Udírna - zahradní trend 2022! Poradíme, zda se vyplatí si ji pořídit

05.08.2022

Uzení je jedinečný způsob přípravy masa a dalších pokrmů. Vlastní výroba navíc znamená, že jídlo je zbaveno konzervačních látek a potravinářské chemie, a tak je velmi chutné. I majitelé malých zahrádek si mohou dovolit pořídit si udírnu, která se pro ně může ukázat velmi užitečná. Jak vybrat udírnu? A na co si dát pozor při výběru udírny? Poradíme!

 

domácí udírna - BauMax

 


V tomto článku:

1. Proč se vyplatí pořídit si zahradní udírny?

2. Jaké parametry udíren stojí za pozornost?

3. Velikost venkovní udírny

4. Umístění udící komory

5. Proces uzení – generovaní kouře a udržování vysokých teplot

6. Materiál pro výrobu zahradních udíren

7. Jaká udírna bude nejlepší?

8. Lze si vyrobit zděné udírny svépomocí?


 

 

Proč se vyplatí pořídit si zahradní udírny?

Udírny jsou neobvyklá a užitečná zařízení. Jejich forma může připomínat grily, domečky nebo přenosné kotlíky – modelů je mnoho a výrobci se snaží stále více vyjít vstříc potřebám zákazníků. Vnější vzhled však na funkčnosti udírny nic nemění. Důležité jsou například rozměry udící komory, obzvlášť pokud chcete udit více produktů najednou. Domácí udírny, jak tradiční, tak ty elektrické se používají k uzení, tedy umožňují připravovat jídlo pomocí vysoké teploty a kouře. V případě, že chcete si ušetřit práci a nestarat se o dřevo do udíren, ale máte rádi uzená jídla, budou pro vás vhodné elektrické udírny. Pamatujte však na to, že elektrická domácí udírna nedodá pokrmům specifickou chuť a vůní dřeva, používaného v tradičních zařízeních.

Pro uzení můžete použít nejen maso, ale rovněž sýry a ryby, u kterých chuť jistě potěší členy vaší domácnosti a hosty.

 

udírna - přirodní způsob přípravy pokrmů

 

Jaké parametry udíren stojí za pozornost?

Každá zahradní udírna má své vlastnosti a parametry. Udírny se proto budou lišit nejen vzhledem, ale i výkonnými parametry a rozměry, kterým stojí za to věnovat pozornost při nákupu.

Uzení je opravdu zajímavý a chutný způsob přípravy jídla, ať už se jedná o masová či bezmasá jídla. Udit totiž lze nejen masa, ale také většinu sýrů, ryby, a dokonce ovoce a zeleninu a také další pochoutky, jako třeba vejce. Zde jen na vás zaleží jakým pochoutkám dáte přednost. Nelze rovněž zapomínat, že během tepelné úpravy, i při uzení maso ztrácí hmotnost. Aby ztráty omezit, je velmi důležitá vhodná příprava masa před tepelným zpracováním. Vhodně zvolené zařízení s dobrými parametry majitelům dokonale poslouží a nikdy je nezklame. Před výběrem domácí udírny se vám vyplatí si přečíst recenze zákazníků, které často najdete u popisu produktů.

 

Velikost venkovní udírny

Při nákupu nové udírny se vyplatí věnovat pozornost její velikosti. Velká venkovní udírna je zařízení, která vám umožní udit více potravin najednou. To však znamená, že samotná komora udírny bude vyžadovat více energie k zahřátí na dostatečnou teplotu. U větší udírny je také obtížnější dobře kontrolovat teplotu. Udírna s menšími rozměry se vám naopak vejde i na malou zahradu a její komora se rychleji zahřeje. Ovšem mnoho jídla se do ní nevejde.

Proto pokud si můžete dovolit postavit udírnu libovolné velikosti, vyplatí se vybrat větší model. Majitelé menších zahrad však budou muset prostor dobře naplánovat a rozhodnout se pro menší rozměry udírny. Udírna na zahradě má být užitečným doplňkovým prvkem, neměla by tak zabírat veškerý volný prostor. Vzhled udírny je dobré sladit se zbytkem aranžmá (např. zahradním nábytkem). Můžete třeba vybrat dřevěnou anebo zděnou.

Udírna, bez ohledu na její velikost, by měla být řádně vybavena. Vyplatí se proto pořídit si tyč na zavěšení potravin, štěpky na uzení, úchytky, háky ale i další užitečné příslušenství ke grilování a uzení. Udírny vybavené nastavitelnými nožičkami se snadněji instalují a narovnávají.

 

Umístění udící komory

Topeniště v udírně může být buď přímou součástí udírny anebo samostatné, umístěné mimo udírnu.

