Co na gril? 5 nápadů na jednoduchá a lahodná grilovaná jídla!

11.07.2022

S příchodem jara začíná jedno z nejočekávanějších období v roce  –  velká grilovací sezóna! Tradice grilování, i když je poměrně mladá, je dnes nepostradatelnou součástí květnových svátků. Zároveň otevírá celou grilovací sezónu, která potrvá až do pozdního podzimu.

V našich předchozích článcích jsme hodně psali o typech zahradních grilů, jejich vlastnostech, výhodách a využití. Dnes vám chceme nabídnout pár osvědčených receptů na chutné pokrmy z grilu. Tyto jednoduché recepty zpestří grilování a budou perfektním doplňkem k masovým pokrmům. Podívejte se, jaké recepty si získávají srdce vašich blízkých a hostů, se kterými se potkáte u grilu!


V tomto článku:

1. Grilovací menu - pestrost je základ - grilovaná jídla v různých podobách

2. Grilované kuře plněné broskvemi v lahodné marinádě

3. Zeleninové špízy a další - syté grilované pokrmy

4. Pečený pstruh s bylinkovým máslem

5. Salát s čerstvé jarní zeleniny ke grilovaným pokrmům

6.  Dezert z grilu - grilované banány - kulinářský hit!



Grilovací menu - pestrost je základ - grilovaná jídla v různých podobách

Než navrhneme konkrétní recepty na grilovaná jídla, chceme připomenout pár zlatých pravidel, díky kterým se každé grilování vydaří a pozvaní hosté na gril budou spokojení. Ať už pořádáte velkou rodinnou oslavu nebo jen společenské setkání s nejbližšími přáteli, dbejte na to, aby si každý našel to své jídlo. Přestože na grilu nejčastěji grilujeme klobásy, šťavnaté vepřové maso z krkovice, kuřecí maso, steak a burgery, ne každý musí být klasický „masožravec“. Žijeme v době, kdy móda být fit nabírá na síle. Určitě někteří lidé ve vašem nejbližším okolí jsou vegani nebo vegetariáni, někteří drží dietu a někteří prostě nemají rádi maso. Pokud chcete potěšit každého, snažte se, aby pokrmy, které podáváte, byly dostatečně pestré, a vyhovovaly i těm nejnáročnějším chutím. Snadno říci, těžší udělat? Není to pravda! Zde jsou osvědčené recepty na různé grilované pokrmy, které jsou lahodné a chutnají skvěle! Pokud chcete, aby se společné posezení u stolu na zahradě při grilování vydařilo, využijte naše nápady! K přípravě stačí základní ingredience, jako je kuřecí maso, olej, zelenina.

Grilované kuře plněné broskvemi v lahodné marinádě

Čerstvá zelenina v kombinaci s křehkým kuřecím masem chutná dokonale. Pro milovníky aromatického, marinovaného masa na grilu nabízíme kuřecí steak plněný broskvemi. Je to neobvyklá kombinace, ale chutná skvěle!

Způsob přípravy:

Z jednoho zralého pomeranče vymačkejte šťávu. Na rozpálené pánvi osmahnete cibuli nakrájenou na půlkolečka. Bude potřeba 1 lžíce cukru. Když je cibule průsvitná, přidejte k ní cukr a opékejte, dokud cukr nezačne karamelizovat, to může trvat několik minut. Přidejte pomerančovou šťávu. Nechte všechno provařit, dokud se šťáva zcela neodpaří. Cibuli vložte do misky a nechte vychladnout. Mezitím si připravte broskve. Nakrájejte je na kostičky a přidejte k cibuli. Dochuťte podle chuti čerstvými bylinkami: nakrájenou bazalkou a mátou, poté všechny ingredience promíchejte.

Kuřecí kotlety marinujte v marinádě z olivového oleje a čerstvých bylinek po dobu cca 2-3 hodin. Těsně před grilováním filety rozkrájejte podélně a poté je jemně rozdrťte. Dovnitř každé kotlety vložte plátek sýra niva (lze ho nahradit sýrem feta), na sýr dejte 1- 2 lžíce nádivky z cibule a broskve. Maso zvenku potřete připravenou marinádou, ve které bylo předtím naloženo.

Maso opečte ze všech stran na rozpáleném grilu s poklicí, můžete použít gril s udírnou. Hotové maso chutná nejlépe spolu s lehkým salátem, křupavými krutony. Vhodné je dochutit salát omáčkou z olivového oleje nebo bbq omáčkou, aby se všechny chutě spojily.

Tip: Pokud jak vy, tak vaše rodina, nemáte rádi chuť masa s ovocem, místo broskví použijte sušená rajčata!

