hodnotí budovy z hlediska energetické účinnosti, hospodaření s vodou, kvality ovzduší, materiálů používaných ve výstavbě a inovativních konstrukčních řešení.

V České republice se používají současně 4 environmentální certifikace, a to BREEAM, LEED, WELL a SBToolCZ. Tyto certifikace podporují udržitelné stavební postupy a certifikované zelené budovy integrují ekologické, sociální a ekonomické aspekty.

Zpět