Balijský styl v ložnici – vneste atmosféru Bali do interiéru

01.05.2024

Balijský styl v interiérovém designu čerpá inspiraci z exotického ostrova Bali. Je to místo s bohatou kulturou, tradicemi a souznění s přírodou, což se odráží v charakteristických prvcích tohoto stylu. Jednou z předních vlastností balijského stylu je použití přírodních materiálů, které dodávají interiéru teplo a přirozené kouzlo. Řeč je o teakovém dřevě, ratanu, bambusu a kameni. Paleta barev inspirovaná ostrovem Bali zahrnuje především zelenou, béžovou, hnědou, ale i jemné odstíny bílé a modré, odkazující na krásu okolní přírody a tropického podnebí.

Nábytek v balijském stylu se vyznačuje jednoduchostí a tradičním designem. Nízké komody do ložnice, proutěné ratanové křeslo, postele s moskytiérami – to jsou prvky inspirované místními řemesly, které dodávají interiéru specifický charakter. Významnou roli hrají textilie, důležitým dekorativním prvkem jsou vyšívané dekorační polštáře nebo ručně tkané koberce. Balijskou atmosféru umocňuje přirozené světlo. Důležitou roli hraje i vegetace. Je jakousi metaforou přírodního prostředí Bali, plného exotických rostlin a krásné zelené krajiny.

Dům či byt zařízený v balijském stylu je prostorný a plný přírodní krásy. Interiéry jsou útulné, plné přírodních materialů a přírody samotné, a díky tomu interiéry jsou skutečnou oázou relaxace pro tělo i smysly. Nejde jen o estetické vybavení prostoru, ale také o životní styl, který podporuje rovnováhu a blízkost k přírodě.

Balijský styl v ložnici – vneste atmosféru Bali do interiéru


V tomto článku:

1. Barvy v přírodních zemitých odstínech

2. Balijská atmosféra v okouzlující ložnici plné světla

3. Balijská ložnice v minimalistickém stylu

4. Jaké doplňky zvolit do interiéru v balijském stylu?



Barvy v přírodních zemitých odstínech

Interiéry ložnic v balijském stylu často využívají barvy inspirované okolní přírodou, což místnosti dodává hřejivou a útulnou atmosféru. Přírodní odstíny béžové, hnědé a zelené harmonizují s vnější krajinou a zároveň vytvářejí neutrální pozadí, které podporuje klid a relaxaci. Béžové odstiny, jemné jako písek na balijských plážích, dodávají interiéru teplo a klid. Hnědá, inspirovaná přírodním teakem nebo ratanem, vytváří útulnou atmosféru a zároveň zdůrazňuje autenticitu materiálů. Zeleň, odkazující na tropickou vegetaci, dodává svěžest a oživuje interiér.

Ložnice ve stylu Bali - interiér plný svobody a klidu

Tato přírodní paleta barev je nejen estetickým doplňkem, ale má také pozitivní vliv na pohodu obyvatel. Neutralita barev pomáhá zklidnit mysl, což je v ložnici, místě určeném k odpočinku, klíčové. V kombinaci s přirozeným světlem, které volně proudí velkými okny, vytváří tyto barvy dokonalé prostředí pro relaxaci.

Barvy v přírodních zemitých odstínech

Balijská atmosféra v okouzlující ložnici plné světla

Klíčovou roli v ložnici v balijském stylu hraje osvětlení, které vytváří atmosféru relaxace a útulnosti a zároveň zdůrazňuje krásu přírodních designových prvků. V první řadě pusťte do interiéru přirozené světlo. Tento přístup nejvíce odpovídá vizi balijského vnitrozemí. Velká okna, otevřené půdorysy a zrcadla místnost přirozeně prosvětlí, rozptýlí světlo do každého zákoutí a opticky ji i zvětší.

Lampy jako prvky balijského stylu

Ústředním světelným bodem v balijské ložnici mohou být lampy inspirované přírodou. Lucerny s jemnými, látkovými stínidly nebo ty, které jsou vyrobeny z tenkých bambusových listů, dodají interiéru jemnou a příjemnou záři. Tyto prvky jsou nejen zdrojem světla, ale mají také dekorativní funkci a dodávají ložnici jedinečný charakter. Často se používají také závěsné lampy z ratanu nebo proutí, které vnesou do ložnice balijský etnický akcent. Jejich jemné světlo vytváří příjemnou atmosféru, ideální pro relaxaci před spaním.