Zeleninové špízy a další - syté grilované pokrmy

Grilovaný špíz je hitem. Špízy jsou nenáročné na přípravu a nabízejí úžasné možnosti kombinování chutí a ingrediencí. Při přípravě špízu se snažte o co největší rozmanitost. Některé mohou být zeleninové, míchané, na jiné můžete použít oblíbené maso, sýr nebo mořské plody. Špízy mohou být také výbornou alternativou k masovým pokrmům.

Grilování špízů nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Vybrané ingredience, například papriky, rajčata, houby, cukety a další, by měly být nakrájeny na kostičky a umístěny na speciální špejle a poté grilovány na grilovacím tácku, nikoli přímo na plynovém grilu. Není je vhodné pokládat ani přímo na gril na dřevěné uhlí. Alternativou může být jejich zabalení do alobalu. Před grilováním špízy pokapte olivovým olejem. Dobrým řešením je přidat koření nebo předem připravenou aromatickou marinádu, abyste zdůraznili jejich chuť. Skvělým doplňkem špízů je česneková, bbq omáčka nebo jiná omáčka dle individuálních chutí.

Špízy se musí grilovat, než zelenina nezměkne a maso krásně nezhnědne. Důležité je, aby kuře či vepřové maso a zelenina nebyly sýrové! Nechte je proto raději dalších 5 minut grilovat, než jíst grilovaný špíz syrový.

Pečený pstruh s bylinkovým máslem

Chutné bílé maso, křupavá kůrka a tato lahodná bylinková chuť a nádherná vůně, takové nabídce je těžko odolat.

Způsob přípravy:

V misce smícháme: máslo (1 lžíce polévková), bylinky (petržel, bazalka, tymián - 1 lžíce každé bylinky), sůl a pepř (po špetce), ještě dva stroužky česneku prolisované lisem a citronová šťáva (1 lžíce polévková).

Takto připraveným česnekovým máslem natřete pstruha, a dejte máslo i dovnitř, pamatujte to dělat opatrně a pečlivě. Připravte si alobal, potřete ho olejem, aby se k němu pstruh během grilování nepřilepil.

Rybu nařízněte a ochuťte jak solí, tak kořením na ryby a důkladně všechno vetřete. Položte rybu na tácek a zabalte ji do předem připraveného alobalu.

Okraje alobalu nezapomeňte ohnout, aby vám rozpuštěné česnekové máslo při grilování nevytékalo.

Rybu položte na rozpálený gril a grilujete cca 30 minut. Pečený pstruh s bylinkovým máslem je perfektním nápadem na hlavní jídlo v grilovacím menu.

Salát s čerstvé jarní zeleniny ke grilovaným pokrmům

Tento jednoduchý salát je opravdu velmi chutný, lehký a hlavně se skvěle hodí jako doplněk ke grilovaným pokrmům. Tento salát se nejlépe hodí ke šťavnaté grilované vepřové krkovičce, grilované rybě a česnekovému pečivu.

Ingredience pro přípravu: směs hlávkových salátů - můžete použít ty, které máte nejraději, např. ledový salát či kozlíček polníček nebo zvolit hotovou směs, sušená rajčata nakrájená na kostičky. Dalšími ingrediencemi jsou: olivy, okurky, cherry rajčata, sýr feta a pro opravdové labužníky hrst vlašských ořechů. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Všechno ještě dochuťte olivovým olejem s medovou hořčicí.

Dezert z grilu - grilované banány - kulinářský hit!

V každé rodině se najdou děti, ale i gurmáni kteří milují sladké. Právě s ohledem na ně jsme pro vás připravili recept na lahodný grilovaný dezert. Banány s čokoládou jsou skutečnou směsí chutí. Tento dezert patří k jednoduchým jídlům. Jeho příprava zabere jen pár minut, ale chuť vás okouzlí.

Způsob přípravy:

Slupku banánů zevnitř mírně nařízněte. Banány jemně naplňte kostkami hořké čokolády. Každý banán zabalte do alobalu. Takto připravené ovoce položte na grilovací rošt a grilujte cca 20 minut (10 minut na jedné, tak i na druhé straně). Po 20 minutách banány sundejte z grilu a vyndejte z alobalu. Po upečení hned podávejte, celek doplní lístky máty, lískové oříšky a podle chutě i lžička šlehačky. Nejen naše děti budou nadšení.

Pokud grilování patří mezi vaše oblíbené rituály a snažíte se ochutnávat kromě masa i další jídla, doufáme, že pár našich receptů na přípravu jak masových, tak bezmasých jídel potěší nejen vás ale i vaše hosty. Z prezentovaných námi jídel si rozhodně vybere každý.

 


 

NECHTE SE INSPIROVAT!


Je plynový gril bezpečný? Fakta a mýty o plynových grilech


Jaký zvolit zahradní gril?


Jak postavit gril s udírnou


 

Zpět