Obě varianty lze v zahradním prostoru atraktivně rozmístit. Udírnu je dobré umístit v blízkosti domu. U nás můžete si zakoupit, jak samotné zařízeni, tak rovněž s grilovací plochou. Všechny výrobky najdete v nabídce našeho internetového obchodu BauMax. V udírně lze topit dřevem, plynem nebo pokud je udírna elektrická, také elektřinou. Tradičním řešením je samozřejmě model na dřevo. Takže pokud jste milovníkem dřevité chuti, je tedy vaše volba jasná.

Pamatujte, že udírna dokáže generovat opravdu vysokou teplotu, takže zahradní nábytek ze dřeva nebo dřevěných prvků by neměl stát hned vedle udící komory nebo udírny. Je vhodné, aby zařízení bylo vzdálené i od okrasných stromů a keřů.

 

udící komora

 

Proces uzení – generovaní kouře a udržování vysokých teplot

Generování kouře a udržování vysoké teploty v komoře jsou nejdůležitějšími úkoly udírny. Bude tedy důležité, jak je udírna postavena. Stojí za to pamatovat na ventilační systémy a přesněji zkontrolovat, jak vypadají a jak bude kouř odváděn.

Je dobré, když je udírna vybavena dalšími prvky, jako jsou například generátory kouře, které pomůžou vytvořit kouř a také urychlit proces uzení. Díky tomu bude spotřeba dřeva nižší, ale rovněž kouř bude přiváděn ve správném množství.

 

Materiál pro výrobu zahradních udíren

Udírny jsou výrobky, které musí být odolné vůči vysokým teplotám. Proto je důležitý materiál, ze kterého je model vyroben. Perfektní jsou udící komory z nerezové oceli, které se dobře vytopí a udrží vysokou teplotu. Až budete volit, jaký typ vybrat, měli byste si rozhodně zvážit tuto možnost.

Tyhle udící komory se pak umisťují na řádně připravená místo. Udírny s topeništěm mohou být zděné nebo dřevěné. Použití přírodních materiálů pomůže udírnám přizpůsobit se aranžmá, zahradnímu nábytku nebo okolí domu. Pokud je pro vás důležité, aby se zařízení komponovalo se zbytkem vybavení, vyberte materiál provedení, který převládá ve vašem aranžmá.

 

dřevěné modely - uzení masa

 

Jaká udírna bude nejlepší?

Nejlepší udírna je taková, která poslouží a vyhoví potřebám jejího majitele. Pokud víte, že udírna bude využívána často a k přípravě většího množství jídla, je lepší zvolit hned příslušně velký model. Pokud chcete jídlo, jako je maso, připravovat jen příležitostně, je lepši pořídit si menší výrobek. I v malé udírně připravíte oblíbené pochoutky bez konzervantů, třebas pstruha.

Nákup udírny na zahradu je třeba pečlivě zvážit. Je dobré vybírat odolné a pevné modely, se kterými budete později opravdu spokojeni. Díky tomu vám bude udírna sloužit dlouho a bez úhony.

Vysoká cena není vždy zárukou kvality a spolehlivosti, proto se vyplatí pečlivě vybírat. V našem internetovém obchodě BauMax nabízíme vysoce kvalitní produkty za atraktivní ceny – s takovými produkty bude jistě spokojen každý! V našich obchodech zakoupíte nejen udírnu, ale i gril či takové prvky, jako grilovací příslušenství, rošt či doplňkové vybavení.

 

důležitou roli hrají kouř a teplota

 

Lze si vyrobit zděné udírny svépomocí?

Vyrobit si samému zděnou udírnu nemusí být složité. Zahrada, ve které je udírna vyrobena dle vlastního návrhu, bude přesně odpovídat svým vzhledem ostatním prvkům aranžmá.

Nejoblíbenějším typem pro výrobu udírny svépomocí je zděná udírna. Topeniště je jednoduše obezděné vysokou zídkou. Tato varianta poněkud připomíná betonové grily nebo cihlové grily.

Zděnou udírnu lze kombinovat i se zahradním grilem. Vyzdění udící komory a grilu pomůže vytvořit v zahradách jedinečný a atraktivní prvek. Celek lze doplnit o krb nebo přídavné ohniště. Ovšem při navrhování takto velkého prvku, u kterého hmotnost bude značná, se vyplatí dobře naplánovat prostor, aby zbylo i místo pro přípravu jídla na uzení či grilování, a vyplatí se zde mít i prohlubeň pro dřevo nebo grilovací doplňky.

Zděná udírna s grilem vám umožní připravovat oblíbené pokrmy. Můžete v ní udit či grilovat nejen maso a uzeniny, ale také ryby, sýry a zeleninu. Pak bude mít každé setkání s rodinou nebo přáteli tu správnou chuť!

 


NECHTE SE INSPIROVAT!


Místo pro zahradní ohniště


Co na gril? 5 nápadů na jednoduchá a lahodná grilovaná jídla!


Uhlí nebo brikety? Které palivo pro grilování je lepší?


Zpět