Vlastnosti balijského stylu viditelné v osvětlení

Do ložnice v balijském stylu se také vyplatí pořídit si noční lampičky přírodních tvarů a materiálů. Mohou to být teakové lampy zdobené řezbami inspirovanými místními rukodělnými výrobky. Jejich jemné světlo vytváří intimní atmosféru, ideální pro večerní odpočinek a relaxaci.

Smyslnost osvětlení v balijské ložnici lze navíc zdůraznit použitím bodových světel zaměřených na dekorativní detaily, jako jsou dřevěné ozdoby nebo látky. Toto řešení nejenže dodá prostoru hloubku, ale dokáže zvýraznit krásu prvků vybavení charakteristických pro tento styl.

Balijská atmosféra v okouzlující ložnici plné světla

Balijská ložnice v minimalistickém stylu

Balijský minimalismus v designu ložnice je jedinečnou kombinací jednoduchosti tvarů, funkčnosti a inspirace tradicí a přírodou ostrova Bali. Nábytek do ložnice v balijském stylu odráží harmonii, klid a krásu a zároveň vytváří minimalistické uspořádání a relaxační atmosféru. Často jsou vyrobeny z přírodních dřevin materiálů, jako je teak, ratan nebo bambus. Teakové dřevo je ceněno zejména pro svou odolnost a estetiku. Charakteristický prolamovaný nábytek v přírodní barvě dodává interiéru lehkost a harmonii a zároveň odkazuje k balijskému řemeslu.

Postele v balijském stylu jsou často nízké profily a jejich rámy bývají ručně zdobené. Postele lze vybavit i moskytiérami, které mají nejen praktickou funkci, ale dodají ložnici i romantický a exotický charakter. Balijský design mají také noční stolky, komody a šatní skříně do ložnice. Jednoduché, minimalistické tvary jsou perfektním pozadím pro další designové prvky, jako jsou doplňky v balijském stylu, jemné textilie a květiny. Interiér ložnice ve stylu Bali v kombinaci s přirozeným světlem a velkým prostorem působí dojmem skutečné oázy klidu a harmonie.

Balijská ložnice v minimalistickém stylu

Jaké doplňky zvolit do interiéru v balijském stylu?

Doplňky mohou být dokonalým odrazem atmosféry Bali a budou idealní pro uspořádání ložnice v tomto stylu. Mohou to být hrnkové květiny, měkké textilie, provázkové koberce nebo okouzlující lampy, které dodají prostoru exotické kouzlo. Rostliny v květináčích jsou absolutně nejdůležitějším prvkem v designu takové ložnice. Jedná se o jedinečný odraz přírody, který je základem přírodního balijského interiéru. Exotické druhy, jako jsou kapradiny, palmy a orchideje, jsou dokonalým doplňkem, který vnese do místnosti tropickou atmosféru. V bytových aranžmá v balijském stylu často najdete květináče z přírodních materiálů, jako je proutí nebo dřevo, které dodávají celé stylizaci autentičnost.

Přírodní balijské interiéry - balijské doplňky pro moderní balijský styl

K modernímu balijskému stylu patří také textilie, zejména vyšívané polštáře a koberečky a ručně tkané koberce. Ty se vyznačují jemným, ručně zdobeným designem. Doplňky v přírodních barvách, jako je béžová nebo hnědá, vytvářejí ucelenou barevnou paletu a zároveň dodávají eleganci. Ručně vyráběné koberce, zejména ty z juty nebo bambusu, dokonale zapadají do balijského stylu interiérového designu.

Aranžmá v balijském stylu a doplňkové osvětlení

Vhodné osvětlení zdůrazňuje jedinečný styl interiéru inspirovaný ostrovem Bali. Dalšími nepostradatelnými prvky, které dodají interiéru jedinečný výraz, jsou lucerny a svícny. Příjemné, tlumené světlo je jako stvořené pro navození pohodové večerní atmosféry.

Zpět